Hyppää sisältöön

Näyttääkö blondi liian blondilta? – Kaikki työnantajat eivät halua valokuvaa työhakemuksiin

Työnhakijan pulleat posket voivat alitajuisesti luoda mielikuvan, että hakija olisi laiska. Mutta on muitakin syitä. 

Someasiantuntija Johanna Janhonen kouluttaa työnhakua sosiaalisessa mediassa. Koulutuksiaan varten hän loi itselleen visuaalisen cv:n, jossa kuvan lisäksi seikkailee piirroshahmo. Kuva: Petteri Kivimäki / Linda Saukko-Rauta

Huomiota herättävät työhakemukset ja kekseliäät cv:t eli ansioluettelot ovat nyt muodissa. Moni lisää hakemukseensa mielellään valokuvan tai jopa pätkän videota. Se on hakemisen nykypäivää. 

Itseään saa työhakemuksessa tietenkin mainostaa niin paljon kuin mieli tekee. Työnantaja ei kuitenkaan saa vaatia hakijalta valokuvaa, ellei tämä ole työn vaatimusten kannalta välttämätöntä. Osa kansainvälisistä firmoista ei enää edes halua, että hakija laittaa kuvan.

– Kuvalla voi olla merkitystä sitten, jos jälkeenpäin pohditaan, onko ollut syrjintää, sanoo työsyrjintää Etelä-Suomen aluehallintovirastossa seuraava ylitarkastaja Jenny Rintala.

Kuvahaluttomuus perustuukin usein siihen, että toinen hakija saattaa riitauttaa valinnan, jos ei tullut valituksi. Kun työnantaja ei tiennyt, miltä hakija näyttää, ei valittaja voi käyttää ainakaan tätä lyömäaseena.

Etninen vai muuten vain jonkun näköinen

Suomessa ja monissa Euroopan maissa kuvien lisääminen työhakemuksiin on ollut haluttua ja hyväksyttyä, mutta esimerkiksi Yhdysvalloissa kuvia ei yleensä haluta.

Valokuva ilmentää asioita, jotka voivat sotkea parhaan hakijan löytymistä. Työantajalle tulee tiedostamatta mielleyhtymiä. Joku voi näyttää kuvassa epäilyttävän vanhalta tai sairaalta. Vaaleahiuksinen ja ruskettunut hakija taas saattaa vaikuttaa tyhmältä blondilta. Myös ulkomaalaistausta saattaa vaikuttaa.

Työ- ja elinkeinoministeriön työmarkkinaneuvos Jarmo Palm tietää myös, että kuva voi vaikuttaa alitajuisesti, mutta muuten asia on Suomessa jäänyt vähälle huomiolle.

– Esimerkiksi julkisen työnvälityksen cv-netit ovat sellaisia, että asia on otettu huomioon. Palveluiden teknisellä alustalla ei ole mahdollista liittää kuvaa. Liitteenä kuitenkin on, jos joku haluaa.

Rekrytointitavat ovatkin muuttuneet laajemmiksi esittelyiksi. Moni keksii vaikka minkälaisia linkkejä paremman huomion saamiseksi. Esimerkiksi kokki saattaa liittää sekaan ruuanlaittovideoita tai timpuri jongleerausta kolmella vasaralla.

Tatuointi piilossa ja muita yllätyksiä

Se, mitä kuvassa näkyy, voi vaikuttaa siihen, pääseekö hakija haastatteluun. Joskus työnantajat ovat vastoin yhdenvertaisuuslakia vaatineet hakijoilta kuvaa hakemukseen ja selittäneet sitten työsuojeluviranomaisille, että kuva helpottaa hakijan tunnistamista tämän saapuessa varsinaiseen työhaastatteluun.

Joskus hakijaa ei kutsuta haastatteluun, koska tämä arvioidaan kuvan perusteella liian hyvännäköiseksi. Ajatellaan, että sellainen työtoveri saattaa sotkea työpaikan hengen tai pomon pään.

Kuva kuitenkin myös valehtelee. Asiakaspalvelutehtävää hakeva saattaa piilottaa huivin alle koko kaulan peittävän tatuoinnin tai lisätä hakemukseen kuvan vuosien takaa, jolloin päässä oli vielä hiuksia. Haastattelutilanteesta tulee vaivaannuttava, jos ulkonäön ristiriidat nousevat mieliin.

– Jos pitäisi antaa ohjeita työnhakijoille, niin ohje olisi, että varovaisuutta kuvan kanssa. Joissakin tilanteissa kuva voi olla ihan järkeväkin. Mutta kannattaa aina kysyä itseltään, minkä takia, sanoo aluehallintoviraston ylitarkastaja Jenny Rintala.

Suosittelemme sinulle