Hyppää sisältöön

Museokeskus Vapriikki täyttää 20 vuotta – tässä 5 syytä, miksi se on koko Suomen museotoiminnan lippulaiva

20 vuotta täyttävä Vapriikki on Tampereen museoiden ykköskohde. Listasimme viisi syytä, miksi.

Museokeskus Vapriikissa vieraili viime vuonna yli 100 000 kävijää. Kuva: Terri Niemi / Yle

Jyväskylän yliopiston museologian professori Janne Vilkuna ylistää Tamperetta Suomen museopääkaupunkina. Tampereen – ja sitä kautta koko Suomen – museotoiminnan lippulaiva on Vilkunan mukaan lauantaina 20-vuotista taivaltaan juhliva Museokeskus Vapriikki. Siellä vieraili viime vuonna yli 100 000 kävijää. Pyysimme Vilkunaa listaamaan asioita, jotka hänen mielestään tekevät Vapriikista erityisen.

1. Museo itsessään on innovaatio

Vapriikki kätkee sisälleen useita pieniä museoita ja kokoelmia. Vastaavaa ei ollut tehty Suomessa ennen kuin Vapriikki avasi ovensa vuonna 1996. Sittemmin siitä on laajentunut hieno kokonaisuus, jossa on ravintolat, kahvilat ja museokaupat.

2. Vanhat teollisuushallit saatiin hyötykäyttöön

Museokeskus Vapriikki toimii Tampellan entisen tehtaan vanhassa verstaassa Tammerkosken varrella. Vanha savupiipputeollisuus on olennainen osa Tamperetta ja Vapriikissa rakennussuojelu onnistui hienolla tavalla.

3. Monipuoliset näyttelyt

Vapriikin kotimaiset ja kansainväliset näyttelyt ovat vertaansa vailla. Ulkomailta on tuotu useita isoja näyttelykokonaisuuksia Tampereelle.

Museokeskuksen seinien sisällä on nähty poikkeuksellisen yhteiskunnallisesti merkittäviä näyttelyitä, kuten Muuttajien muistot vuonna 2001, jossa esiteltiin eurooppalaisten maahanmuuttajien tarinoita esineiden kautta.

Myöskään kipeitä yhteiskunnallisia aiheita ei ole kavahdettu, tästä osoituksena edelleen museokeskuksessa näytillä oleva Tampere 1918 –näyttely. Se valottaa sisällissodan tapahtumia vuoden 1918 Tampereella.

4. Museotoiminnan kehittäminen

Vapriikissa itsessään ei ole juurikaan kokoelmia, vaan ne kaikki on keskitetty vanhaan teollisuushalliin Tampereen Ruskoon. Siellä sijaitsevat esineiden säilytystilat sekä modernit konservointitilat. Kokoelmakeskuksia on vain muutama Suomessa.

Vapriikissa toteutettiin myös museoesineiden arviointisysteemi, josta on ollut apua museoille eri puolilla Suomea.

5. Kansainväliset palkinnot

Vapriikin vetämä Adoptoi monumentti –toiminta voitti vuonna 2016 arvostetun EU:n kulttuuriperintöpalkinnon Europa Nostran.

Ideana toiminnassa on, että ihmiset ottavat muinaisjäännöksiä ja vanhoja rakennuksia huolehdittavakseen vapaaehtoisperiaatteella. Vapriikki on järjestänyt toimintaa vuodesta 2008 lähtien.

Japanin samuraikulttuuria esittelevä näyttely valtasi Vapriikin 2004. Se oli ensimmäinen näyttely, joka toi myös nuoret museoon. Kuva: Vapriikki

Suosittelemme sinulle