Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Ensin niitä ei löytynyt ollenkaan, sitten 234 kerralla – tutkijat väittävät löytäneensä merkkejä avaruuden sivilisaatioista

Kaksi kanadalaisen yliopiston tutkijaa väittää löytäneensä merkkejä maapallon ulkopuolisesta älystä. Eikä vain yhdestä, vaan 234:stä.

Hubble-teleskoopin ottama kuva syntyvästä tähdestä M83-galaksissa.
Onko siellä ketään? Kuva: EPA / NASA
Antti Seppälä
Avaa Yle-sovelluksessa

Merkkejä maapallon ulkopuolisista sivilisaatioista on etsitty kymmeniä vuosia, turhaan. Nyt kanadalaisen Lavalin yliopiston tutkijat Ermanno F. Borra ja Eric Trottier väittävät löytäneensä merkkejä yli kahdestasadasta avaruuden sivilisaatiosta.

Borra ja Trottier analysoivat 2,5 miljoonan tähden spektrejä, etsien niistä jaksoittaista muuntelua. Selittämättömiä muunteluja löytyikin. Niitä oli 234, ei noin outojen spektrien suhde kaikkiin spektreihin oli noin 1/10 000.

Kaikki signaalit olivat lisäksi peräisin tähdistä, jotka ovat hyvin samanlaisia meidän Aurinkomme kanssa. Näiden samanlaisten tähtien joukossa tutkijat havaitsivat signaalin noin yhdessä sadasta.

"Aiemmassa julkaisussa ennustettiin millaisia signaaleja maanulkoinen äly lähettäisi, jos se haluaisi tulla havaituksi. Nyt havaitut signaalit ovat juuri sellaisia", Borra ja Trottier kirjoittavat artikkelissaan.

Tutkijoat katsovat, että koska signaalit esiintyvät vain keskenään samanlaisissa tähdissä, ja nistäkin vain pienessä osassa, signaalit eivät voi olla peräisin instrumenteista tai datan analyysista.

"Signaalin pitäisi myös olla paremmin näkyvissä kirkkaammissa kohteissa, koska niissä signaalin ja kohinan suhde on otollisempi. Kirkkaammissa kohteissa signaalia ei kuitenkaan näy", tutkijat toteavat.

He ovat käyneet läpi myös lukuisia muita mahdollisia selityksiä signaalille, mutta nostavat maanulkoisen älyn pääoletuksekseen.

"On mahdollista, että signaalit on tuottanut joidenkin galaktisen halon tähtien erittäin outo kemiallinen koostumus. Pidämme tätä epätodennäköisenä", artikkelissa sanotaan.

Huikeat väitteet vaativat huikeat todisteet

Tutkijat kiinnittävät kuitenkin huomiota siihen, että kaikkien tähtien signaalit olivat samanlaiset. Se tarkoittaisi, että kaikki nämä maanulkoisen älyn edustajat ovat valinneet melko tarkalleen saman tavan viestiä olemassaolostaan.

Yli 1 000 valovuoden päähän näkyvien signaalien lähettäminen vaatii valtavasti tehoa. Tutkijat kuitenkin toteavat, että meitä kehittyneemmillä sivilisaatioilla voi hyvinkin olla käytössään teknologiaa, josta emme tiedä mitään.

"Tässä vaiheessa hypoteesiamme maanulkoisesta älystä signaalien lähteenä vaatii jatkotutkimusta. Se voidaan tehdä tutkimalla löytämiämme tähtiä tarkemmin", tutkijat kirjoittavat.

SETI-tutkijat epäilevällä kannalla

Toistaiseksi todisteet muista sivilisaatioista avaruuden syvyyksissä eivät missään tapauksessa ole riittäviä.

Kansainvälinen maanulkoista älyä etsivä SETI-yhteisö on luonut nollasta kymmeneen ulottuvan skaalan, jolla arvioidaan ilmiöitä, jotka saattavat viitata kehittyneeseen elämään Maan ulkopuolella. Berkeleyn yliopiston SETI-tutkimuskeskus antaa Borran ja Trotterin tutkimukselle tällä asteikolla arvon 0 tai 1, mikä tarkoittaa joko ei mitään merkitystä tai epämerkitsevää.

Avaruuden sivilisaatioiden löytämiseen tähtäävän laajan Breakthrough Listen -projektin tiedotteessa puolestaan todetaan, että "jos havainnot saadaan vahvistettua riippumattomasti ja analysoitua tyhjentävästi, merkitysarvo nousee". Projekti pitääkin Borran ja Trottierin havaintoja ilman muuta jatkotutkimuksen arvoisina.

Maanulkoisten sivilisaatioiden merkeiksi arvioiduista havainnoista raportoidaan aina silloin tällöin. Esimerkiksi viime syksynä kohistiin tähdestä nimeltä KIC 8462852, siellä kun näyttää tapahtuvan jotakin kummallista, jonka voisi selittää vieraan sivilisaation megalomaaninen rakennushanke.

Maanulkoista älyä etsivä SETI Instituutti toteaa, että tähden kummallisen näköisen käytöksen selittävät todennäköisesti luonnolliset syyt eikä avaruusrakentaminen.

Luonnolliset syyt selittävät todennäköisesti myös Borran ja Torttierin raportoimat 234 kummallista signaalia.

Suosittelemme sinulle