Hyppää sisältöön

Nostalgian polulla vanhat ajat ovat hyviä – muiston lämmittäminen voi pilata koko jutun

Nostalgia voi tuoda mieleen mukavia muistoja. Se voi johtaa myös pettymykseen.

Dingo-yhtyeen laulusolisti Pertti Nieminen eli Neumann lavalla v. 1992. Kuva: Kalle Kultala

Ihmiselle on tyypillistä kaihota menneiden asioiden perään ja kokea erilaisia tunteita muistojen äärellä.

– Nostalginen muistelu tarkoittaa mielihyvää ja lohtua tuottavaa kaipuuta entiseen. Muistelussa on mukana katkeransuolainen sävy, sillä entiseenhän ei voi palata, valaisee Turun yliopiston professori Jaakko Suominen.

Aina on ollut ihmisiä, joiden mielestä "ennen kaikki oli paljon paremmin". Vanhoja asioita muisteltiin kahvikupin ja kenties valokuvienkin äärellä. Sitten tuli televisio, josta katseltiin ohjelmia ja sarjoja entisistä ajoista.

Internetin aikakaudella syntyi sähköpostilistoja ja webbipohjaisia keskusteluympäristöjä esimerkiksi keräilijöille. Sivujen kautta pystyttiin jakamaan tietoja omista kokoelmista.

Ihminen pettyy

Nostalgian poluille eksynyt saattaa haluta sukeltaa vanhoihin hyviin aikoihin. Hän katsoo nuoruuden suosikkielokuvansa uudelleen ja kokeekin hurjan pettymyksen. Samoin voi käydä aikuiselle, joka lapsuuden intiaanikesien kaipuussaan vierailee suvun lomapaikassa, tietää Jaakko Suominen.

– Pettymyksiä syntyy, kun ihminen muuttuu ja aiempi sosiaalinen konteksti puuttuu. Mieltymykset ja paikka ovatkin toiset. Lapsuuden kaivattu kesämökki paljastuu vain taloksi, jossa näkyy ajan kuluminen. Vanha elokuva taas näyttäytyy nykykatsojalle hidastempoisena ja kömpelönä.

Pettymyksiä syntyy, kun ihminen muuttuu ja aiempi sosiaalinen konteksti puuttuu. Mieltymykset ja paikka ovatkin toiset.

Jaakko Suominen

Jaakko Suominen onkin viisaasti säästänyt itsensä pettymyksiltä, kun hän ei ole halunnut katsoa uudestaan lapsuuden suosikkielokuvaa ET:tä.

Ironia mukana

Muistelu voi olla yksiulotteisen ihannoivaa, mutta se voi olla myös kieli poskessa -tyylistä, itseironista. Pukeudutaan pilke silmäkulmassa sähkönsiniseen ja olkatoppauksiin ja mennään kaverien kanssa kasarifestareille fiilistelemään nuoruusmusiikin äärelle.

Ihminen voi nostalgisoida myös asioita, joita ei itse ole kokenut. Silloin vanhan asian varjopuolet saattavat jäädä huomaamatta. Saksassa puhutaan ostalgiasta. Ostalgisointi tarkoittaa vanhan Itä-Saksan katkeransuloista muistelua. Jaakko Suomisen mukaan Itä-Saksassa eläneille muistelu voi tuoda pintaan myös vanhoja traumoja.

Jaettavat muistot

Nostalgialle on tyypillistä jakaminen. Nykyään on olemassa radiokanavia ja -ohjelmia nostalgisointia varten. Kuulijat saavat soittaa lähetykseen ja tunnelmoida siitä, mikä merkitys kyseisellä kappaleella heille on.

Muistelussa on mukana katkeransuolainen sävy, sillä entiseenhän ei voi palata.

Jaakko Suominen

Sosiaalinen media on tulvillaan nostalgiaa. Siellä fiilistellään musiikin, pelien, elokuvien, kylien, paikkakuntien tai esimerkiksi huvittelupaikkojen äärellä. Facebookissa on ryhmiä joka lähtöön. Siellä on jopa ryhmä, joka ironisoi nostalgiaa: Entisajan Kovan Elämän Mytologisointiryhmä.

Juttuun on haastateltu digitaalisen kulttuurin professori Jaakko Suomista Turun yliopistosta.

Suosittelemme sinulle