Hyppää sisältöön

Koulujen tasa-arvo-opas raivostutti vanhemmat – Opetushallitus: Kouluissa saa edelleen puhua tytöistä ja pojista

Opetushallituksen mukaan kohua ei aiheuttanut opas vaan se, miten sitä on tulkittu. 

Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Opetushallituksessa on yritetty tiistaina sulatella sitä, miksi oppilaiden vanhemmat ovat ymmärtäneet väärin oppaan sukupuolten tasa-arvon edistämiseksi perusopetuksessa (siirryt toiseen palveluun), joka valmistui peruskoulutuksen opettajille viime vuonna. 

Yleissivistävästä koulutuksesta ja varhaiskasvatuksesta opetushallituksessa vastaava johtaja Jorma Kauppinen sanoo, että kaikki lähti liikkeelle yhden virkamiehen haastattelusta ja aivan asiallisesta jutusta Helsingin Sanomien Nyt-liitteessä (siirryt toiseen palveluun). Sen jälkeen se paisui mediassa Kauppisen mukaan väärinymmärrykseksi.

Opetushallituksen opas sukupuolten tasa-arvon edistämiseen perusopetuksessa. Kuva: Yle

– Huoltajilta tullutta palautetta on jo sähköposti täynnä. Kyllä tästä aikamoinen kohu on noussut. Ei tässä ole mistään uudesta asiasta kyse, vaan tämä on opettajille apuvälineeksi tarkoitettu opas, jotta he voivat pohtia, miten tasa-arvoa voi paremmin toteuttaa. Tämä on opas, apuväline opetukseen, ei mikään määräys, Kauppinen sanoo. 

Kauppisen mukaan viimevuotinen raportti on aiheuttanut kohua aiemminkin ja nyt taas. Oppaan taustalla on tasa-arvolaki ja vaatimus, että kouluilla pitää ensi vuoden alusta olla tasa-arvosuunnitelmat. Vanhempien ei opetushallituksen johtajan mukaan pidä olla tästä huolissaan.

– Otsikot ovat kyllä aika hupaisia. Tässä on tärkeä asia taustalla, mutta ei se ole tässä tärkeää, puhutaanko kouluissa tytöistä vai pojista. Kouluilla on oma tehtävänsä edistää tasa-arvoa. Nyt ihmiset luulevat, että on menty määräyksiin, mikä ei pidä paikkaansa.

Suosittelemme sinulle