Hyppää sisältöön

Lonely Planetilta lottovoitto: Suomi on maailman kolmanneksi paras matkailumaa

Suomen juhlavuosi toi matkailuraamatun listauksen ja tarjoaa hyvän keinon edistää elämysmatkailua Suomessa.

Allas-uimala Helsingissä. Kuva: Lauri Rotko / Visit Helsinki

Siinä missä yksilöt edellä, massa seuraa perässä.

Näin toivotaan Suomessa, kun yksi maailman tärkeimpien matkaoppaiden kustantajista Lonely Planet on nostanut Suomen ensi vuonna yhdeksi maailman kiinnostavimmista matkailukohteista.

Amerikkalaisyhtiön arvion mukaan erityisesti satavuotisjuhlavuosi tekee Suomesta kiinnostavan ensi vuonna. Juhlavuoden lukuisista tapahtumista jokainen matkailija löytää omansa.

Ensi vuotta varten julkaistavan Lonely Planet's Best in Travel 2017 -oppaan mukaan matkailijalla on mahdollisuus törmätä yllättäen vaikkapa laadukkaaseen ulkoilmakonserttiin tai päätyä makoisan ruoan äärelle. Päivä voi päättyä oppaan mukaan sattumalta saunailtaan laadukkaan näyttelyn jälkeen.

Meloja Hossan uudessa kansallispuistossa Kuva: Eeva Mäkinen / Visit Finland

Lonely Planetin (LP) listalla ensimmäisenä komeilee Kanada. (siirryt toiseen palveluun) Suomen tavoin myös siellä juhlitaan, kun maa viettää 150-vuotisjuhlia. Listan maista LP kokoaa sekä perinteisen matkaopaskirjan että nettisivuston. Maat ja kohteet saavat oppaan kirjoittajilta erityiskohtelun.

Kymmenen maan listalla ovat myös Mongolia ja Myanmar. Maat eivät ole massaturismin kohteita, mutta LP:n opas ei ole sitä varten tehty. Maailman suurin matkailuoppaiden kustantaja on julkaissut vuosikymmeniä oppaita yksilöllistä matkailua varten.

Helsingin Vallisaaren ulkoilualue. Kuva: Kalle Kaitala / Visit Helsinki

Yksilöllinen matkailu on lisääntynyt maailmalla, ja erityisesti Aasiassa se on kovassa kasvussa. Tämä sopii myös Suomelle ja pääkaupunkiseudulle.

Suomen tyyppisen maan tarjonta istuu heille kuin nenä päähän

Paavo Virkkunen

– Vaikka sitä on vaikea arvioida tarkkaan, voimme varmuudella sanoa, että listauksella on valtavan suuri vaikutus. Se muuttaa individuaalimatkustajien matkustuskäyttäytymistä, arvioi johtaja Paavo Virkkunen Suomen matkailua edistävästä Visit Finlandista.

Helsingin rantaa rakennettu sauna- ja ravintolarakennus Löyly on kerännyt laajalti huomiota. Kuva: Pekka Keränen / Visit Helsinki

Virkkusen mukaan Suomen tarjoamat mahdollisuudet muun muassa kansallispuistoissa saada luontokokemuksia sopivat erinomaisesti yksilöllisyyttä hakeville matkailijoille. LP nostaa Suomen yhdeksi erityiskohteeksi ensi vuonna juhlavuoden kunniaksi avattavan uuden Suomussalmen Hossan kansallispuiston.

Yksilöllisyyden lisäksi kyse on Virkkusen mukaan siitä, että ymmärrämme luontomme erityisyyden. Jo puhdas vesi on monelle iso kokemus.

– Meiltä löytyy vähän ehkä urbaanimpaa tarjontaa niin, että kokemukset ovat aitoja ja luonnosta on pidetty huolta.

Suomussalmen Hossan kansallispuisto Kuva: Suomussalmen kunta

Virkkunen vertaa Suomen tarjontaa listalla oleviin Mongoliaan ja Nepaliin. Virkkunen korostaa sitä, että LP arvostaa muun muassa vastuullista matkailua. Oppaiden käyttäjät ovat Virkkusen mukaan hyvinkin tietoisia matkailijoita.

– Suomen tyyppisen maan tarjonta istuu heille kuin nenä päähän.

Regatta-kahvila Helsingissä. Kuva: Jussi Hellsten / Visit Helsinki

Visit Finlandin arvion mukaan LP:n listaus osuu hyvin yksiin sen kanssa, että Lappiin lennetään jo tänä talvikautena suoraan reittilentoina useilta Saksan ja Britannian kentiltä. Tämä kertoo Virkkusen mukaan siitä, että lentoyhtiöt uskovat Lapin kiinnostavan matkailijoita.

Helsingissä on tehty loistavaa työtä urbaanin ja yksilömatkailun edistämiseksi

Paavo Virkkunen

Lapin kiinnostus poikii VisitFinlandin mukaan myös pääkaupunkiseudulle. Myös Aasiasta Helsingin kautta lentäville Lapin matkustajille on uusia paikkoja. Aasian matkailijoita yritetään saada viipymään myös Helsingin alueella.

Matkailumies Paavo Virkkusen mukaan LP:n listaus on loistava mahdollisuus myös Helsingille.

– Helsingissä on tehty loistavaa työtä urbaanin ja yksilömatkailun edistämiseksi.

Ravintolapäivän myyntiä Helsingissä. Kuva: Yle

Virkkunen ottaa esimerkkeinä uudet kohteet, kuten julkinen sauna Löyly oheispalveluineen ja Allas-uimala Helsingin ydinkeskustassa. Ne ovat saaneet paljon huomiota ja kiinnostusta maailmalla.

Uusien kohteiden lisäksi esimerkiksi jo laajalle levinneet ravintolatapahtumat kiinnostavat edelleen matkailijoita.   

– Juhlavuosi on aina hyvä syy mille tahansa asian edistämiselle. Kun siihen yhdistetään valmiiksi hyvässä kuosissa ja kehityskierteessä oleva matkailutuotanto, mikäs sen parempi yhtälö, Virkkunen ynnää LP:n tarjoaman vetoavun matkailunedistämiseen.

LP nostaa juhlavuoden lisäksi esille useat isot urheilutapahtumat, jotka lisäävät kiinnostusta Suomeen.

Suomeen kokoontuu ensi vuonna muun muassa maailman parhaimmat hiihtäjät ja taitoluistelijat. 

Suosittelemme sinulle