Hyppää sisältöön

Jussi Niinistö: En kyseenalaista Ahvenanmaan demilitarisointia

Puolustusministeri Niinistö selvensi eduskunnan kyselytunnilla arvostelua herättänyttä Ahvenanmaa-lausuntoaan.

Puolustusministeri Jussii Niinistö sanoi halunneensa tuoda kannanotossaan ilmi, että demilitarisoituna Ahvenanmaa on vaikea puolustaa. Kuva: Jarno Kuusinen / AOP
Vesa Sundqvist

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) on täsmentänyt eduskunnan kyselytunnilla puheitaan Ahvenanmaan demilitarisoinnin ongelmista.

Niinistö käsitteli asiaa viime viikon lopulla Ylen ykkösaamussa ja blogissaan. Niinistö totesi, että demilitarisointi pikemminkin lisää Ahvenanmaahan kohdistuvia riskejä kuin vähentää niitä.

Eduskunnan kyselytunnilla  Niinistö totesi, että hän ei esittänyt demilitarisoinnin purkamista.

– En ole kyseenalaistamassa Ahvenanmaan asemaa demilitarisoituna alueena. Puolustusministerinä minun on kuitenkin pidettävä huolta, että koko maata puolustetaan mahdollisimman tehokkaasti, Niinistö totesi.

Niinistö sanoi halunneensa tuoda kannanotossaan ilmi, että demilitarisoituna Ahvenanmaa on vaikea puolustaa.

Siinä voisi Niinistön mukaan olla kohde, jossa Suomi ja Ruotsi voivat vahvistaa ahvenanmaalaisten turvallisuutta, jos puolustusyhteistyö maiden välillä tulevaisuudessa tiivistyy.

Niinistö painotti, että kansainväliset sopimukset Ahvenanmaan demilitarisoimisesta edellyttävät, että päävastuu Ahvenanmaan puolustuksesta on Suomella.

Myös ulkoministeri Timo Soini vakuutti kyselytunnilla oppositiolle, että hallituksen linja Ahvenanmaan suhteen ei ole muuttunut.

Suosittelemme sinulle