Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Maailmaa parannetaan nyt kutimet kädessä – suomalaisten tärkein asuste on valjastettu hyvään tarkoitukseen

Villasukilla on vauhditettu rintasyöpätutkimusta ja toivotettu tervetulleiksi turvapaikahakijoita. Ensi vuonna omat villasukkansa saa jokainen Suomen sotaveteraani.

Villasukkia sotaveteraaneille.
Villasukkia sotaveteraaneille. Kuva: Jaana Willman
Elina Kaakinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Viime vuosina villasukat on valjastettu moneen hyvään tarkoitukseen. Sukkia on neulottu yksin ja porukalla, niitä on tehty vauvoille sairaaloihin ja turvapaikanhakijoille vastaanottokeskuksiin.

Jo useamman vuoden ajan taitoyhdistykset ovat olleet mukana Roosa nauha -kampanjassa ja lahjoittaneet osan Roosa nauha -lankojen tuotosta rintasyöpätutkimukseen. Roosat villasukat kertovat omaa tarinaansa.

– Rintasyöpä koskettaa monia, kampanja on otettu joka vuosi hyvin vastaan, toteaa vastaava neuvoja Marjo Pollari Vaasan Taitokeskuksesta.

Veteraaneille sukkia

Tänä syksynä monet ovat innostuneet neulomaan villasukkia sotaveteraaneille.

Idean äiti ja kampanjan liikkeelle panija on Jaana Willman, joka perusti kesäkuussa valtakunnallisen Facebook-ryhmän "Villasukat veteraaneille, Suomi 100 vuotta". Hanke kuuluu myös Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden tapahtumiin.

– Edesmennyt isäni oli sotaveteraani, siitä ajatus sai alkunsa. Hän monesti puhui siitä, että heitä ei muisteta eikä arvosteta, joten halusin muistaa veteraaneja näin juhlavuoden kunniaksi yhdenmukaisilla villasukilla, kertoo Willman.

Kampanja on saanut nopeasti tuulta siipien alle. Neulojia on Willmanin mukaan ympäri Suomen sekä myös ulkomailla.

– Mukana on monenlaisia neulontaryhmiä, eläkeläisjärjestöjä, neulontapiirejä, marttoja ynnä muita. Monelle neulojalle veteraanit ovat lähellä sydäntä ja heitä arvostetaan kovasti.

Kampanjan idea on se, että veteraaneille neulotaan yhdenmukaiset sukat. Ohjeet niiden tekemiseen löytyvät Facebookista.

– Sukat tullaan jakamaan maamme jokaiselle veteraaneille ensi vuoden aikana alue kerrallaan heille järjestettävissä tilaisuuksissa yhteistyössä Sotiemme Veteraanit-varainhankinnan ja veteraanilliittojen kanssa. Veteraanit, jotka eivät osallistu näihin tilaisuuksiin, tulevat saamaan sukat yhteistyökumppanimme Postin avustuksella, kertoo Jaana Willman.

Roosa nauha -sukkia
Roosa nauha -sukat lämmittävät. Kuva: Anri Koski / Yle

Villasukka lämmittää

Marjo Pollari on seurannut tyytyväisenä erilaisia kampanjoita, joissa kansalaisia haastetaan neulomaan villasukkia.

– Aivan varmasti se osaltaan edistää käsityöharrastusta. Villasukkien tekeminen kiehtoo, kun niihin liittyy tarina, sanoo Pollari ja iloitsee siitä, että myös nuoret ovat innostuneet neulomaan sukkia. Villasukkien tekeminen ei ole enää kiikkustuolissa istuvien mummojen puuhaa - vaikka toki heidänkin.

Pollarin mielestä on itsestään selvää, miksi juuri villasukat on valittu monen hyväntekeväisyyskampanjan tuotteeksi.

– Niitä käyttävät kaikki ja meidän ilmastossamme niitä tarvitsevat kaikki. Nuoretkin käyttävät nykyisin villasukkia tennareissa, tietää Pollari.

Toinen syy villasukkien suosioon on Pollarin mukaan varmasti se, että villasukat syntyvät nopeasti. Tottunut neuloja tekee helposti useammatkin sukat keräykseen.

Suosittelemme