Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Uusnatsien verkkokaupan maksupalvelu katkesi – Rahaliikennettä pyörittänyt OP: "Arvojen ja tekojen kohdattava"

Ylen uutisoinnin jälkeen OP-ryhmä selvitti maksuvälityspalvelunsa yhteistyön Suomen Vastarintaliikkeen kanssa.

Kuvakaappaukset kadulle.com ja checkout.fi -sivuista.
OP:n Checkout-palvelu toimi uusnatsisivustolla keskiviikkoon asti, kunnes Yle julkaisi uutisen yhteistyöstä. Kuva: Yle Uutisgrafiikka
Jussi Eronen
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen Vastarintaliikkeen verkkokaupassa ei voi enää maksaa OP-ryhmään kuuluvan maksuvälityspalvelu Checkout Finlandin kautta.

Yle kertoi eilen, että OP:n tytäryhtiö välittää kaupan maksuliikennettä. Vastarintaliike SVL on uusnatsijärjestö, jota sisäministeriö kuvaa vallankumoukselliseksi ja militantiksi ääriryhmäksi. SVL:n verkkokaupassa on myytävänä kansallissosialismiaiheista tavaraa ja Vastarintaliikkeen tukijäsenyyksiä.

Uutisen julkaisemisen jälkeen OP:n johtaja Tuuli Kousa kiitti pikaviestipalvelu Twitterissä Yleä asian nostamisesta esiin ja kertoi pankin selvittävän asiaa pikaisesti.

Selvityksen jälkeen OP-ryhmä tiedotti Twitterissä.

– Selvitys on valmis. Niin ikävää kuin se onkin, tuloksista emme valitettavasti voi tiedottaa – lainsäädäntö asettaa rajoituksia avoimuudelle.

Viestintäjohtaja Carina Geber-Teirin mukaan kansanryhmiä vastaan tapahtuva kiihotus on OP-ryhmän arvojen vastaista.

Jatkatteko maksuvälityspalvelun tarjoamista uusnatsiorganisaatiolle?

– Yksittäiseen asiakkuuteen en ota kantaa. Yleisellä tasolla arvojen ja tekojen on ehdottomasti kohdattava, Geber-Teir sanoi.

Ylen toimittaja tiedusteli OP-ryhmältä jo syyskuun lopussa Vastarintaliikkeen maksuvälityspalvelusta.

Muutama päivä sitten Checkoutin toimitusjohtaja Masa Peura totesi Ylelle, että yhtiö noudattaa toiminnassaan maksulaitoslakia ja Finanssivalvonnalta saamiaan ohjeita.

Hän ei tuolloin halunnut kommentoida palvelun asiakkaita enempää.

Palvelu toimi keskiviikkoon asti, kunnes uutinen tuli julkisuuteen. Keskiviikkoiltana maksuvälityspalvelu ei enää toiminut, vaan näytti virheilmoitusta. Tällä hetkellä Checkout-järjestelmän sijasta sivulla tarjotaan maksutavaksi tilisiirtoa. Checkout Finland on Suomen johtava maksuvälityspalvelu ja palvelee tuhansia verkkokauppoja.

Suosittelemme