Hyppää sisältöön

Nämä 25 kirjoittajaa avaavat Ikkunan, Ylen uuden mielipidepalvelun

Kirjoittajina on laaja joukko asiantuntijoita, tutkijoita ja tekijöitä. Tutustu uuteen kolumnistikaartiin täällä.

Ikkuna -kirjoittajat
Ville Laakso,
Stina Tuominen,
Anna Hurtta

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Yle Uutis- ja ajankohtaistoiminta käynnistää uuden mielipiteellisten sisältöjen palvelun, Ikkunan. Se kokoaa yhteen mielipiteet ja näkökulmat, keskustelee ja hakee ratkaisuja.

Osana palvelua avautuu nyt kolumnisarja, jonka tekijöinä on 25 Ylen ulkopuolista kommentoijaa. Mukana on omien alojensa asiantuntijoita, tekijöitä ja kiinnostavia henkilöitä monelta elämänalueelta. Kolumnit julkaistaan Yle Uutisten sivuilla ja sama porukka tekee kolumnit myös radioon kolmesti viikossa.

Kolumnit jakautuvat päiväkohtaisiin teemoihin. Maanantaina puidaan arkea, tiistaina taloutta, keskiviikkona käsittelyssä ovat ulko- ja turvallisuuspolitiikka, sosiaalipolitiikka ja rikokset. Torstaina äänessä ovat vloggarit akselilla kaupunki-maaseutu. Perjantaina vuorossa ovat kulttuurintekijät ja lauantaina tarkastellaan luontoa, eläimiä ja ihmisen suhdetta niihin. Sunnuntain kirjoittajat puolestaan koittavat saada lukijat ymmärtämään jotain uutta ihmisestä ja sen lieveilmiöistä.

Allaolevassa esittelyssä voit hypätä napeilla eri päiviin.

MaanantaiPalaa ylös

Reetta Räty

Reetta RätyToimittaja, yrittäjä

Reetta Räty syntyi Kuusamossa ja asuu Kalliossa. Toimittaja, yrittäjä, kahden tytön äiti. Mukana tutkimushankkeissa, joissa perehdytään monikielisyyteen ja monietnisyyteen Itä-Helsingissä. Hän opiskelee arabiaa ja miettii tauotta, mihin matkustaisi seuravaaksi. Räty oli aiemmin töissä Helsingin Sanomissa, nyt hänellä on media-alan yritys Paula Salovaaran ja Ville Blåfieldin kanssa. Hän on kirjoittanut yhdessä Blåfieldin kanssa kirjan Kuka hullu haluaa poliitikoksi. Kiinnostaa: politiikka, Kiina, naisasiat, rockmusiikki.

Risto Laitila

Risto LaitilaLääkäri

Risto Laitila tuli suurelle yleisölle tutuksi terveysohjelma Akuutin omalääkärinä. Nyt hän jatkaa lääketieteen kansantajuistamista kolumnistina. Aina ei Laitila pysy lääketieteen pilttuussa vaan voi tehdä poikkitieteellisiä harharetkiä joista mielellään raportoi. Risto ottaa mielellään yleisöltä vastaan päivänpolttavia kolumnin aiheita. Voit lähettää ideasi osoitteeseen vinkkaa.aihe@gmail.com

Heli Vaaranen

Heli VaaranenValtiotieteen tohtori, sosiaalitieteilijä ja psykoterapeutti

Heli Vaaranen on Valtiotieteen tohtori, sosiaalitieteilijä ja psykoterapeutti. Hän johtaa Väestöliitossa ennaltaehkäiseviä parisuhdepalveluita. Heli Vaarasen intohimo on saada eronneet parit rauhanneuvotteluun ja rakentaa uusia alkuja pareille parisuhdekriisien jälkeen. Vaaranen on ottanut näkyvästi kantaa miesten kohteluun perheissä ja parisuhteissa. Hän on kannanotoissaan kannustanut perheiden perustamiseen ajoissa ja kehottanut sinkkuja välttämään nolla-aikaa . Toinen intohimo on tieteen soveltaminen jokaisen ihmisen hyödyksi ja iloksi.

Paula Takio

Paula TakioKieltenopettaja

Paula Takio on kemiläislähtöinen kieltenopettaja, joka toivoo, ettei koskaan lakkaisi innostumasta maailmasta ja sen ilmiöistä. Takion työtehtävät ovat vieneet häntä niin vankilaan kuin eduskuntaankin sekä kattavasti läpi suomalaisen koulumaailman peruskoulun alaluokilta yliopistoon. Työurallaan Takio on tutkinut myös keskiajan kirjoituksia sekä työskennellyt freelance-kääntäjänä. Paula Takio asuu nykyään Liedossa. Hän viihtyy työssään nuorten parissa ja suomentaa harvakseltaan kirjallisuutta. Perheeseen kuuluu aviomies, kaksi alle kouluikäistä lasta ja kaksi koiraa.

