Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Suomessa omista mokista helposti vaietaan – ulkomailla hehkutettu Laura Birn haluaa puida epäonnistumisiaan

Kahden kirjailijan suhteesta kertova Syysprinssi-elokuva tarjosi Laura Birnille tilaisuuden tarkastella myös omaa matkaansa taiteilijana. Elokuva perustuu Anja Snellmanin omasta elämästä inspiroituneeseen romaaniin.

Aamu-tv:n Tähtihetkessä vieraili Syysprinssi-elokuvan pääosanesittäjä Laura Birn.
Jenni-Maarit Koponen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kahden taiteilijan suhde ei ole helppo. Syysprinssi-elokuvassa nuoren kirjailijanalun Inkan miesystävä sairastuu masennukseen ja syyttää kumppaniaan epäonnistumisestaan taiteilijana. Laura Birn esittää Anja Snellmanin romaaniin perustuvassa draamassa esikoiskirjailijaa, joka tasapainottelee vaativan ihmissuhteen ja oman tiensä kulkemisen välillä. Syysprinssi-romaani pohjaa Snellmanin ja jo edesmenneen kirjailijan Harri Sirolan suhteeseen 80-luvulla.

Birn innostui heti taiteilijaroolista esikoisohjaaja Alli Haapasalon ohjaamassa ja käsikirjoittamassa elokuvassa.

– Käsikirjoituksessa oli tosi monta kiinnostavaa lähtökohtaa kuten taiteilijatematiikkaa. Minua innostivat nuoret taiteilijat, uraan liittyvät pelot, uskaltaminen ja naistaiteilija, joka löytää oman äänensä.

Taiteilijaparina Birnillä on Syysprinssissä Lauri Tilkanen. Elokuvan räjähdysherkkä ja intiimi rakkaussuhde vaati vankkaa keskinäistä luottamusta. Näyttelijäkaksikko teki ensimmäistä kertaa elokuvaa yhdessä.

– Olin tehnyt Laurin kanssa aikaisemmin vain ohimennen kohtauksen tv-sarjassa. En tiennyt juuri hänen työtavoistaan, mutta yhteinen tapa tehdä töitä yhdessä löytyi nopeasti. Siitä kiitos ohjaajalle, joka onnistui luomaan meidän välille suuren luottamuksen ilmapiirin.

Näyttelijät Laura Birn ja Lauri Tilkanen.
Laura Birn ja Lauri Tilkanen esittävät Syysprinssi-elokuvassa kirjailijoita ja rakastavaisia. Kuva: SolarFilms

Haastava alku taiteilijana

Birnin hahmo kasvaa elokuvassa aloittelevasta taiteilijasta tunnustetuksi lahjakkuudeksi. Saman on kokenut Birn, joka on noussut monipuolisten elokuvarooliensa kautta yhdeksi Suomen arvostetuimmista naisnäyttelijöistä.

– Aihe oli minulle tosi läheinen ja kiinnostava, olenhan itsekin naistaiteilija. Muistan hyvin uran alkuajat, jolloin koin huumaavaa rakkautta tekemistä kohtaan. Samalla koin suuria pelkoja. En uskaltanut alkuun ajatella, että tämä voisi olla ammattini ja oma tieni.

Itsestään puhuminen taiteilijana ei ole ollut Birnille ikinä itsestäänselvyys.

– Minulla on ollut tekemistä koko taiteilijuus-käsitteen kanssa. Missä vaiheessa voi puhua itsestään taiteilijana? Pohdin paljon voiko näyttelijä olla taiteilija, enemmän kuin muiden visioiden toteuttaja.

Kansainvälinen ura etenee

Birn on vuosien varrella tullut tutuksi esimerkiksi elokuvista Helmiä ja sikoja, Vuosaari ja Puhdistus. Näyttelijälle uran merkkipaalut ovat selkeitä, mutta ne eivät välttämättä ole aina tärkeimpiä rooleja kehittymisen kannalta.

– Puhdistus oli hyvin merkittävä työ minulle. Se avasi ovia myös kansainvälisiin rooleihin. Toisaalta sellaisetkin työt, joista ei ole saanut kiinni, ovat voineet olla hyvin kiinnostavia jälkeenpäin. Sen analysoiminen, miksi en saanut rooliin otetta, saattaakin aiheuttaa isomman oivalluksen kuin onnistuminen

Näyttelijä on tehnyt viime vuosina uraa myös ulkomailla elokuvissa A Walk Among the Tombstone ja The Ones Below. Brittitrillerissä The _Ones Below _Birn teki ensimmäisen pääroolinsa ulkomailla. Birnin näyttelijänlahjat ovat saaneet tunnustusta myös kansainvälisessä mediassa.

Ulkomaan töiden eteen pakerretaan jatkuvasti.

– Minulla on agentit ulkomailla ja Suomessa. He tekevät hyvinkin paljon töitä koekuvauksien ja käsikirjoitusten kanssa.

Suosittelemme