Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Puoli miljoonaa aurinkopaneelia päivässä – uusiutuva energia ohitti hiilivoiman

Uusiutuvan sähkön tuotantokapasiteetti on suurempi kuin hiilen. Hiilivoimaa tuotetaan silti enemmän.

Aurinkopaneeleja aidan takana rivissä Haminan Mäkelänkankaalla.
Kuva: Miina Sillanpää / Yle
Yrjö Kokkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Uusiutuvilla energianlähteillä tuotetun sähkön tuotantokapasiteetti on noussut suuremmaksi kuin maailman hiilivoimakapasiteetti. Asiasta kertoo Kansainvälisen energiajärjestön IEA:n tuore raportti.

IEA on yllättynyt uusiutuvan energian nopeasti kasvusta. Järjestö aikoo nostaa ennustetaan uusiutuvan energian läpimurrosta viiden seuraavan vuoden aikana.

IEA:n mukaan maailmalla asennettiin viime vuonna joka päivä keskimäärin puoli miljoonaa aurinkopaneelia. Kiinassa, uusiutuvan energian kärkimaassa, otettiin käyttöön joka tunti kaksi uutta tuuliturbiinia.

Uusiutuvan energian kasvu on seurausta halventuneista hinnoista. Maalle rakennettujen tuulivoimaloiden tuotantokustannukset laskivat vuosina 2010 - 2015 noin 30 prosenttia. Suurten aurinkopaneelien hinnat laskivat jopa kahdella kolmasosalla.

IEA ennustaa, että tuulivoiman hinta laskee seuraavien viiden vuoden aikana vielä 15 prosenttia. Aurinkovoiman hinta alenee neljänneksen.

Paljon vielä tehtävää

IEA:n mukaan uusiutuvan energian läpimurto on ollut vaikuttavaa, mutta kaikilta osin sen mahdollisuuksia ei vielä osata hyödyntää.

Uusiutuvilla tuotetaan paljon sähköä, mutta lämmöntuotannossa ja liikenteen polttoaineena sen hyödyntäminen on vielä vähäistä.

On myös muistettava, että nyt julkaistut luvut kuvaavat tuotantokapasiteetin määrää. Vaikka hiilivoiman kapasiteetti on pienempi, hiilivoimaa tuotetaan silti enemmän.

Tämä johtuu siitä, että tuuli- ja aurinkovoima ovat riippuvaisia olosuhteista. Kun ei tuule ja aurinko ei paista, nämä voimalat eivät toimi. Hiiltä voi sensijaan polttaa yötäpäivää.

Hiilivoimalat kattoivat viime vuonna 39 prosenttia maailman sähköntarpeesta, kun uusiutuvien osuus oli 23 prosenttia.

IEA uskoo, että vuonna 2021 uusiutuvien osuus nousee 28 prosenttiin. Tuolloin uusiutuvilla tuotettaisiin niin paljon sähköä, että se kattaisi Yhdysvaltain ja EU:n koko tarpeen.

Suosittelemme sinulle