Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

"Parempi bisnes kuin huumekauppa" – näin väärennetty potenssilääke päätyy suomalaiselle asiakkaalle

Rakensimme kuvitteellisen potenssilääkkeen matkan väärentäjän liikeideasta pahaa-aavistamattoman ostajan taskuun.

Väärennettyjä Viagra-tabletteja pöydällä.
Erektiolääkkeet ovat tyypillinen väärennettynä nettikaupan kautta Suomeen tuleva tuote. Kuva: Yle
Veli-Pekka Hämäläinen
Avaa Yle-sovelluksessa

1. Ensimmäinen vaihe: Rikollinen liikeidea

Väärennetyn potenssilääkkeen matka Suomeen alkaa kaukaa Aasiasta. Kaukoitä on väärennösteollisuuden keskittymä, jossa raaka-aineet, tuotantovälineet ja kauppapaikat ovat helposti saatavilla.

Tekijää houkuttaa kenties se, että hän pitää lääkkeiden väärentämistä bisneksenä, jossa tuotot ovat suuret ja riskit pienet. On helpompaa tehdä väärennetty lääke kuin aito lääke – tai vaikkapa väärennetty nahkalaukku.

– Lääkeväärennökset ovat huomattavasti parempi bisnes kuin huumekauppa, tiivistää väärennösten vastaista työtä tekevän Servicepointin kehityspäällikkö Iiro Jantunen.

Toisin kuin huumekaupassa, kukaan ei tule aseet kädessä toimimattoman lääkkeen tekijän perään.

Iiro Jantunen

Räikeimmissä tapauksissa väärennetyt lääkkeet näyttävät aidoilta, mutta ovat sisältä kalkkia, tärkkelystä, suolaa tai jopa sementtiä. Tällä kertaa tableteissa on aineita, jotka sentään muistuttavat kemiallisesti aitoja. Tekijä on saanut niiden ja läpipainopakkauksia tekevän koneen hankkimiseen alkurahoitusta kumppaniltaan.

Tekijä valmistaa malarialääkkeitä ja erektiolääkkeitä, koska niille on pimeät markkinat, jotka vetävät hyvin. Häntä ei kiinnosta, toimiiko lääke vai ei – jos ongelmia tulee, hänen tavoittamisensa on joka tapauksessa todella vaikeaa.

– Toisin kuin huumekaupassa, kukaan ei tule aseet kädessä toimimattoman lääkkeen tekijän perään, kärjistää Iiro Jantunen.

Lopuksi tekijä tilaa vielä alihankkijalta aidonnäköiset pakkaukset potilasohjeineen ja hologrammeineen.

– Silmämääräisesti ei voi tietää, mitä lääke pitää sisällään. Ei voi sanoa, onko se tuotemerkkiväärennös, onko siinä vääriä lääkeaineita vai pelkkää roskaa, kuvaa yliproviisori Sami Paaskoski lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimeasta.

Tutkinnassa on ollut jopa sellainen väärennös, jota alkuperäisvalmistajakaan ei pystynyt pakkausten perusteella tunnistamaan vääräksi. Varmuus saatiin vasta tutkimalla pillereitä laboratoriossa.

2. Toinen vaihe: Jäljet katoavat

Kun väärennetty lääke on valmis ja pakattu, alkaa sen matka kohti ostajaa. Tähän vaiheeseen iskeminen on osoittautunut viranomaisille tuskallisen vaikeaksi tehtäväksi. Joissakin tapauksissa lääke on kulkenut jopa seitsemästä lääketukusta läpi, ennen kuin se on paljastunut väärennökseksi.

– Kun väärennöksiä jahdataan jälkikäteen, voidaan olla vuosia jäljessä, Iiro Jantunen kertoo.

Joskus väärennettyjä lääkkeitä päätyy lailliseen lääkejakeluun. Se voi tapahtua esimerkiksi sitä kautta, että väärentäjä on saanut ujutettua oman miehen laillisen lääketukkurin tai -kuljetusliikkeen palvelukseen. Maksettu mies päästää ulkopuoliset varastoon, aidot lääkkeet vaihdetaan väärennöksiin ja myydään muualla.

