Hyppää sisältöön

Valo palaa Pansion vanhalle lentomajakalle

Ammattitaiteilijat ja pansiolaiset toteuttavat majakan huipulle valotaideteoksen, joka on valmis tammikuussa.

Pansion lentomajakka kohoaa 59 metriä merenpinnan yläpuolelle. Kuva: Paula Koskinen / Yle

Tammikuussa Pansion vanhan lentomajakan huipulla tuikkii jälleen valo. Majakkaan tehdään valotaideteos, jonka toteuttavat ammattitaiteilijat Suvi Solkio ja Jouna Karsi yhteistyössä Pansion asukkaiden kanssa.

– Idea tuli pansiolaisilta itseltään ja kaupunki otti meihin yhteyttä, Solkio ja Karsi kertovat.

Pansion lentomajakka rakennettiin vuonna 1932. Ennen sotia lentokoneet tarvitsivat lentomajakoita navigointiin, sillä tuolloin lennettiin lähinnä maamerkkien mukaan.

1930-luvulla suunnitelmissa oli tehdä Helsingistä Tukholmaan kulkeva lentomajakoiden ketju, mutta hanketta ei koskaan saatu valmiiksi. Pansion lentomajakan lisäksi Suomessa on jäljellä enää kaksi lentomajakkaa: Iniössä Paraisilla ja Kumlingessa Ahvenanmaalla.

– Majakan käyttöaika oli hyvin lyhyt. Joskus 40-luvulla tekniikka kehittyi ja tätä ei enää tarvittu, Karsi kertoo.

Pansion lentomajakka näkyy vain tietystä suunnasta. Tämä kuva on Hyrköistentieltä. Toiselle puolelle Pansiota, Pansion koulun puolelle, majakka ei näy lainkaan. Kuva: Paula Koskinen / Yle

Kaupunki hankkii sähköt

Lentomajakan huipulle tehtävän valotaideteoksen suunnittelu aloitettiin syyskuussa. Pansiolaiset ovat saaneet kertoa omia ajatuksiaan ja keskustelutilaisuuksia järjestetään vielä lisää.

Teoksen suunnittelua rajoittaa lentomajakan nykyinen käyttötarkoitus. Majakalla järjestetään köysilaskeutumista, joten rakennuksen seinämille ei ole mahdollista laittaa mitään.

Nyt suunnitelmat teoksesta näyttävät tältä. Ajatuksen lähtökohtana on ollut pesä. Kuva: Paula Koskinen / Yle

Alun perin ajatuksena oli asentaa majakan huipulle aurinkopaneelit ja tuottaa niillä teoksen tarvitsema sähkö. Suomen pimeä talvi muutti kuitenkin suunnitelmat, sillä teoksen haluttiin valaisevan aluetta myös talvella.

– Kaupunki satsaa tähän sen verran, että vetää mäen päälle sähköt. Tästä on tarkoitus tulla pysyvä taideteos. Ja kun täällä on sähköt, se mahdollistaa kaikkea muutakin, esimerkiksi tapahtumien järjestämistä, Jouna Karsi sanoo.

Suvi Solkio ja Jouna Karsi tekevät valotaideteosta yhdessä pansiolaisten kanssa. Kuva: Paula Koskinen / Yle

Suosittelemme sinulle