Hyppää sisältöön

Nuori puuseppä lietsoo alalle yhteistyötä – osaamisen ja työvälineiden jakaminen hyödyttäisi kaikkia

Joonas Laineen mielestä käsityöyrittäjien pitäisi yhdistää voimansa halpatuotantoa vastaan.

Artesaanipuuseppä Joonas Laine oppi kovan työtahdin jo yläasteella, kun lukeminen tuotti nuorukaiselle haasteita. Kuva: Olli-Pekka Kursi / Yle

Verstaan ovi aukeaa – ja vastassa on yllättävä hiljaisuus. Espoon Olarissa sijaitsevalla puusepänverstaalla ei kuulu pihaustakaan. Ei laula sirkkeli, ei ulvo tasohöylä eikä jyrise alajyrsin. Artesaanipuuseppä Joonas Laine selittää mielikuvien vastaista todellisuutta sillä, että pajan työntekijät ovat asiakastapaamisissa.

Suunnittelun ja rakentamisen hommiin kuuluu lisäksi se, että huonekalut käydään kokoamassa asiakkaiden kotona, Laine kertoo. Yli kymmenen vuotta puuseppänä työskennellyt Laine pitää työnkuvan moninaisuudesta.

– Tämä on ollut rakkaus ja on edelleen mutta kyllähän sitä on koeteltu välillä.

Woody-verstaalla tehdään mittatilaustöitä kirjahyllyistä saunanlauteisiin. Laineen mielestä ihmisten on nykyään yhä hankalampaa löytää sekä monipuolista palvelua että tuotteita, jotka palvelevat pitkään.

Siinä piilee suuria mahdollisuuksia, kun kerää hyvät tyypit kasaan.

Joonas Laine

Puusepänverstailla joudutaan kilpailemaan monien halvempien vaihtoehtojen kanssa.

– Jos löytyy edullisempi ratkaisu jostain, niin sen perässähän ihmiset yleensä liikkuvat.

Artesaanipuuseppä Joonas Laineen pajalla on käytössä vielä hänen isoisoisänsä työkaluja. Kuva: Olli-Pekka Kursi / Yle

Yleensä Laineen apuna ovat hänen isänsä ja toinen puuseppäyrittäjä. Laineella on tarkoitus palkata lisää ammattitaitoista väkeä verstaalle töihin lähitulevaisuudessa. Käsityöläisyrityksen pyörittämisessä riittää haasteita, mutta Laine vaikuttaa tyytyväiseltä.

– Ei tämä mitään kultasadetta ole, mutta kun pystyy palkat maksamaan ja kehittämään toimintaa, niin se on hyvä.

Kustannusten jakaminen onnistuu yhteistyöllä

Puuseppäalalla riittää kilpailua, Joonas Laine toteaa. Ammattilainen kääntäisi tilanteen hyödylliseksi verkostoitumiseksi. Hän kertookin tehneensä yhteistyötä muiden puuseppäyrittäjien kanssa koko uransa ajan. Käytännössä se tarkoittaa mm. sitä, että puusepät lainaavat kalliita työvälineitä ja –koneita toisilleen.

En ollut samalla viivalla muiden kanssa ja minun piti miettiä, että onko jotain muuta mitä minä osaisin.

Joonas Laine

Tulevaisuudessa työtaakkaa voisi jakaa tehokkaamminkin isomman porukan kesken, Laine suunnittelee.

– Siinä piilee suuria mahdollisuuksia, kun kerää hyvät tyypit kasaan.

Laineen tavoitteena on aluksi paiskia töitä kotimaan markkinoille ja saada nimensä ja tuotteensa tunnetuiksi. Sen jälkeen on vuorossa suuremmat markkinat ulkomailla, jos ”rahkeet riittävät”. Lisäksi Laine haluaa oppia uutta. 34-vuotias Laine opiskelee työn ohessa Omnia-ammattikoulussa kädentaitajille suunnattua yrittäjätutkintoa.

– Jos lopettaa työssä kehittymisen, niin kuolee koko homma. Koko ajan pitää mennä eteenpäin.

Skeittilauta käänsi oppimishankaluudet voitoksi

Puu alkoi taipua Joonas Laineen käsissä jo yläasteiässä, kun hän rakensi ensimmäisen skeittilautansa. Sen sijaan opiskeleminen ja erityisesti lukeminen tuotti Laineelle vaikeuksia. Hän joutui tekemään koulumenestyksen eteen paljon enemmän töitä kuin muut.

– En ollut samalla viivalla muiden kanssa ja minun piti miettiä, että onko jotain muuta mitä minä osaisin.

Käsityöt luonnistuivat Laineelta helposti jo nuorena, ja syynä olivat myös perintötekijät. Hänen isoisoisänsä oli käsityöläinen, vaari kova nikkaroimaan ja isä rakensi aikoinaan tammirunkoisen purjeveneen. Laineen äiti on puolestaan toiminut kampaamoyrittäjänä lähes 40 vuoden ajan. Työnteon ja yrittämisen malli on tarttunut Laineeseen lapsuudesta alkaen.

– Oman itsensä herrana oleminen on tuttua jo kotoa.

Nyt Laine on kahden pienen pojan isä. Ajatus siitä, että pojat haluaisivat jatkaa isänsä kädenjäljillä, saa hymyn Laineen huulille. Vaikka Laineen mielestä jälkikasvu saa aikanaan päättää itse sen, mitä elämässä tekee, on isä valmis tukemaan poikien kasvua myös käsityöammatin pariin.

– Jos ei ole niitä hyviä tekijöitä, niin niitä pitää sitten tehdä itse, hän naurahtaa.

Suosittelemme sinulle