Hyppää sisältöön

Tutkimus todistaa: persoonasi vaikuttaa siihen, millaisia ystäviä saat

Avoin persoonallisuus vetää puoleensa erilaisuutta, kun taas ulospäinsuuntautuneisuus samankaltaisia ihmisiä.

Kuva: Julia Sieppi / Yle

Helsingin yliopiston ja Väestöliiton Isossa-Britanniassa toteutetussa tutkimuksessa selvitettiin ihmisen persoonan vaikutusta ystävyyssuhteiden muodostumiseen.

Tutkijat analysoivat viittä erilaista ihmisen persoonallisuuspiirrettä ja selvittivät niiden suhdetta ystäviin. Piirteitä olivat muun muassa avoimuus, ulospäinsuuntautuneisuus ja tunnollisuus.

Tutkimuksessa määritellyistä piirteistä avoimuus ja ulospäin suuntautuneisuus ovat erilaisia piirteitä kuin puhekielessä usein ymmärretään.

Ystäviä maailman äärissä

Elokuun lopulla julkaistussa tutkimuksessa selvisi muun muassa, että tutkimuksessa persoonallisuudeltaan avoimeksi luokiteltu ihminen solmi mielellään ystävyyssuhteita erilaisten ihmisten kanssa. Ystävät saattavat olla esimerkiksi etnisyydeltään ja sukupuoleltaan erilaisia tai asua toisella puolella maapalloa, eivätkä ystävykset välttämättä tapaa toisiaan usein.

Persoonaltaan ulospäinsuuntautunut solmi puolestaan ystävyyssuhteita lähinnä kaltaistensa kanssa. Ystävät harrastivat samoja asioita ja asuvat toistensa lähellä.

Tunnollisten ihmisten ystävät olivat todennäköisemmin sukulaisia.

– Tutkimus on tehty aikuisilla ihmisillä, joten ystävysten samankaltaisuudet liittyvät sosioekonomiseen asemaan ja sosiaalisiin asenteisiin, Helsingin yliopiston apulaisprofessori Markus Jokela selittää.

Suosittelemme sinulle