TiistaiPalaa ylös

Anne Brunila

Anne BrunilaEkonomisti

Anne Brunila on ekonomisti ja toimii Hankenilla Professor of Practice -tehtävässä sekä hallituksen jäsenenä pörssiyhtiöissä ja säätiöissä. Hänellä on kokemusta niin yliopistomaailmasta, keskuspankista, valtionhallinnosta, EU:sta kuin suurista pörssiyhtiöistä. Annea kiinnostaa tiede, taide ja kulttuuri eri muodoissaan sekä luonnossa liikkuminen.

Roope Mokka

Roope MokkaTulevaisuustutkija

Roope Mokka on tulevaisuudentutkija, joka uskoo elämme juuri nyt ihmiskunnan historian parasta ja epävarminta aikaa: emme tiedä mitä tehdä ennennäkemättömän yltäkylläisyyden edessä. Mokka työskentelee ajatushautomo Demos Helsingissä ja on toinen sen perustajista.

Erkki Virtanen

Erkki VirtanenEläkeläinen

Virtanen ehti olla virkamiehenä 45 vuotta. Hän tuli erityisen tunnetuksi 90-luvulla, kun hän Raimo Sailaksen kanssa teki ja vei läpi poliitikoissakin kauhua herättäneet valtiontalouden leikkauslistat. Työura vei Tilastollisen päätoimiston tilapäisen koodaajan tehtävistä valtiovarainministeriöön, siellä budjettipäälliköksi ja lopulta kauppa- ja teollisuusministeriön kansliapäälliköksi. Nyt vuoden eläkkeellä ollut Virtanen vaeltelee mökkipaikkakuntansa Tammelan saloilla. Ja seuraa ja kommentoi valtiontalouden nykytilaa. Poliittisesti yhä sitoutumaton.

Matias Möttölä

Matias MöttöläRahastoanalyytikko

Matias Möttölä on rahastoanalyytikko, jolla on taustaa myös toimittajana ja tietokirjailijana. Työkseen hän seuraa eurooppalaisia sijoitusrahastoja sekä vetää yhtiön tutkimushankkeita. Suomalaisten rahaosaamisen lisääminen on aina ollut Matiaksen sydäntä lähellä, ja analyytikkoyhdistys CFA Society Finlandin puheenjohtajana Matias toimii ammattimaisuuden, osaamisen ja eettisyyden lisäämiseksi rahoitusalalla. Vapaa-ajallaan hän soittaa rokkia ja lenkkeilee.

KeskiviikkoPalaa ylös

Janne Riiheläinen

Janne RiiheläinenBloggaaja

Janne "Rysky" Riiheläinen on joensuulainen turpobloggari, joka tarkkailee tapahtumia tavallisen kansalaisen näkökulmasta. Hän on aktiivinen keskustelija turvallisuuspolitiikan sosiaalisen median kentillä, jossa meno tunnetusti on välillä hurjaa. Riiheläisen mielestä näissä asioissa pitää aina säilyttää maltti, mutta sanoa suoraan.

Marko Kilpi

Marko KilpiPoliisi

Kirjoittaja on keski-ikäinen suomalainen mies, joka tutkiskelee elämää ja sen moninaisia ilmiöitä suoraan silmästä silmään niin poliisin kuin myös nelilapsisen perheenisän näkökulmasta. Näistä syntyvät havainnot ja päätelmät tihkuvat usein materiaaliksi Kilven kirjoittamiin kaunokirjallisiin tuotoksiin ja käsikirjoituksiin.

Sinikukka Saari

Sinikukka SaariErikoistutkija ulkoministeriössä

Sinikukka Saari toimii erikoistutkijana ulkoministeriössä ja seuraa kansainvälisiä tapahtumia laajasti. Hän suhtautuu maailman muutokseen innostuneesti vaikka onkin allerginen "connectivity is destiny" -tyyppisille tulevaisuushokemille eikä aina kykene näkemään ongelmissa vain piilotettua mahdollisuutta. Sinikukan kiinnostus Venäjään heräsi 90-luvulla hänen seuratessa Neuvostoliiton romahduksen konkreettisia vaikutuksia tuttujen venäläisten elämässä ja arjessa. Sinikukka kirjoittaa kolumnia yksityishenkilönä eikä hänen näkemyksensä välttämättä heijastele ulkoministeriön kantoja.

