Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Rengashotellien suosio kasvaa - "Joka vuosi hitsataan uutta hyllyä, että saadaan renkaat mahtumaan"

Autonrenkaat alkavat olla kooltaan niin isoja, että moni ei halua kantaa niitä omaan varastoon. Rengashotellien suosiota selittävät myös taloyhtiöiden järjestyssäännöt.

talvirenkaat renkaiden vaihto Lapin Kumi Rovaniemi
Lokakuun puoliväli on useimpina vuosina suosituinta talvirenkaiden vaihtoaikaa. Kuva: Antti Mikkola / Yle
Annu Passoja
Avaa Yle-sovelluksessa

Lapin pakkasaamut ovat käynnistäneet talvirenkaiden vaihtoruljanssin. Rovaniemellä vuosikymmeniä toimineessa Lapin Kumin liikkeessä vaihdetaan renkaat 340 autoon päivässä. Uusi auto ajetaan huoltohalliin viiden minuutin välein.

– Täällä on täysi hässäkkä päällä. Kun tällä viikolla oli härmää portailla niin puhelimet alkoivat laulaa ja ajanvarauskirjat täyttyä, kertoo Lapin Kumi Oy:n toimitusjohtaja Ville Ruokanen. Vakihenkilökunnan avuksi on palkattu 18 kausityöläistä.

Kun ensimmäiset kunnon lumisateet tulevat, vaihtoruljanssi kiihtyy entisestään ja huollettavien autojen määrä nousee 400:aan päivässä. Ruokanen arvioi lonkalta, että Rovaniemellä puolet autoilijoista vaihtaa renkaansa itse. Yrittäjä uskoo, että yhä useampi ulkoistaa renkaiden vaihdon lähivuosina senkin vuoksi, että uusissa autoissa olevat ilmanpaineen valvontajärjestelmät vaativat kalibrointia renkaiden vaihdon yhteydessä, eikä jokamiehellä ole kalibrointilaitteita.

Auton alle vaihdetaan lähes aina nastarenkaat. Kitkarenkaiden osuus on Lapin Kumissa noin viiden prosentin luokkaa, mikä on selvästi vähemmän kuin valtakunnassa keskimäärin. Kymmenessä vuodessa kitkarenkaiden osuus ei ole kasvanut lainkaan.

– Lumisella tiellä kitkarengas on hyvä, mutta ongelmaksi tulevat vaihtelevat keliolosuhteet. Esimerkiksi helmikuussa satoi muutamana päivänä vettä ja kaljamalla on mahdoton liikkua kitkarenkailla. Silloin pitoa ei saa kuin ojanpenkasta.

Yhä harvempi haluaa autonrenkaat kotiinsa

Rengasalalla suosiotaan selvästi kasvattavat rengashotellit. Lapin Kumin hallissa on säilössä 10 000 rengasta.

– Rengashotellin suosio on tuplaantunut kymmenessä vuodessa, Ruokanen kertoo. Hän selittää suosiota muiden muassa sillä, että uusissa autoissa renkaat saattavat olla niin isoja, että niitä on hankala kuljettaa. Yksi rengas saattaa painaa 25 kiloa.

– Monissa taloyhtiöissä on myös sääntö, että renkaita ei saa säilyttää häkkivarastoissa paloturvallisuuden takia. Rengashotellien suosio kasvaa vuosi vuodelta ja meilläkin hitsataan joka vuosi uutta hyllyä, että saadaan asiakkaiden renkaat mahtumaan.

Samaa kerrotaan muistakin Rovaniemen rengasliikkeistä. Vianor Rovaniemen myyntiedustaja Janne Kaipio kertoo, että yrityksen rengashotellissa oli kymmenen vuotta sitten säilössä kymmenkunta rengassarjaa ja nyt yli tuhat. Myös Polar Rengas Oy:sta mainitaan, että rengashotellin asiakasmäärä kasvaa jatkuvasti.

Suosittelemme sinulle