Hyppää sisältöön

80-vuotiasta hotelli Pohjanhovia juhlitaan näyttävästi Rovaniemellä – Jari Tervolta novelli

Lappilainen hotellilegenda Pohjanhovi juhlii värikästä 80-vuotista historiaansa viikonloppuna Rovaniemellä. Pohjanhovin ensimmäinen hotellirakennus valmistui syksyllä 1936 Kemijoen rantaan.

Pohjanhovi 1936
80-vuotiasta Pohjanhovia juhlitaan Rovaniemellä.

Kemijoen rantaan valmistui vuonna 1936 P.E. Blomstedin suunnittelema näyttävä ja moderni hotellirakennus. Hotellia kuvattiin loistoluokan hienostohotelliksi.

Funktionalistinen hotelli kuitenkin tuhoutui täysin saksalaisten räjäyttämänä 1944. Sodan jälkeen uusi, arkisempi hotelli valmistui entiselle paikalle vuonna 1947.

Sodan jälkeen vuonna 1947 valmistunut Pohjanhovi. Kuva: Yle Arkisto. Kuva uutiselokuvasta: Jälleen uutta, vuodelta 1949.

Vieraina herroja ja jätkiä

Pohjanhovi on tullut tunnetuksi legendaarisena ja yhtenä Suomen kulttuurihistoriallisesti merkittävimpänä hotellina. Lapin helmenä se on kestinnyt valtionpäämiehiä kuin myös Rillumarei -sankareita ja tavallisia kävijöitä

Pohjanhovin vieraslistalta löytyy lukuisia valtionpäämiehiä. Pohjanhovi oli myös hyvin esillä Rovaniemen markkinoilla -elokuvassa joka valmistui 1951.

– Tottakai kaikki valtiopäämiehien kohtaaminen ja tapaaminen on ollut minulle erittäin tärkeää. Silti erittäin mieluisa ja mieleenpainuva tapahtuma on ollut kun eräs herra oli vuonna 98 tullut tänne Pohjanhoviin Lappeenrannasta asti. Hän oli säästänyt peräti kolmen vuoden ajan, että hän pääsee Pohjanhoviin ruokailemaan poronkäristystä, muistelee Pohjanhovin pitkäaikaisin hotellinjohtaja Päivi Olkkonen.

Kuva Rovaniemen markkinoilla -elokuvasta. Esa Pakarinen, Reino Helismaa ja Jorma Ikävalko ovat menossa Pohjanhoviin. Kuva: Yle arkisto. Kuvakaappaus Rovaniemen markkinoilla -elokuvasta.

– Herra ruokaili tuolla Etu-Peurassa ja kun menin kysymään häneltä, kuinka ruoka on maistunut. Hän kertoi, että ruoka on maistunut niin hyvin, että vyö on mennyt poikki.

Päivi Olkkonen aloitti Pohjanhovin johtajana 1997.

Jari Tervolta oma novelli

Pohjanhovi juhlii merkkivuotta viikonloppuna. Juhlavuotta varten on koottu historianäyttely eri vuosikymmeniltä. Kirjailija Jari Tervo on kirjoittanut juhlan kunniaksi novellin Pohjanhovista. Se jaetaan tilaisuudessa lahjaksi.

Juhlien menyy on Päivi Olkkosen mukaan muuten salaisuus, mutta pääruokana nautitaan Pohjanhovin reseptin mukaan valmistettua riekkoa. Iltajuhlassa viihdyttää vieraita Paula Koivuniemi.

Lapin ruotsinlaiva

Uudet tuulet odottavat kun vuodenvaihteessa Rantasipi Pohjanhovista tulee Cumulus City & Resort ketjun hotelli. Restel Oy:n toimitusjohtajan Mikael Backmanin mukaan muutoksia ja uudistuksia on tulossa. Keväällä aloitetaan remontointi.

Remonttiin laitetaan noin 1,2 miljoonaa euroa. Kesän ja loppuvuoden aikana uudistetaan osa huoneista, ravintola ja saunaosasto. Asiakkaiden viihtyvyyteen tullaan panostamaan. 

Pohjanhovista tulee vuoden 2017 alussa Cumulus City & Resort -ketjun hotelli. Kuva: Uula Kuvaja / Yle

– Tämä uusi Cumulus on sellainen, että siellä sellaista minne on syytä tulla. Viihde on se mihin me satsataan ihan eri tavalla kuin ennen. Tämä on kuin Lapin ruotsinlaiva. Lapissa ei ole lähellä mitään TaxFree –linjoja niin tämä on se paikka missä viihdytään sillä tavoin kuin laivoilla ja vähän ennenkin, maalailee Restel konsernin toimitusjohtaja Mikael Backman.

Mkael Backmanin mukaan ensi kesänä tullaan Pohjanhovissa järjestämään ensimmäinen iskelmäparatiisi -tapahtuma.

80-vuotias Hotelli Rantasipi Pohjanhovi juhlii Rovaniemellä. Kuva: Uula Kuvaja / Yle

Suosittelemme sinulle