Hyppää sisältöön

Tasapaino ja lihasvoima ehkäisevät ikäihmisten kaatumisia – Liukuesteet konsti muiden joukossa

Ikääntyvien kaatumisia halutaan ehkäistä entistä enemmän ennalta. Kaatumiset aiheuttavat niin inhimillistä kärsimystä kuin suuria hoitokuluja.

Yksinkertainen testi mittaa, miten kauan pysyy tasapainossa lattiaan vedetyllä viivalla. Kuva: Susanna Pekkarinen / Yle
Susanna Pekkarinen

Kaatumisten ehkäisyssä tärkeää on tasapaino- ja lihaskunnon ylläpito sekä liukuesteiden hankkiminen kenkiin tai sukkiin. Myös esimerkiksi hyvällä lääkehoidon tasapainolla ja kodin sisustuksen suunnittelulla on osansa, kun halutaan vähentää vanhusten loukkaantumisiin ja jopa kuolemiin johtavia kaatumisia.

– Kannattaa miettiä hyvissä ajoin, miten kaatumisia voisi ehkäistä sen oman mummon tai papan kodissa. Yli 65-vuotiaiden tapaturmista suurin osa sattuu kotona tai kodin välittömässä läheisyydessä, kertoo kuntoutuksen hankekoordinaattori, fysioterapeutti Anne Loponen. Hän on työstänyt kaatumisen ehkäisemiseen liittyviä toimintamalleja perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhdistämistä valmistelleessa ESSO-hankkeessa.

Loponen neuvoo miettimään, aiheuttavatko vanhuksen kotona esimerkiksi joidenkin mattojen kulmat kompastumisvaaran. Toisaalta tuttujen huonekalujen siirtely ja raivaaminen eri paikkoihin voi sekin aiheuttaa vaaratilanteita. Tavaramäärän karsiminen on usein paikallaan, mutta asiasta kannattaa neuvotella ikäihmisen itsensä kanssa.

– Jos on vaikka tottunut ottamaan tukea tietystä piirongista, kun on kävellyt yöllä vessaan, ja sitten se piironki ei enää olekaan siinä, sekin voi aiheuttaa kaatumisvaaran, sanoo Loponen.

Kyselylomake ammattilaisten käyttöön

Niin läheisten kuin työssään vanhuksia kohtaavien kannattaa tarkkailla ikäihmisen lihasvoiman ja tasapainon tilaa. Jos vanhus alkaa rajoittamaan liikkumistaan kodin ulkopuolella, omaisten hälytyskellojen pitäisi soida. Epävarmuus omista voimista ja pystyssä pysymisestä voi tehdä kodista vankilan.

Yksinkertainen tasapainotesti on se, että yritetään seistä lattiaan teipatulla suoralla viivalla, ensin toinen jalka edessä, sitten toinen. Tietyn ikäisenä pitäisi pysyä tasapainossa tietty sekuntimäärä.

– Tasapainon lisäksi tärkeää on myös esimerkiksi reisilihasten kunto. Yksinkertaista jumppaa voi tehdä vaikka sillä välin, kun potut kiehuvat, toteaa Loponen.

Myös terveydenhuollossa on ollut meneillään kaatumisten ehkäisyyn tähtääviä hankkeita. Kuopion yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueella terveydenhuollon ammattilaisten käyttöön tulee kaatumisvaaraa arvioiva sähköinen lomake, jonka tarkoitus on kartoittaa potilaan tilanne.

Jos iäkäs ihminen tulee esimerkiksi päivystykseen, häneltä kysytään samalla, onko hän kaatunut kuluneen viimeisen vuoden aikana.

– Kaatuminen aiheuttaa suurta inhimillistä kärsimystä ihmiselle. Vammojen hoitaminen ja kuntoutus on hurjan kallista. Lonkkamurtuman hoito ensimmäisenä vuonna maksaa parikymmentä tuhatta euroa. Ja jos iäkäs ihminen ei kuntoudu enää kotiin asuvaksi, tämä maksaa kaksi ja puoli kertaa niin paljon, sanoo Loponen.

Etelä-Savossa alkaa myös juuri kehitetyn alueellisen kotikuntoutuksen mallin juurruttaminen.

Ritva Raappana vannoo sauvakävelyn nimiin

81-vuotias Ritva Raappana toivoisi ehtivänsä useammin sauvakävelemään. Hän oli aikanaan lajin uranuurtajia kuntoilun saralla.

– Rovaniemellä Ounasvaaralla asuessani kuljin aina sauvojen kanssa, niin kuin näin hiihtäjien harjoittelevan. Kyllä sain kuulla siitä ivallisia huomautuksia, että missäs ne sukset on, ja onko hyvä keli. Enkä tosiaan ollut silloin vielä kuuttakymmentäkään, mutta se oli uutta, että joku harmaahapsinen vaimoihminen meni sauvojen kanssa, kertoo Raappana.

Nyt sauvat tuovat lisäturvaa, mutta Raappana korostaa, että sauvojen kanssa on osattava kävellä oikein. Ei riitä, että sauvoilla haroo sivulleen, vaan parhaan hyödyn saa, kun ne tukevat rytmikkäästi askelia.

Varovaisuus ja omasta kunnosta huolehtiminen on alkanut tuntua sitä tärkeämmältä, mitä enemmän vahinkoja on sattunut.

– Käsi on mennyt kyynärpäästä asti rikki ihan kokonaan, olen kaatunut vasemman jalan päälle, niin että se murtui. Talvikenkien pohjassa minulla onkin koko ajan liukuesteet, sanoo Raappana.

Suosittelemme sinulle