Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Ylimääräistä pankkitilillä? - Dalin hummerikahvainen puhelin ja Mae Westin huulten muotoinen sohva pian myynnissä

Guardian-lehti kertoo taidemesenaatti Edward Jamesin säätiön huutokauppaavan joulukuussa 200 taideteosta, joiden joukossa on myös Dalin ikoniset teokset Afrodisiac Telephone ja Mae West Sips Sofa.

Kuvakaappaus theguardian.com-nettisivustolta aiheesta.
Kuvakaappaus theguardian.com-nettisivustolta aiheesta. Kuva: theguardian.com
Päivi Puukka
Avaa Yle-sovelluksessa

Guardian-lehden mukaan Salvador Dalin teokset tulevat myyntiin, kun Edward James -säätiö haluaa muuttaa 200 hallussaan olevaa teostaan rahaksi pitääkseen esillä kokoelmansa helmiä. Teokset myy huutokauppakamari Christie´s.

Meille jää esimerkiksi kaksi May West -sohvaa, joten emme ole hajoittamassa kokoelmaa.

Alex Barron

Edward James oli miljonääri, runoilija ja taidemesenaatti, joka tuki rahallisesti muitakin surrealisteja kuin Dalia. Kun Dali oli pahoissa rahavaikeuksissa vuonna 1937, James riensi apuun ja tarjosi hänelle kuukausipalkan vuodeksi vastineeksi kaikesta, mitä taiteilija sinä aikana luo. Tuon vuoden aikana syntyivät molemmat nyt myytävät teokset.

Teosten hintojen arvioidaan kipuavan korkealle. Dalin puhelimen hummeriluuriin pääsee kiinni arviolta 250 000 punnalla eli runsaalla 276 000 eurolla. Sohvan hinta saattaa hilautua lähemmäs puolta miljoonaa euroa.

Säätiö omistaa useita Mae West -sohvia

Edward Jamesin säätiön taidekokoelmaa hoitavan West Dean Collegen johtajan Alex Barronin mukaan sohvasta ja puhelimesta luopuminen ei tuota suurta tuskaa, sillä säätiöllä on hallussaan useampia versioita molemmista teoksista.

Puhelimen luuri on inhottavan lämmin ja epämiellyttävän nihkeä käteen.

Salvador Dali

– Olemme käyneet samoilla kriteereillä läpi kaikki nyt myyntiin tulevat teokset. Arvioimme, mitkä teoksen on tärkeää pitää esillä ja opetuskäytössä ja toisaalta, mitkä vain vievät hyllytilaa varastossa.

– Meille jää esimerkiksi kaksi _Mae West Lips _-sohvaa, joten emme ole hajoittamassa kokoelmaa, Barron sanoo.

Upporikas James testamenttasi taidekokoelmansa ja West Sussexsissa sijaitsevan kartanonsa yleishyödylliselle säätiölle. Säätiöllä on konservointiin, taiteen tutkimiseen ja opiskeluun liittyvää toimintaa. Yleisö on toistaiseksi päässyt tutustumaan sen hallinnoimaan taidekokoelmaan vain kerran vuodessa. Säätiö haluaakin laajentaa näyttelytoimintaa nyt huutokaupalla kerättävillä varoilla.

Vinksahtanutta taidetta ymmärtävä miljonääri sisusti perinteistä kartanoa

Dalin mieltymys hummereihin tuli esiin hänen taiteessaan. Hummeriluuri syntyi assosiaatiosta näiden kahden objektin samankaltaisuudesta.

– Puhelimen luuri on inhottavan lämmin ja epämiellyttävän nihkeä käteen. En oikein ymmärrä, miksi sitä ei työnnetä hopeaiseen, jäillä täytettyyn ämpäriin, Guardian kertoo Dalin sanoneen.

– Kun tilaan hummerin ravintolassa, jostain syystä minulle ei koskaan tarjoilla keitettyä puhelinta.

James halusi sisustaa Edwardin aikaista maalaiskartanoaan perinteitä kunnioittaen.

Amelia Walker

Edward Jamesin mielestä hummeriin ja puhelimeen liittyneet  assosiaatiot olivat luonnollinen osa surrealistista ajattelutapaa. Miljoonaomaisuuden amerikkalaiselta isältään perinyt James tajusi surrealistien olevan ajan hermoilla ja alkoi tukea heitä sotien välisinä epävakaina aikoina.

Monet nyt myyntiin tulevista teoksista ovat peräisin Jamesin kartanosta, jota tämä sisusti taiteella ja arvokkailla huonekaluilla, kertoo Christie´s -huutokauppakamarin asiantuntija, johtaja Amelia Walker.

– James halusi sisustaa Edwardin aikaista maalaiskartanoaan perinteitä kunnioittaen. Hän halusi viihdyttää kartanossaan seurapiirejä, mutta kaikesta näkee, että hänellä oli myös erinomaisen hyvä maku ja silmä. Hän onnistui tekemään loistavia taidekauppoja, Walker toteaa.

Teokset Edward Jamesin kokoelmasta tulevat myyntiin Christie´s -huutokauppakamarissa joulukuussa. Säätiö toivoo nettoavansa kaupoista yli 2,5 miljoonaa euroa.

Suosittelemme