Hyppää sisältöön

Liian vaikea autoilla, liian ahdas kävellä – helsinkiläiset haluavat keskustaansa lisää tilaa kaikelle

Yhdestä asiasta helsinkiläiset ovat kuitenkin lähes yksimielisiä: joukkoliikennettä on syytä suosia.

Raitiovaunut 3 ja 2 odottavat matkustajia Eläintarhan pysäkillä. Niiden edestä ylittävät kadun tumma henkilöauto ja pyöräilijä.
Kuva: Yle
Ilona Koivisto

Kaksi kolmasosaa helsinkiläisistä haluaa ydinkeskustaan lisää tilaa jalankulkijoille. Tämä käy ilmi Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston Taloustutkimuksella teettämästä tuoreesta Liikennebarometrista.

Samasta tutkimuksesta käy ilmi, että autoliikenteen sujuvuuteen keskusta-alueella ollaan aikaisempaa tyytymättömämpiä. Toisaalta asukkaat pitävät joukkoliikenteen suosimista yhä oikeana valintana Helsingin kehittymisen kannalta.

Selvä enemmistö sekä asukkaista että yrityksen edustajista on tyytyväisiä joukkoliikenteen toimivuuteen Helsingissä. Asukkaista 83 prosenttia ja yritysten edustajista 71 prosenttia pitää joukkoliikenteen toimivuutta joko erittäin tai melko hyvänä.

Tutkimukseen vastasi 900 helsinkiläistä asukasta ja 100 yrittäjää. Siinä tiedusteltiin asukkaiden ja yrittäjien näkemyksiä esimerkiksi joukkoliikenteen ja autoliikenteen sujuvuudesta sekä jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden liikkumisolosuhteista sekä pysäköintimahdollisuuksista.

Kaupunkisuunnitteluviraston liikenneinsinööri Petri Blomqvistin mukaan joukkoliikenteen saama kannatus on tärkeä viesti helsinkiläisiltä.

– Tämä trendi on ollut liikennebarometreissa sama jo vuodesta 1996 alkaen. Se on tietysti tärkeä viesti kaupunkilaisilta siitä, että liikennepolitiikan kehittämiseen joukkoliikenne edellä on edelleen asukkailtakin mandaatti, toteaa Blomqvist.

Yrittäjiä kävelykatujen lisääminen närästää

Blomqvistin mukaan Liikennebarometrin tuloksissa yllätti kuitenkin se, miten monet yrittäjät suhtautuivat kielteisesti kävelyalueiden lisäämiseen. Soraäänistä huolimatta tutkimukseen osallistuneista helsinkiläisistä lähes kaikki, 93 prosenttia asukkaista ja 75 prosenttia yrityksen edustajista kannattaa joukkoliikenteen suosimista.

Tulos on viime tutkimuskerran eli vuoden 2013 tasolla kummassakin vastaajaryhmässä.

Samoin kokemus autoliikenteen huonosta sujuvuudesta on Blomqvistin mukaan haaste, johon täytyy jollain tapaa tarttua.

– Toisaalta se on suuri haaste saada keskusta-alue toimivaksi niin, että siellä on myös autoja. Todennäköisesti ainoa ratkaisu on se, että autoilla ei ajeta ihan ytimeen saakka.

Maanantaina Helsingin kaupunginhallituksessa hyväksytty Helsingin uusi yleiskaava vie sekin kaupungin kehitystä siihen suuntaan, että joukkoliikenne ja jalankulkiijat saavat enemmän tilaa kaikissa kaupunkikeskustoissa.

_19.10.2016 juttuun lisätty tieto, että selvä enemmistö sekä asukkaista että yrityksen edustajista on tyytyväisiä joukkoliikenteen toimivuuteen Helsingissä. _

Suosittelemme sinulle