Hyppää sisältöön

Unesco hyväksyi Israelia ja USA:ta suututtavan Jerusalem-lauselman

Yhdysvallat ilmoitti viime viikolla katkaisevansa Unescon rahoituksen. Se tarkoittaa viidenneksen lovea YK-järjestön tuloihin.

Kalliomoskeija ja sen takana vanha juutalainen hautausmaa. Kuva: Atef Safadi / EPA
Anniina Wallius

YK:n tiede- ja kulttuurijärjestön Unescon hallintoneuvosto on hyväksynyt Jerusalem-päätöslauselman, jonka luonnoksen vuoksi Israel ja Yhdysvallat ilmoittivat viime viikolla, etteivät ne edelleenkään maksa jäsenmaksujaan Unescolle.

Israelin mielestä päätöslauselma kiistää juutalaisten pitkät historialliset yhteydet palestiinalaisalueisiin kuuluvan Itä-Jerusalemin pyhiin paikkoihin. Israelia suututtaa myös se, että arabimaiden esittämässä päätöslauselmassa puhutaan miehitetystä Palestiinasta.

Muslimien Jalo turvapaikka on juutalaisille Temppelivuori.

Suurin kiista koskee sitä, että päätöslauselmassa käytetään sekä muslimeille että juutalaisille pyhästä Jerusalemin vanhankaupungin kukkulasta vain arabiankielistä nimeä al-Haram al-Sharif, "jalo turvapaikka". Juutalaisille se on nimeltään Temppelivuori.

– Ellei Israelilla katsota olevan yhteyttä Temppelivuoreen ja Itkumuuriin, voisi yhtä hyvin sanoa, ettei Kiinalla ole mitään tekemistä Kiinan muurin tai Egyptillä pyramidien kanssa, suomi Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu viime viikolla.

Päätöslauselma ei ole sinänsä uusi, vaan Unesco en ennenkin tuominnut Israelin rajoitukset arabien pääsylle kukkulalle, jolla sijaitsee muslimien pyhimpiin moskeijoihin kuuluva al-Aqsa. Lisäksi Unesco on arvostellut Israelia poliisien ja sotilaiden kovista otteista.

Myös Japani suuttui Unescoon

Yhdysvallat ja Israel jäädyttivät jäsenmaksunsa jo vuonna 2011 palestiinalaiskysymyksen vuoksi. Unesco hyväksyi tuolloin palestiinalaisalueet järjestön jäseneksi.

Yhdysvaltain päätös aiheuttaa ison loven Unescon tuloihin, sillä järjestön budjetista 22 prosenttia tuli Yhdysvalloilta. Sekä Yhdysvallat että Israel ovat jatkaneet toimintaa Unescossa.

Samaan aikaan myös Japani päättänyt jättää tämän vuoden maksut maksamatta, koska ei ole vakuuttunut siitä, että Unesco täyttää ydintehtäväänsä eli jäsenten välisen luottamuksen lisäämistä.

Varsinaiseksi syyksi epäillään sitä, että Unesco otti viime vuonna Maailman muisti -luetteloonsa (siirryt toiseen palveluun) Nanjingin verilöylyn asiakirjat. Japanin joukot teurastivat Nanjingissa vuonna 1937 jopa 300 000 kiinalaista.

Korjaus 19.10.: Yhdysvallat ja Israel ovat jättäneet Unescon jäsenmaksut maksamatta vuodesta 2011 asti.

Suosittelemme sinulle