Hyppää sisältöön

Arkkipiispa Mäkinen: Armoa tarvitaan kaikkialla yhteiskunnassa

Reformaation eli uskonpuhdistuksen merkkivuoden teemana on armo. Turku on merkkivuoden päätapahtumapaikka.

Kynttilöitä ja kukkia surmapaikalla.
Kuva: Jonna Karjalainen / Yle
Yrjö Hjelt

Saksalaisen papin Martti Lutherin aloittama uskonpuhdistus rantautui Suomeen 500 vuotta sitten. Arkkipiispa Kari Mäkisen mukaan Lutherin esittelemät ajatukset näkyvät suomalaisessa yhteiskunnassa päivittäin.

– Lutherin vaikutus näkyy esimerkiksi siinä, että koulujärjestelmä kehittyi, tuli lukutaito ja tavallisten ihmisten kieli sai oman arvonsa. Ja luterilaisuuden jäljet näkyvät myös siinä, että meillä on sosiaaliturvajärjestelmä.

Uskonpuhdistus alkoi Turusta

Ensi vuonna vietettävän uskonpuhdistuksen eli reformaation juhlavuoden päätapahtumapaikka Suomessa on Turku. Syykin on ilmeinen. Uskonpuhdistaja ja Turun piispa Mikael Agricola käänsi Raamattua suomeksi työhuoneessaan Turun tuomiokirkon vieressä.

– Toisin sanoen Turku on se paikka, josta tämä uudenlainen katsantotapa sitten levittäytyi koko Suomeen, arkkipiispa Kari Mäkinen kertoo.

Reformaation merkkivuoden kunniaksi Turussa järjestetään monenlaista tapahtumaa. On Agricola-viikkoa, ekumeenisiä kirkkopäiviä ja juhlavuoden juhlajumalanpalvelus.

Tärket asiat maailmassa eivät ole kaupan

Arkkipiispa Kari Mäkinen haluaisi, että reformaation merkkivuoden aikana kaikille suomalaisille kirkastuisi Martti Lutherin ajatuksista ainakin yksi.

– Se, että pelastus ei ole kauppatavaraa, kaikkien tärkeimmät asiat elämässä eivät ole kauppatavaraa.

Martti Luther vastusti aikoinaan katolisen kirkon harjoittamaa anekauppaa, jossa rahalla sai synnit anteeksi. Lutherin mielestä ihmisen pelastuminen ei johdu teoista vaan yksin armosta. Niinpä merkkivuoden teemaksi on valittu armo.

Arkkipiispan mielestä armon pitäisi näkyä kaikkialla yhteiskunnassa – yhtälailla kirkossa, talouselämässä kuin politiikassakin.

– Jos armoa ei oteta todesta, niin silloin yhteiskunta ajautuu kovaan suuntaan, voittajien ja häviäjien yhteiskunnaksi. Kyllä meillä senkin suuntaista kehitystä on näkyvissä. Sen takia tätä armoa on syytä pitää esillä, Kari Mäkinen sanoo.

Suosittelemme sinulle