Hyppää sisältöön

Viesti Helsingistä maailmalle Aleppon puolesta: Kynttilöistä suuri rauhanmerkki Senaatintorille

Rauhanmarssijat tekevät kynttilöillä rauhanmerkin Helsingin Senaatintorille. Illan hyväntekeväisyyskonsertissa esiintyvät mm. Maija Vilkkumaa ja Tuure Kilpeläinen.

Helsingin tuomiokirkko.
Senaatintorille suunnitellaan kynttilöistä suurta rauhanmerkkiä. Kuva: AOP
Risto Mattila

Kansainvälinen yhteisö on seurannut Syyrian järkyttävää sotaa aivan liian kauan lähes halvaantuneena. Nyt on aika kokeilla yhteisön voimaa, perustelee Save Syria -rauhanmarssin järjestäjä Aishi Zidan.

– Syyrian sota on jatkunut aivan liian pitkään ja sietämättömänä. Me vaaditaan, että osapuolet saataisiin neuvottelupöytään ja sodalle rauhanomainen ratkaisu. Heille pitäisi tehdä selväksi, että sodallakin on säännöt. Siivilejä pitäisi suojella ja sairaaloita ei saisi pommittaa.

Sisällissota on kestänyt jo yli viisi vuotta. Yli 430 000 ihmistä on kuollut. Yli puolet koko maan väestöstä on joutunut pakenemaan kodeistaan.

Sotauutisoinnin keskiössä usein esiintyvä Aleppo on ollut Syyrian suurin kaupunki. Se sijaitsee pohjoisessa lähellä Turkin rajaa. Aleppon vanhakaupunki on Unescon maailmanperintöluettelossa.

Järjestäjä: Kynttilät mukaan rauhanmarssille

Rauhanmarssi alkaa maanantaina kello 17 Rautatientorilta. Paikalle odotetaan noin kolmea tuhatta osallistujaa. Järjestäjät toivovat osallistujien ottavan mukaan kynttilät, jotta Senaatintorille voidaan rakentaa kynttilöistä suuri rauhanmerkki viestiksi maailmalle.

Kallion kirkko.
Kallion kirkko aloitti saattokellojen soiton Syyrian sodan uhrien muistoksi. Kellot soivat tänään viimeistä kertaa. Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP

– Toivotaan, että suomalaiset päättäjät tekisivät kaikkensa, jotta syntyisi painetta saada osapuolet neuvottelemaan. Toivomme, että viesti leviäisi myös muihin maihin, jotta kansalaiset muualla vaatisivat omilta päättäjiltään samaa. Me kaikki voidaan olla synnyttämässä sitä painetta, Zidan sanoo.

Tapahtuman pääpuhujana on ihmisoikeuksien puolestapuhujana tunnettu entinen RKP:n kansanedustaja Elisabet Rehn.

Hyväntekeväisyyskonsertin tuotot Syyria-apuun

Marssin jälkeen YK:n päivä jatkuu Helsingissä konsertilla ravintola Circuksessa. Konsertin voi nähdä Ylen Areenassa kello 20 alkaen. Maija Vilkkkumaan ja Tuure Kilpeläisen lisäksi mukana on joukko muita laulajia ja lauluntekijöitä ja muusikkoja.

Tuure Kilpeläinen Nokialla
Syyrian hyväntekeväisyyskonsertissa YK:n päivänä esiintyy muun muassa Tuure Kilpeläinen. Kuva: Liisa Leinonen / Yle

Konsertin tuotot lahjoitetaan ulkoministeriön kumppanuusohjelmassa mukana oleville avustusjärjestöille.

Maanantai 24. päivä lokakuuta on myös rauhan, ihmisoikeuksien ja kansainvälisen vastuun rukouspäivä. Kirkkojen saattokellot soivat tänään Aleppon uhrien muistoksi viimeisen kerran kello 17.

Poikkeukselliseen kellojen soittoon on osallistunut Suomessa lähes 400 kirkkoa. Helsingin Kallion seurakunnan aloittama saattokellojen soitto levisi 800 kirkkoon, neljään maanosaan ja kymmeniin maihin.

Aiheesta dokumentteja Yle Areenassa

Suosittelemme sinulle