Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Pitkänaamaiset naiset mullistivat taidemaailman – Modigliani etsi malliensa sielua

1900-luvun paheellinen Pariisi siivitti Amedeo Modiglianin mestariteoksiin. Sielukkailla muotokuvillaan taiteilija loi omaperäisen maalaustyylin, joka ihastuttaa vielä nykyäänkin.

alaston makaava nainen
Amedeo Modigliani: Lepäävä alaston hiukset avoinna (1917) Kuva: Osaka City Museum of Modern Art
Paula Tiessalo
Avaa Yle-sovelluksessa

Iso hatunnosto Ateneumille! Museo on tehnyt hienon työn tuomalla näytille Pohjoismaiden laajimman Modigliani -näyttelyn. Modigliania pidetään yhtenä modernin taiteen kiinnostavimmista taiteilijoista. Hänen töitään on erittäin vaikea saada näyttelyihin, koska ne ovat hajallaan ympäri maailmaa.

Amedeo Modigliani eli todellisen taiteilijaelämän: syntyi Italiassa vuonna 1884, muutti parikymppisenä Pariisiin, maalasi luomisvimmassaan yli 400 maalausta ja kuoli vain 35-vuotiaana tuberkuloosiin ja huumeisiin.

Muotokuvauksen rohkea uudistaja

istuva nainen
Kuva: Musée des Beaux-Arts, Nancy / Cliché C. Philippot

Modigliani tunnetaan erityisesti tyylikkäistä ja persoonallisista naiskuvistaan. Naisilla on pitkulaiset, soikion muotoiset kasvot, mantelinmuotoiset silmät ja pitkät kaulat. Maalauksissa näkyy vaikutteita primitiivisestä taiteesta.

Kuvien ihmiset ovat oudolla tavalla sekä seesteisiä että surumielisiä. Omalla tavallaan vahvoja.

– Modiglianilla oli romanttinen visio siitä, mitä on olla taiteilija. Hän koki olevansa viestinvälittäjä, jonka tehtävänä oli löytää ja kuvata ihmisen sisälistä elämää. Hän etsi vastausta kysymykseen, mitä ihmisyys on, kertoo näyttelyn pääkuraattori, Lillen taidemuseon johtajana toiminut Sophie Lévy.

Alastonkuvia rahapulaan

Tuntemattomien taiteilijoiden muotokuvat eivät kuitenkaan tuoneet Amedeo Modiglianille tarpeeksi rahaa. Taidekauppias Leopold Zborowski yllytti taiteilijaa maalaamaan sarjan alastonkuvia. Perusteet olivat pettämättömät:

– Zborowski sanoi: "Sinä maalaat tuntemattomia taiteilijoita oudolla tyylilläsi. Kukaan ei ole kiinnostunut niistä! Sinun pitää maalata alastonkuvia, sillä vaikka tyylistäsi ei pidetä, ainakin kuvien aiheesta pidetään!", kertoo Sophie Lévy nauraen.

Modiglianin alastonkuvatkin ovat tyylikkäitä. Niissä on vaikutteita afrikkalaisista kasvonaamioista ja primitiivisestä taiteesta.

– Modigliani yritti alastonkuvissa tavoittaa universaalin kauneuden. Kuvat ovat vähemmän seksikkäitä kuin vahvoja ja kauniita.

Taiteilijaelämä vei ennenaikaiseen hautaan

neljä ihmistä istuu kahvilan pöydässä
Amedeo Modigliani ja Adolphe Basler Café du Dômessa, Pariisissa Kuva: Yksityiskokoelma. Roger-Viollet, Pariisi / Bridgeman Images

Nykyisestä suosiosta ei arvaisi, että Amedeo Modigliani piti eläessään vain yhden, alastonkuvia sisältäneen yksityisnäyttelyn. Sekin nostatti suuren kohun.

Lapsesta asti sairastellut taiteilija sortui lopulta alkoholiiin ja huumeisiin. Hän kuoli tuberkuloosiin lähes rahattomana vuonna 1920.

Mahtaa häntä pilven reunalla harmittaa, että viime vuonna yksi hänen alastonmaalauksistaan myytiin ennätykselliseen 170 miljoonan dollarin (156 miljoonan euron) hintaan!

Ateneumissa on yksi Modigliani, taidemaalari Leopold Survagen muotokuva. Taulu on hankittu 50-luvulla 100 000 eurolla. Nykyistä hintaa voi vain arvailla. Teos onkin yksi Ateneumin kansainvälisesti kysytyimmistä teoksista.

Amedeo Modigliani Ateneumissa 28.10.2016 - 5.2.2017

_**Yle Areenassa: **Dokumentti Suuri Modigliani-huijaus on huima tosielämän veijaritarina kolmesta nuoresta italialaisesta kaveruksesta, jotka keksivät hyvän pikku jekun ja aiheuttivat suuren kansainvälisen taideskandaalin. _

Suosittelemme