Hyppää sisältöön

Saamelaisesineet satojen vuosien jälkeen takaisin kotiseudulleen

Hämeenlinnan kaupunginmuseo on päättänyt lahjoittaa saamelaisesinekokoelmansa Saamelaismuseo Siidalle. Kokoelman vanhimmat esineet ovat 1800-luvun alusta.

Hämeenlinna gávpotmusea sámedávvirčoakkáldaga 1800-logu gietkka Kuva: Sámemusea Siida

Hämeenlinnan kaupunginmuseo on päättänyt lahjoittaa saamelaisesinekokoelmansa Saamelaismuseo Siidaan Inariin.

Saamelaismuseo Siidasta kerrotaan, että Hämeenlinnan kaupunginmuseolle tavarat ovat päätyneet hämeenlinnalaisten virkamiesten ja yksityishenkilöiden lahjoituksista siitä lähtien kun museo perustettiin 1910.

Siidan tiedotteessa kerrotaan, että kokoelmaan kuuluu useita erilaisia saamelaisesineitä.

– Kokoelmassa on tekstiileitä sekä luu- ja sarviesineitä, joista vanhimmat ovat 1800-luvun alusta. Kokoelmassa on myös tavaroita, jotka on kerätty Utsjoella ja Sodankylän Riestossa, kirjoittaa Siida tiedotteessaan.

Merkittävää saamelaisyhteisölle

Saamelaismuseo Siidan tiedotteessa todetaan, että kokoelman palaaminen Saamenmaalle on merkittävää erityisesti saamelaisyhteisölle ja itse museolle.

– Hämeenlinnan kaupunginmuseon saamelaiskokoelman palaaminen on tärkeää saamelaiselle yhteisölle ja Saamelaismuseo Siidalle. Saamelaista aineellista kulttuuriperintöä on yhä monissa museoissa Saamenmaan ulkopuolella.

Museossa iloitaan lahjoituksesta siitäkin syystä, että saamelaisesineisiin liittyvää tieto-taitoa löytyy nimenomaan saamelaisalueelta.

– Saamelaisesineiisiin liittyvä tieto ja taito on saamelaisyhteisöllä, jota Saamelaismuseon kokoelmatoiminta ensisijaisesti palvelee. Nyt saamelaisyhteisö pääsee näkemään, tutkimaan ja hyödyntämään Saamenmaalle palautettavia tavaroita, tiedotteessa todetaan.

Siida esittelee saamelaisesinekokoelmia hakupalvelussa

Ensi vuonna juhlitaan, kun Suomi täyttää 100-vuotta ja yhtä kauan on kulunut myös siitä, kun ensimmäinen pohjoismainen saamelaiskokous järjestettiin Trondheimissa.

Juhlavuoden kunniaksi Saamelaismuseo Siida esitteleekin Hämeenlinnan ja Tampereen saamelaisesinekokoelmat museoiden, arkistojen ja kirjastojen yhteisessä Finna-hakupalvelussa. Tällä tavoin myös saamelaiset pääsevät tutustumaan Saamenmaalle palautettaviin saamelaisesineisiin.

Lahjoitustilaisuus avoin kaikille

Kokoelma lahjoitetaan Siidalle keskiviikkona 9.11.

Siida pitää avoimen tilaisuuden tuolloin kello 13.00 auditoriossaan.

Suosittelemme sinulle