Hyppää sisältöön

Lähes 90 prosenttia suomalaisista tyytyväisiä kotikuntansa palveluihin – joka kolmas pelkää rapautumista

Vain viidennes kansalaisista uskoo, että kuntapalvelut paranevat lähivuosina sotesta ja muista mittavista uudistuksista huolimatta.

Lasissa lukee "vastaanotto".
Ruokolahtelaisen Matti Näräkän mielestä kunnan palvelut ovat jo nyt kehnoja, eikä parempaa ole luvassa.

Matti Näräkkä pysähtyy päivittelemään Ruokolahden räntäisellä raitilla Etelä-Karjalassa.

– Ei hyvältä näytä.

Hän on tympääntynyt kuntansa ikuiseen lääkäripulaan ja takkuaviin palveluihin.

– Ei palvelut ainakaan parempaan suuntaan mene.

Yli kolmannes Taloustutkimuksen kyselyyn osallistuneista näkee lähivuodet yhtä synkkänä kuin ruokolahtelainen Näräkkä. Enemmän sentään uskotaan palvelutason pysyvän nykyisellään. Vain alle viidennes uskoo oman kuntansa palvelujen paranevan hallituksen jättihankkeista, sotesta, maakuntauudistuksesta ja liikennekaaresta huolimatta.

Juuri sen valoisampaa tulevaisuutta ei odoteta lokakuisella Helsingin Kasarmintorillakaan.

– Ei uutiset kovin hyvältä kuulosta. Minusta kuntien kannattaisi keskittyä huolehtimaan vain ihmisistä, jotka eivät pysty huolehtimaan itsestään, kuten lapsista, sairaista ja vanhuksista ja jättää kaikki muu vähän vähemmälle, Pirkka Peltoniemi pohtii.

Parhaimmassa työiässä olevat pessimistisimpiä

Synkimpänä tulevaisuuden näkevät parhaassa työiässä olevat, alle viisikymppiset, joista lähes puolet uskoo kunnallisten palvelujen heikkenevän. Merkittävä osa eteläsuomalaisista uskoo palvelujen rapautumiseen. Yllättävää kyllä tilannetta ei nähdä aivan niin synkkänä Pohjois- ja Itä-Suomessa.

Ankein kuva on vasemmistoliiton kannattajilla, joista reilusti yli puolet ajatteli kunnallisten palvelujen heikkenevän.

Perussuomalaiset päättää hallituksessa kuntapalvelujen tulevaisuudesta. Silti yli puolet puolueen kannattajista uskoo, että nykypalveluista tingitään lähivuosina.

Muista hallituspuolueista vain kokoomuksen kannattajat uskovat enemmän palvelujen kohentumiseen kuin heikkenemiseen.

Jopa maakuntauudistusta ajavan keskustan kannattajat olivat kokoomuslaisia epäilevaisempiä, onnistutaanko kuntapalveluja parantamaan lähivuosina. Heikkenemiseen uskoi kaksi kertaa niin moni kuin palvelujen kohentumiseen.

Nykypalveluille suitsutusta

Lääkäripalveluja moittivat ruokolahtelaisetkin löytävät kunnan nykyisistä palveluista kiiteltävää. Veikko Lampisen mielestä parasta Ruokolahdella on kunnan hyvä kirjasto.

– Kirjastopalvelut ovat viimeisen päälle. Tilauspalvelu pelaa hyvin. Jos haluaa jonkun teoksen, siitä tulee sitten tekstiviesti puhelimeen ja kirja on noudettavissa ihan välittömästi, ei voisi olla paremmin.

Yllättävän runsasta suitsutusta nykyisille kunnan palveluille jaetaan maan joka kolkalta. Peräti 86 prosenttia Taloustutkimuksen kyselyyn vastanneista oli erittäin tai melko tyytyväisiä oman kunnan palveluihin.

Tyytyväisin oli neuvola-, päiväkoti- ja koulupalveluja käyttävä ikäluokka, 25–34-vuotiaat.

Vaikka julkisuudesta voisi toista päätellä, myös eläkeikäiset, yli 65vuotiaat, olivat tyytyväisiä kunnan palveluihin.

Nykytasoa pidettiin hyvänä puoluesuuntauksesta riippumatta. Kokoomuksen kannattajiat olivat tyytyväisimpiä, perussuomalaiset kriittisimpiä.

Suosittelemme sinulle