Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Lapissa maa valkoisena – virallista ensilunta saadaan vielä kuitenkin odottaa

Ensilumen virallinen määritelmä täyttyy, kun yhtenäinen lumipeite on yli senttimetrin paksuinen aamun havainnoissa.

muohta lumi anár
Kuva: Jonne Järvinen / Yle
Teemu Hallamaa
Avaa Yle-sovelluksessa

Lapissa maa on paikoin saanut hennon lumipeitteen. Valkoinen maa ei kuitenkaan täyty ensilumen virallista määritelmää, kertoo päivystävä meteorologi Paavo Korpela Ilmatieteen laitokselta.

– Kansan suussahan se nyt on ensilumi käytännössä, jos nyt unohdetaan nämä byrokratian määritelmät. Kun maa on valkoinen, niin silloin se on valkoinen, Korpela pohtii.

Ensilumesta voidaan puhua, kun aamulla yhdeksältä tehdyissä lumensyvyysmittauksissa havaitaan vähintään yksi senttimetri lunta. Vielä sunnuntaiaamuna lunta ei ollut tarpeeksi ensilumeksi, vaikka paikoin lähelle päästiinkin. Lumipeite ei kuitenkaan ole yhtenäinen.

– Sademäärät kertovat yhdessä kelikameran lumipeitekuvien kanssa, että siellä saattaa kuitenkin olla meidän virallisten lumihavaintoasemien välissä sellaisia alueita, joissa ensilumi on saattanut tulla, myös lumipeitteen paksuuden puolesta.

Ensilunta saadaan vielä odottaa, Korpela arvioi. Korkeapaine pysyy Suomen yllä, mikä tarkoittaa poutasäätä. Lämpötilat pysyttelevät ensi viikolla plussan puolella myös Lapissakin.

Sää jatkuu siis melko muuttumattomana.

Suosittelemme