Hyppää sisältöön

Kokoomusministeri: Suomeen lisää pakolaisia

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen sanoo, että pakolaispolitiikan yleisen suunnan tulisi kääntyä siten, että pakolaisia otetaan suoraan leireiltä.

Kai Mykkänen Kuva: Toni Määttä / Yle

Suomi aikoo isännöidä myös suurta kansainvälistä Syyria-kokousta alkuvuodesta. Kokoukseen odotetaan paikalle YK-järjestöjen johtoa.

Kokouksessa on tarkoitus julkistaa YK:n Syyriaa koskevat uudet avustussuunnitelmat.

– Henkilökohtaisesti uskon, että meillä on valmiutta edetä siihen suuntaan, että kiintiöpakolaisten määrä kasvaa, ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen (kok.) sanoo.

– Emme kuitenkaan voi olla ainoa maa ja tämä on tietysti asia, joka hallituksen sisällä on keskusteltava myös, Mykkänen jatkaa.

"Asiasta keskusteltava myös  hallituksessa"

Helsingissä järjestettävä kokous ei ole apulupauskonferenssi eikä siinä tulla antamaan uusia sitoumuksia Syyria-avusta. Suomen tavoitteena on antaa oma korkean tason tukensa YK:n avustustyölle.

Varsinainen vuotuinen Syyrian-avustuskonferenssi järjestetään myöhemmin keväällä.

– Konkreettiset  toimet vaatisivat yleistä eurooppalaista yhteisymmärrystä siitä, että sisäiset siirrot toimeenpantaisiin muissakin maissa kuin vain Suomessa, Mykkänen täsmentää.

Helsingin kokouksen tarkka ajankohta ei ole vielä tiedossa. Aloite kokouksen järjestämiseen Helsingissä tuli YK:n kehitysjärjestöltä UNDP:ltä.

Paljonko pakolaismääriä on mahdollista kasvattaa Mykkänen ei vielä arvioinut. 

– Se on Euroopan hallitusten välillä ja sitten myös Suomen sisäisesti arvioitava, Mykkänen sanoo

"Saataisiin laiton maahantulo hallintaan"

– Koko yleisen pakolaispolitiikan suunnan Euroopassa tulisi kääntyä siihen suuntaan, että pakolaisia otetaan suoraan leireiltä ja saadaan laiton maahantulo hallintaan, Mykkänen sanoo.

Helsingissä järjestettävän Syyrian avustuskokouksen tarkoituksena on myös löytää yksityisiä toimijoita avustusoperaatioihin.

– Jos onnistumme niin kokouksesta saattaa muodostua hyvinkin merkittävä, Mykkänen sanoo.

Suosittelemme sinulle