Hyppää sisältöön

Reutersin kysely: Trumpin hävitessä 70 prosenttia republikaaneista uskoo, että Yhdysvaltain vaalitulos on väärennetty

Vaalitutkijan mukaan epäluottamus vaalijärjestelmää kohtaan kyseenalaistaa demokratian lähtökohdan.

Yhdysvaltalaiset äänestävät presidentinvaalivuonna vilkkaammin kuin ns. välivaaleissa, jolloin valitaan vain edustajia kongressiin. Silti äänestysinto on moneen muuhun demokratiaan verrattuna alhainen. Kuva: Jeff Kowalsky/EPA
Juho Tuomisto

Vain puolet Yhdysvaltain republikaaniäänestäjistä hyväksyisi demokraattien ehdokkaan Hillary Clintonin presidentikseen. Ja jos hän voittaa, 70 prosenttia sanoo syyksi laittoman äänestämisen tai tulosten manipuloinnin. Muun muuassa tämä selviää uutistoimisto Reutersin Ipsos-tutkimuslaitoksella teettämästä kyselytutkimuksesta, johon vastasi 1192 amerikkalaista lokakuun 17. -21. päivinä.

Vastaavasti demokraateista 70 prosenttia hyväksyisi Trumpin voiton. Puolet demokraattiäänestäjistä arvelisi vaalituloksen käpälöintiä Trumpin voittaessa.

– Republikaanit ovat kaikesta demokraatteja huolestuneempia, summaa professori Lonna Atkenson. Hän työskentelee tutkijana New Mexicon yliopiston äänestämistä, vaaleja ja demokratiaa tutkivassa keskuksessa.

Huoli vaalijärjestelmästä

Republikaaniehdokas Donald Trump on esittänyt useissa vaalitilaisuuksissaan, että media ja poliittinen järjestelmä ovat kääntäneet vaalit häntä vastaan. Trump on myös rohkaissut äänestäjiään estämään vaalipäivänä laitonta äänestystä.

80 prosenttia republikaaniäänestäjistä onkin huolissaan laittomista äänestäjistä ja muun muassa siitä, että maan kansalaisuutta vailla olevat ihmiset äänestävät laittomasti. Demokraattiäänestäjistä samoin ajattelee 40 prosenttia. Clinton on sanonut hyväksyvänsä vaalituloksen lopputuloksesta huolimatta.

Vaalitutkija Atkenson sanoo, ettei ole ikinä nähnyt tämänkaltaisia vaaleja.

– En elinaikanani. Enkä nykyhistorian aikana.

Häntä huolestuttaa luottamuspula vaalijärjestelmää kohtaan. Hallitusta kohtaan koettu epäluottamus on tavallista, mutta hänen mukaansa aivan eri asia on epäillä vaalijärjestelmää.

– Koko demokratian lähtökohta kyseenalaistetaan.

Tutkimuksen virhemarginaali on demokraatien osalta 5,1 prosenttia ja republikaanien osalta 5,5 prosenttia.

Suosittelemme sinulle