Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Kuluttajavirasto: Valitukset ovelta ovelle -myyjistä lisääntyneet

Kilpailu- ja kuluttajaviraston mukaan valitukset ovelta ovelle -myynnistä ovat lisääntyneet. Useat valitukset koskevat myyjien painostavaa menettelyä, kalliita hintoja ja peruuttamisoikeuden puuttumista.

Ihminen soittaa ovikelloa.
Ovelta ovelle -myynti on lisääntynyt kahden vuoden aikana. Kuva: Riikka Nurmi / Yle
Carolus Manninen
Avaa Yle-sovelluksessa

Yleistynyt ovelta ovelle -myynti näkyy kuluttajien lisääntyneinä valituksina, kerrotaan Kuluttaja- ja kilpailuvirastosta.

Kuluttajat valittavat virastolle kauppiaiden painostavasta myyntitavasta, kalliista hinnoista ja peruuttamisoikeuden puuttumisesta.

Kotimyynnin kasvun taustalla on vuoden 2014 laki, joka rajoittaa mittatilaustyönä tehtyjen tuotteiden peruuttamisoikeutta. Sen ulkopuolelle jäävät nyt useat remontti- ja asennustyöt, joita kaupataan kotiovilla.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston lakimiehen Kristiina Vainion mukaan valitusten määrä lähti kasvuun lakimuutoksen jälkeen. Nyt kotimyynnin välityksellä tehtävässä kaupassa on suurempi väärinkäsitysten riski.

– Luulen, etteivät lainsäätäjät odottaneet tällaisia lieveilmiöitä. Vaikea sanoa onko kyse siitä, että mahdollisuus tekee varkaan, mutta vaara siihen on ainakin olemassa, Vainio toteaa.

Hän muistuttaa, että sopimusta tehtäessä myyjän vastuulla on ilmoittaa mahdollisista peruuttamisoikeuden rajoituksista.

– Valituksista käy ilmi, että peruuttamisoikeuden puuttumisesta kuullaan vasta kuluttajaneuvonnalta, Vainio kertoo.

Pyydä miettimisaikaa

Kilpailu- ja kuluttajaviraston lakimiehen Kristiina Vainion mukaan kyse ei välttämättä ole huijauksesta. Kauppaa käydään todennäköisesti oikeasta tuotteesta ja hinnankin yrittäjä saa määritellä mielensä mukaan.

Silti väärinkäsityksiä syntyy ja kuluttajalle saattaa tulla höynäytetty olo. Viraston saamissa ilmoituksissa valitetaankin myyjien painostavista menettelytavoista.

– Monet ikäihmiset ja sairauden heikentämät ovat haavoittuvaisia kaupantekotilanteissa, Vainio toteaa.

Vainio neuvoo kuluttajia perehtymään kaupan ehtoihin huolellisesti. Harkitsemisaikaa voi pyytää ja kauppiaan tulee poistua paikalta pyydettäessä.

– Kannattaa kiinnittää huomiota siihen, kerrotaanko ostotilanteessa peruuttamisoikeudesta ja onko kyseessä juuri itselle räätälöity sopimus, josta ei pysty irtaantumaan. Aina voi pyytää miettimisaikaa, eikä päätöksiä tarvi tehdä heti. Kauppiaalta voi esimerkiksi pyytää kirjallista tarjousta ja poistumaan paikalta.

Suosittelemme