Suomessa väärennöksiä päätyi jakeluun vuonna 2014, kun romanialaisen lääketukun alihankkijat ostivat lääkkeitä luvattomilta toimijoilta. Tässä tapauksessa alun perin aito lääke muuttui väärennökseksi, kun se oli välillä ollut valvotun ketjun ulkopuolella.

On suuri laittomuuden tunnusmerkki, jos mitään ei kysellä ja lupaillaan vain hyvää ja kaunista.

Sami Paaskoski

Suomalaiselle ostajalle tavallinen tapa saada käsiinsä väärennettyjä lääkkeitä on valitettavasti paljon yksinkertaisempi: verkkokauppa. Laittoman verkkokaupan kautta ostetaan Suomeen doping-aineita, antibiootteja – sekä tietysti potenssilääkkeitä.

Myös tarinamme väärentäjä on saanut valmistamansa potenssilääkkeet myyntiin laittomaan nettiapteekkiin. Nettisivujen perusteella apteekki näyttää uskottavalta: logot ja tuotekuvat on kopioitu aidoilta valmistajilta ja sivustolla on jopa oma chat-palvelukin. Lisäksi verkkoapteekki näyttää sivujensa perusteella toimivan Ruotsissa.

Tämä kaikki on tehty ostajan hämäämiseksi – mutta meneekö ostaja lankaan?

3. Kolmas vaihe: Sinisilmäinen ostaja astuu peliin

Huppupäinen hehnkilö istuu tietokoneen ääressä pimeässä.
Kuva: Sakari Partanen / Yle

Tässä vaiheessa kuvioon astuu suomalainen ostaja. Hän on etsinyt erektiohäiriöönsä tietoa netistä, koska ei ole kehdannut keskustella kiusallisesta vaivasta lääkärin kanssa.

– Se, että tietoa haetaan enemmän ja enemmän netin välityksellä, lisää osaltaan laittomien lääkkeiden kysyntää verkkokaupassa, kertoo Fimean yliproviisori Sami Paaskoski.

Ostaja osuu sen laittoman nettiapteekin nettisivuille, joilla väärennettyä potenssilääkettä on myynnissä. Jos hän olisi tarkkana, hän saattaisi kiinnittää huomiota olemattomiin yhteystietoihin tai epärealistisiin toimitusehtoihin. Asiakkaalle luvataan muun muassa uusi lähetys, mikäli edellinen jää tulliin.

Nyt mikään ei herätä epäilyksiä – ostaja pitää kauppaa päinvastoin luotettavana ja helppona. Ei reseptejä, ei kyselyitä, yhteystiedot yhteen kenttään, luottokortin numero toiseen ja homma on paketissa.

– On suuri laittomuuden tunnusmerkki, jos mitään ei kysellä ja lupaillaan vain hyvää ja kaunista. Mutta siinä ostaja ottaa itselleen valtavan suuren riskin ajattelemattomuuttaan, Paaskoski varoittaa.

Silmämääräisesti ei voi tietää, mitä lääke pitää sisällään.

Sami Paaskoski

Näin väärennetyn lääkkeen valmistaja pääsee tuotoille – ja samalla kaikki muut rikollisen ketjun lenkit. Mutta mitä tapahtuu ostajalle? Hänen on ensin odotettava, jääkö lääkeväärennös tulliin vai saapuuko se perille. Kun hän ottaa lääkkeen, hän ei välttämättä osaa sanoa, toimiiko lääke vai ei. Ja vaikka hän huomaisikin lääkkeen vääräksi, hän tuskin kehtaa tunnustaa ostaneensa sitä. On myös mahdollista, että tuotteessa on jotakin terveydelle haitallista.

– Kannattaa muistaa, että väärennetty lääke ei ole lääke, tiivistää Servicepointin Iiro Jantunen.

Lähteet: Jutussa kerrottu tarina on esimerkki siitä, millainen väärennetyn lääkkeen polku Suomeen voi olla sen perusteella, mitä lääkeväärennöksistä tiedetään. Jutussa mainittujen haastateltavien lisäksi lähteenä on käytetty lääkeväärennösten vastaista työtä tekevän eurooppalaisen EAASM:n raporttia.

Suosittelemme