Hyppää sisältöön

20-vuotias Alma matkaa vauhdilla maailman musiikkimarkkinoille: "Siistii, että jengi oikeasti haluaa, että mä onnistun"

Suomen kovin pop-vientitoivo tekee uutta musiikkia amerikkalaisten huipputuottajien kanssa ja uskoo, että unelmat voivat toteutua.

Alma levy-yhtiö Warnerin portaikossa Helsingissä.
Alma levy-yhtiö Warnerin portaikossa Helsingissä. Kuva: Jouni Immonen / Yle
Sanna Vilkman

Joskus isot asiat tapahtuvat valtavan nopeasti. Toissa kesänä Alma Miettinen oli Flow-festivaaleilla siivoamassa vessoja. Viime kesänä hän nousi Flown mustan teltan lavalle 5 000 ihmisen eteen. Ensimmäinen oma keikka ylitti kaikki odotukset. Se antoi uskoa siihen, että tästä voi tulla vielä vaikka mitä.

– Uskaltauduin viisi minuuttia ennen keikkaa katsomaan yleisöön. Olin varma, ettei siellä ole ketään, kun oli vielä sunnuntai-iltapäivä. Sitten näin, että teltta oli aivan täynnä. Se oli hullu fiilis, en unohda sitä ikinä.

Viime kevään jälkeen Alman jalat ovat hädin tuskin ehtineet koskettaa maata, varsinkaan Suomessa. Kesäkuussa julkaistu esikoissingle Karma on kuunneltu Spotifyssa jo yli 16 miljoonaa kertaa, saksalaisen huippu-dj Felix Jaehnin kanssa tehty Bonfire käsittämättömät 51 miljoonaa kertaa.

Muusikkolupaus on kiertänyt ympäri Eurooppaa ja Yhdysvaltoja tekemässä uutta musiikkia, promokeikoilla ja esiintymässä. Kansainvälinen levytyssopimus allekirjoitettiin toukokuussa.

Ylen kuvaaja Nella Nuora laittaa mikrofonia Almalle.
Ylen kuvaaja Nella Nuora laittaa Almalle mikrofonia TV-haastattelua varten. Kuva: Jouni Immonen/Yle

Parasta kaikessa on kuitenkin yleisö; se, että ihmiset oikeasti haluavat tulla katsomaan. Syyskuussa Saksassa Reeperbahn Festivalin kaksi Alma-keikkaa myytiin loppuun. Ovien taakse jäi odottelemaan useampi sata toiveikasta.

– Ei sitä vaan voi tajuta, ei kukaan voi tajuta! Mä oon 20, mä oon Suomesta, mulla on ulkona yksi biisi. Todella siistiä, tai ei edes siistiä, vaan maailman siisteintä!

"En ole pelkkä hittityttö"

Nyt ulkona on omia biisejä enemmän kuin se yksi. Alma julkaisi tänään perjantaina EP:n, jolta löytyy _Karma_n lisäksi kaksi uutta kappaletta: Knock ja Dye My Hair, josta kuullaan myös akustinen versio.

Yleensä ensimmäisen singlen jälkeen julkaistaan toinen, mutta Alma tahtoi tehdä asiat omalla tavallaan. Hänelle oli tärkeää näyttää, että osaa tehdä muutakin kuin EDM-listaykkösiä. Sitä paitsi pöytälaatikko pursuaa jo yli äyräidensä.

– Halusin, että jengi näkee myös mun herkemmän puolen, sen, etten ole pelkkä hittityttö. Hyviä biisejä on jo niin paljon, että niitä olisi ollut sääli jemmata. Jos julkaisee sinkun, niin pitää venata kolme kuukautta, eikä voi julkaista muuta, kun pitää odottaa, että se kasvaa ja kasvaa.

Koska Alma julistettiin jo ensisinglen jälkeen suomalaisen popviennin kruununjalokiveksi, kohdistuu uusiin kappaleisiin kovia odotuksia. Hän on kuitenkin päättänyt yrittää työntää paineet pois ja pitää katseensa musiikissa.

– Totta kai jonkinlaiset paineet on. Yritän silti keskittyä siihen, että teen mielestäni hyvän biisin ja toivon, että se riittää. Paineita on, mutta enemmän se on silleen hyvää jännitystä. Ja se on hyvä, että on painetta, mä teen hyvää jälkeä silloin.

Alma tulee hiukset hulmuten levy-yhtiön portaita alas.
Almalla on ollut kiireinen vuosi. Kuva: Jouni Immonen/Yle

"Aloin ajatella, että pystyn tähän"

Musiikin tekeminen kansainvälisille markkinoille on ollut Alman iso unelma jo pitkään. Niin iso, ettei hän oikein uskaltanut ajatellakaan sitä silloin, kun 17-vuotiaana meni kokeilemaan onneaan Idols-kilpailuun. Putoaminen kisasta ennen semifinaalia saattoi olla uran kannalta onnekasta.

Tuomaristossa istunut Sini Sabotage pyysi Alman keikkaryhmäänsä tuplaajaksi, eli yleisöä huudattavaksi taustalaulajaksi. Siitä se sitten lähti, unelman muuttuminen todeksi. Alma feattasi Sini Sabotagen Muuta ku mä -biisissä ja rohkaistui tekemään omaa musiikkia.

Viime vuoden keväällä Alma päätyi Suomenlinnaan räppäreiden biisintekoleirille, joissa sparraajina oli kansainvälisiä musiikkituottajia. Sillä reissulla Alma osui kustantamojätti Sony ATV:lle työskentelevän tuottaja Pascal Reinhardtin korvaan. Siitä alkoi matka maailmalle.

– Kun alkoi tulla itsevarmuutta lisää, aloin ajatella, että ehkä mä pystyn tähän. Sitten löysin todella varhaisessa vaiheessa hyvän kontaktin ulkomaille. Mun polku on ollut tähän asti aika helppo. Ei ole ollut hirveästi kiviä matkassa.

Kovan tason tuottajia pelissä

Jos mieli palaa kansainvälisille markkinoille, täytyy pistää kaikki peliin. Jos haluaa parhaat ammattilaiset omaan joukkueeseensa, niin täytyy näyttää, että on sen arvoinen. Sen Alma on jo tehnyt.

Ainakin hän on todistanut lahjakkuutensa niille Grammy-palkituille tuottajille, joiden kanssa hän hioo ensi vuonna ilmestyvää albumiaan. Ensimmäinen studiosessio Yhdysvalloissa sujui niin hyvin, että lisää on luvassa. Alma viettää valtaosan joulukuusta New Yorkissa ja Los Angelesissa.

– Jos saa session hyvän tuottajan kanssa, ja se menee huonosti, se on ainoa, minkä saa. Jos menee hyvin, saa lisää. En vielä itsekään ymmärrä, että olen saanut tutustua näihin tyyppeihin. Se on ihan hurjaa. Mä olen todella excited.

Tuottajien nimiä ei vielä paljasteta, mutta kun ne kerrotaan, ne tunnetaan, Alma vakuuttaa.

– Nämä tyypit ovat tehneet sellaisille artisteille juttuja, että kyllä koko kansa tietää, keitä ne ovat. Sellaisten tuottajien kanssa, jotka ovat tehneet isoja hittejä isoille artisteille ei voi mennä pyörittelemään kolmeksi tunniksi peukaloitaan. Mä todella halusin näyttää niille.

Alman EP ilmestyi perjantaina
Alman EP ilmestyi perjantaina. