Hyppää sisältöön

Ministeri Mykkänen: Venäjä-pakotteita tuskin nopeasti lisätään

Ministeri Kai Mykkäsen mukaan EU:ssa käytävä keskustelu pakotteiden kiristämisestä kertoo siitä, että Aleppon tilanteesta ollaan todella huolissaan.

Kai Mykkänen
Kai Mykkänen Kuva: Toni Määttä / Yle
Tero Valtanen

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen (kok.) sanoo, että EU tuskin asettaa nopeasti Venäjä-pakotteita Aleppon pommitusten takia.

Pakotteiden kiristämisestä käytävän keskustelun nosti otsikoihin brittilehti Financial Times tänään. FT:n tietojen mukaan ainakin Britannia, Ranska ja Saksa kannattavat kahdentoista Venäjän kansalaisen asettamista pakotelistalle. Toistaiseksi ei tiedetä, sisältäisikö lista Venäjän armeijan johtoon kuuluvia henkilöitä vai presidentti Vladimir Putinin hallinnon jäseniä.

– Aleppon tilanne on todella vakava ja sikäli lännen on syytäkin yhtenäisenä osoittaa, että tällainen ei käy, että ollaan edes epäsuorasti tukemassa tämän tapaista toimintaa mitä Assadin hallinto Venäjän koneiden tukemana siellä toteuttaa, Mykkänen sanoo.

– Se, että puhuttaisiin uusista talouspakotteista on vielä aika kaukaisella ja teoreettisella asteella.

"Monimutkainen kysymys"

Venäjä on pommittanut yhteistyössä presidentti Bashar al-Assadin hallinnon tukena siviilikohteita, muun muassa sairaaloita saarretussa Aleppossa.

Mykkänen korostaa, että EU:n on selvitettävä myös pakotteiden vaikutukset aina tarkasti.

– Itse peräänkuulutan sitä, että pitäisi tarkkaan suunnitella, mitä se sitten käytännössä tarkoittaisi, koska tällainen symbolinen näpäytys tuskin johtaisi tulokseen, Mykkänen sanoo. 

– Löydetäänko sellaisia välineitä, mitkä olisivat oikeasti tehokkaita suhteessa tähän kriisiin, Mykkänen täsmentää.

"Vaikutukset selvitettävä tarkasti"

Mykkäsen mukaan Suomi  muodostaa oman kantansa, jos uusista pakotteista tehdään konkreettinen esitys.

– Tämä on monimutkainen kysymys, johon ennen kaikkea liittyy se, pystytäänkö aidosti ja tehokkasti vaikuttamaan tilanteeseen.

– Onko se oikeassa suhteessa verrattuna siihen, miten me reagoisimme muissa vastaavissa tilanteissa ja sitten tietysti minkäläinen paketti se sitten on siinä mielessä, että miten se vaikuttaa eurooppalaisiin.

Pakotteita käsitellään tiettävästi ensi viikolla järjestettävässä unionin ulkoministerikokouksessa. Pakotteiden laajentaminen vaatii kaikkien 28 jäsenmaan hyväksynnän.

Suosittelemme sinulle