Juho Saari

Juho SaariSosiaali- ja terveyspolitiikan professori

Juho Saari on sosiaali- ja terveyspolitiikan professori Tampereen yliopistossa ja hyvinvointisosiologian osa-aikainen professori Itä-Suomen yliopistossa. Hän on syntynyt Kalajoella ja muutaman mutkan jälkeen juurtunut Keravalle. Saari yrittää löytää yhteiskunnasta järjestystä ja mekanismeja siellä missä on ensisilmäyksellä kaaosta ja epäselvyyttä, ja uskoo aina välillä onnistuvansa siinä. Hänen elämänsä olemista ja tekemistä eri tavoilla rytmittyneenä sen mukaan, mikä milloinkin kiinnostaa ja on tavalla tai toisella merkityksellistä.

TorstaiPalaa ylös

Kristiina Liinaharja

Kristiina LiinaharjaLammaskasvattaja

Krisse Liinaharja on monialakokenut silpputyösinko, toisintekemisen ammattilainen sekä akateemisella että duunaritaustalla. Viestinnän, sosiaalityön, yrittäjyyden, hahmoterapian ja aluekehittämisen koulutettua ymmärrystä haastaa ja tasapainottaa taipumus joutua kummallisiin tilanteisiin ja riuhtoa niissä tunnetason tuplakierteellä. Puhelias lampaanviljelijä on omimmillaan ihmisten ja eläinten joukossa yhteisöllisen tekemisen ja maailmanparannuksen parissa. Tilan töissä Krisse viilettää useimmiten luurit korvilla ja sometoimisto taskussa - lypsykoneen tai keritsimen pörinässä, traktorin, karjataksin tai Scanian ratissa, GreenCare-ohjaajana ponien ja kanien kera, kasvimaalla tai omenapuussa, sontatalikolla tai neulepuikoilla varustettuna, seminaarissa tai työpajassa, keittiötoimistossa ruisleipätaikinan ja läppärin välissä. Kunnanvaltuusto ja muut ns. vakavasti otettavat tehtävät vaativat sitten sisäsiistiytymistä erikseen. Kolmen pojan äidillä on paitsi käsittämättömät unenlahjat myös maailmankansalaisen ja Jumalanlapsen huoleton sielu, juuret 500-vuotiaan lounaishämäläisen sukutilan hiekkamullassa, työkavereina monenkirjava maatiaiseläinkatras ja tirlittantyyppinen sydän piirun verran maaseudun puolella.

Sari Helin

Sari HelinYrittäjä

Sari Helin on Huono Äiti. Huono Äiti on Sarin yritys, joka tavoittaa sosiaalisessa mediassa satoja tuhansia naisia viikossa. Sari tuntee elävänsä tehosekoittimessa, jossa yrittäjyys ja perhe pyörivät yötä päivää. Ennen Huonoa Äitiä Sari Helin oli toimittaja, myös Ylestä tuttu. Hän on julkaissut useita kirjoja ja kolumneja. Sari on kiinnostunut digitaalisen median virtauksista, perheestään sekä suklaasta.

PerjantaiPalaa ylös

Selma Vilhunen

Selma VilhunenElokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja

Selma Vilhunen on elokuvaohjaaja, käsikirjoittaja ja Tuffi Filmsin perustajajäsen, joka tekee niin dokumentteja kuin fiktiotakin. Vilhunen on myös Oscarit jakavan Yhdysvaltain elokuva-akatemian jäsen. Hänen ohjaamansa Pitääkö mun kaikki hoitaa? oli ensimmäinen suomalainen Oscar-ehdokkaaksi valittu lyhytelokuva. Hän harrastaa lukemista ja lenkkeilyharrastuksen suunnittelua.

Meeri Koutaniemi

Meeri KoutaniemiValokuvaaja ja kuvajournalisti

Meeri Koutaniemi on Kuusamosta kotoisin oleva valokuvaaja, journalisti ja dokumentaristi. Hän on työskennellyt noin 50 maassa ja keskittynyt töissään kysymyksiin identiteetistä ja ihmisoikeuksista. Hän tekee parhaillaan tietokirjaa naisten sukuelinten silpomisesta. Haaveilee tanssimisesta ja ravintolan avaamisesta.

Tommi Kinnunen

Tommi KinnunenKirjailija

Tommi Kinnunen on Kuusamossa syntynyt kirjailija. Hän asuu perheensä kanssa Turussa ja työskentelee äidinkielen ja kirjallisuuden lehtorina. Ennen opettajaksi valmistumista hän on toiminut kulttuuriavustajana, kioskimyyjänä, puheilmaisun kouluttajana, valokuvaamon kesäapulaisena ja suomi vieraana kielenä -opettajana Hollannissa. Kinnusen kiinnostuksen kohteisiin kuuluvat teatteri sekä rakentaminen, remontointi ja nikkarointi. Hän on myös vakuuttunut siitä, että ainoastaan Koillismaalla on oikean näköistä metsää.

