Hyppää sisältöön

Keritsijöillä riittää töitä – päivässä leikataan liki sadan lampaan villat

Suomessa on pulaa keritsijöistä. Moni lammastilallinen on kasvattanut laumansa kokoa, eikä ehdi itse ajaa lampailtaan villaa pois.

Kuva: Juha Kemppainen / Yle
Minna Mustonen

Ensimmäistä syksyään keritsijän ammatissa aloittaneella lohtajalaisella Risto Saarella pitää kiirettä. Kevät meni treenatessa, mutta nyt on jo aika ihan oikean työnteon.

Ammattilaisen ottein Risto keikauttaa uuhen istumaan ja antaa koneen surista. Kaikki tapahtuu hätäilemättä, rennosti ja huolellisesti.

Kyllä keritsijällä töitä riittää ja kovin useasti puhelin soikin. Ymmärtäähän sen, ei tilallisen kannata kaikkea tehdä itse.

Risto Saari

Työ halutaan ostaa

Yhä suuremmat tilakoot ja lammasmäärät houkuttavat tilalliset käyttämään ostopalveluja, kertoo Suomen Lammasyhdistyksen puheenjohtaja Petri Leinonen. Lammastilalliset ovat laskeneet, että jos työn tekisi itse, vuoteen pitäisi saada puolitoista kuukautta lisää aikaa.

Puheenjohtaja tietää, että Suomessa aiemmin kerintää tehneistä ammattilaista pari on vähentänyt töitä muun muassa terveydellisistä syistä. Kertisijäpula näkyy esimerkiksi Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla niin, että alueella liikkuu vain muutamia kiertäviä kertisijöitä. Sesonkiaikaan ammattilaisia tulee piipahtamaan alueelle myös Virosta.

– Asiansa hoitavalle keritsijälle riittäisi töitä, vinkkaa Leinonen.

Sesonki kahdesti vuodessa

Tuore ammattilainen Risto Saari lähtee lampaiden perässä vaikka ympäri Suomea. 

– Kyllä keritsijällä töitä riittää ja kovin useasti puhelin soikin. Ymmärtäähän sen, ei tilallisen kannata kaikkea tehdä itse, toteaa Saari ja lupaa harjoitella sorkanhoidon niksit, jotta jatkossa voi hoitaa kerinnän jälkeen sorkkien leikkauksetkin.

Lampaan otsassa on värimerkki, joka kertoo syksyn astutusryhmän Kuva: Juha Kemppainen / Yle

Lampaat keritään kaksi kertaa vuodessa ja sesonkiaika ajoittuu aina parin kuukauden ajalle keväällä sekä syksyllä. Itseään Risto moittii hiukkasen hitaaksi.

– Oma ennätykseni on yhdeltä päivältä yhdeksänkymmentä kerittyä lammasta, mutta kyllä saisi mennä tuohon sataan päähän ja hiukan ylitsekin, toteaa mies kerintäkoneen surinan yli.

Hänen mukaan tuhat lammasta kun on kerinyt, alkaa olla jo ammattilainen.

Kerintä on tekniikkalaji

Lampaan kerintä (siirryt toiseen palveluun) on tekniikkalaji, jonka oppii tekemällä, harjoittelemalla ja keritsemällä, kertoo Saari.

Muutama niksi kannattaa ammattilaisilta oppia ja ryhtyä työhön. Itse kerintä vaatii tekijältä hyvää kuntoa, hiukkasen voimaa ja varmoja otteita. Kerintä tapahtuu kerintäkoneella ja kestää noin kymmenen minuuttia lammasta kohden.

Kerityt lampaat paistattelevat auringossa Kuva: Juha Kemppainen / Yle

Suurin osa ammattilaisista kerii lampaan istualtaan. Se ei näytä hirveän hankalalta. Lammas keikautetaan istumaan keritsijän käsivarsilla. Vaikka asento ei ole luontainen lampaalle, se näyttää istuessaan hyvin rauhalliselta.

Istuma- asentoon päätyessä useamman kesän nähneet uuhimammat rentoutuvat. Silmät lupsahtavat puolitankoon ja villavassa suupielessä karehtii pienen pieni hymyn kare, ikään kuin uuhi tietäisi pääsevänsä eroon kutiavasta villapalttoosta. Nuoremmat lampaat pyristelevät aluksi vastaan.

Kerinnän jälkeen uuhilla on vuorossa astutus. Kunkin uuhen otsaan on merkitty värillä viiva. Väristä tunnistaa kenelle pässille astutukseen ollaan menossa.

Suosittelemme sinulle