Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Olli Rehn ja Marja Nykänen töihin Suomen Pankkiin

Elinkeinoministeri Rehnin valinta johtokuntaan tietää ministerivaihdosta Suomen hallituksessa.

Marja Nykänen ja Olli Rehn
Marja Nykänen ja Olli Rehn Kuva: Finanssivalvonta ja Petteri Paalasmaa / AOP
Tiina Länkinen,
Vesa Sundqvist,
Antti Pilke
Avaa Yle-sovelluksessa

Uudet jäsenet Suomen Pankin johtokunnassa ovat elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk.) ja Finanssivalvonnan apulaisjohtaja Marja Nykänen.

He kaksi sekä pääjohtaja Erkki Liikanen ja pankinjohtaja Seppo Honkapohja muodostavat jatkossa Suomen Pankin kolmijäsenisen johtokunnan. Honkapohja siirtyy eläkkeelle vuoden 2018 alussa. Rehnin valinta Suomen Pankkiin tietää ministerivaihdosta Suomen hallituksessa.

Rehnin ja Nykäsen viisivuotiset virkakaudet alkavat ensi vuoden helmikuun alussa.

Rehnillä on takanaan pitkä ura EU-komissiossa muun muassa talous- ja raha-asioista vastaavana komissaarina. Hän on sanonut, että pyrkiminen pois politiikasta ei johdu siitä, ettei hänellä olisi enää riittänyt motivaatiota nykytehtäviin. Rehn perusteli hakemustaan sillä, että "tällä iällä joutuu jo miettimään, mitä haluaa isona tehdä".

Rehn oli jo spekulaatioissa lähes varma valinta Suomen Pankin johtokuntaan. Hän ei kommentoinut valintaansa vielä aamukymmeneltä, jolloin hän saapui Säätytalolle energiasopimusten allekirjoitustilaisuuteen. Säätytalo sijaitsee aivan Suomen pankkia vastapäätä Helsingissä.

– Ei mennä asioiden edelle. Keskitytään energiatehokkuuteen, Rehn kuittasi toimittajille.

– Ilmeisesti pankkivaltuusto tiedottaa asioista.

Puheensa jälkeen Rehn sai tilaisuudessa aplodit valintansa johdosta.

Haettiin rahoitusmarkkinan osaajaa

Marja Nykänen on tehnyt uransa pankkimaailmassa.

Etukäteen oli kerrottu, että lähtevän Seppo Honkapohjan tilalle haetaan raha- ja talouspolitiikan osaajaa ja Pentti Hakkaraiselta vapautuvalle paikalle etsitään rahoitusmarkkinoiden ja pankkitoiminnan osaamista. Tämän vuoksi arveltiin, että vahva ehdokas Telan toimitusjohtaja Suvi-Anne Siimes ei tulisi valituksi Rehnin kanssa, koska kummallakaan ei ole pankkialan tuntemusta.

Hakijoina oli nimekkäitä talousalan osaajia, muun muassa ylijohtaja Pentti Pikkarainen sekä osastopäällikkö Markus Sovala valtiovarainministeriöstä, Jyväskylän yliopiston professori Roope Uusitalo ja Säästöpankkiliiton toimitusjohtaja Pasi Kämäri. Julkisuuteen nimensä antaneista hakijoista naisia olivat Nykänen ja Siimes.

Suomen Pankki on euroaikana leimattu Euroopan keskuspankin sivukonttoriksi, jonka valta ja tehtävät ovat rapisseet. Pankin piirissä tulkinta on kiistetty ja vakuuteltu, että euroalueen yhteiseen rahapolitiikkaan osallistuminen vaatii laajaa asiantuntemusta ja osaamista.

Pankin johtokunnan jäsenille maksetaan Suomen mittapuulla kovaa palkkaa. Uusien johtokunnan jäsenten kuukausipalkka on 16 000 euroa.

Pääjohtaja Erkki Liikasen toimikausi päättyy vuonna 2018.

Lisätty 14.10 klo 17.30: Seppo Honkapohjan asema johtokunnassa ja eläkkeellejäämisaika.

Suosittelemme