Antti Heikkinen

Antti HeikkinenKirjailija

Antti Heikkinen on nilsiäläinen kirjailija, näyttelijä ja sekatyömies. Hänen maailmankuvansa on eräiden mielestä juuri niin kapea kuin savolaisjuntilla olla kuuluukin, toisten mielestä huomattavasti laajempi kuin savolaisjuntille sopii. Heikkinen harrastaa monia asioita, mutta ei mitään tarpeeksi.

LauantaiPalaa ylös

Jussi Viitala

Jussi ViitalaEläkeläinen

Jussi Viitala on eläkkeellä oleva ekologi - "myyräsosialisti", Jyväskylän yliopiston Konneveden tutkimusaseman entinen johtaja ja tietokirjailija. Haluaa oppia uusia asioita ja jutustella itseään kiinnostavista asioista. Eläkeläisen runsasta vapaa-aikaa täyttää myös ulkoilu tyttären Liina-koiran (16,5 vuotta) kanssa ja laulaminen kuorossa ja yksikseen.

Tuire Kaimio

Tuire KaimioEläinnäyttelijöiden kouluttaja

Tuire Kaimio on Pohjoismaiden tunnetuimpia eläinnäyttelijöiden kouluttajia. Tuhansia eläimiä kouluttanut Kaimio on kirjoittanut myös alan kirjoja ja luennoi eläinten käyttäytymisestä ja kouluttamisesta. Hän on ollut myös kehittämässä eläintenkouluttajan ammattitutkintoa ja toimii alan asiantuntijatehtävissä, mm. tuotantoeläimiin liittyen. Rajoja kysyttäessä Kaimio on arvellut, että kaikkia eläimiä voi kouluttaa, tarpeen tullen vaikka laakamatoa.

Kaarina Davis

Kaarina DavisLuontoyrittäjä ja tietokirjailija

Kaarina Davis on oravanpyörästä hypännyt luontoyrittäjä ja tietokirjailija. Hän elää pienessä mökissä luonnoneläinten läheisyydessä ja ihmettelee ympärillä muuttuvaa maailmaa.

SunnuntaiPalaa ylös

Jani Kaaro

Jani KaaroTiedetoimittaja ja tietokirjailija

Jani Kaaro on vapaa tiedetoimittaja ja tietokirjailija. Hän on toimittajana ja tieteen popularisoijana itseoppinut, eli koulunkäynti jäi kesken lukion ensimmäiseltä luokalta. Uteliaisuus kuitenkin ajoi eteenpäin miltei joka tieteenalan raportoijaksi, mutta hän rakastaa myös filosofiaa, taidetta, mystiikkaa ja mitä tahansa, mikä keikauttaa näkökulman ylösalaisin ja opettaa näkemään maailman uudella tavalla. Kaaro pitää unipäiväkirjaa ja inspiroituu visioista, joissa vanha ja uusi ja tuttu ja tuntematon sekoittuvat ja johtavat johonkin hedelmälliseen.

Maria Pettersson

Maria PetterssonYrittäjä ja kolumnisti

Maria Pettersson on Brysselissä asuva helsinkiläinen, yrittäjä, kolumnisti, roolipelaaja ja pienten slaavilaisten kielten harrastaja. Hän avustaa Euroopan parlamentissa Miapetra Kumpula-Natria. Pettersson työskennellyt toimittajana muun muassa Helsingin Sanomissa sekä päätoimittanut Cityä ja Ylioppilaslehteä. Ylellä hän on ollut kommentaattorina Jälkiviisaissa ja Pressiklubissa sekä vetänyt nimikko-ohjelmaa Yle Puheella.

Heidi Hammarsten

Heidi HammarstenViestintäyrittäjä

Heidi Hammarsten on helsinkiläinen viestintäyrittäjä. Aiemmalla urallaan taloustoimittajana ja Fakta-lehden päätoimittajana hän kiinnostui erityisesti johtamisesta ja organisaatioiden sisäisestä elämästä. Nykyisin hän seisoo tukevasti toinen jalka journalismissa, toinen viestinnässä. Kesäkaudella Heidi harrastaa saaristoelämää, talvella kuluttaa kulttuuria ja tanssii salsaa.

Jari Ehrnrooth

Jari EhrnroothKirjailija, filosofi

Jari Ehrnrooth on kirjailija ja filosofi, kulttuurihistorian ja sosiologian dosentti. Julkaissut romaaneja, esseitä, vapaata proosaa ja tieteellisiä tutkimuksia. Aloitti kirjallisen toimintansa 1980-luvulla Ylioppilaslehdessä, CITY-lehdessä ja Imagessa. Viimeisin teos Hyvintoimintayhteiskunta on herättänyt kiivasta keskustelua. Saanut Kalevi Jäntin tunnustuspalkinnon, Valopilkkupalkinnon ja Suomen Akatemian tunnustuspalkinnon. Syntyi Koitereella, kirjoittaa Munkkiniemessä, juoksee Keskuspuistossa.

Suosittelemme sinulle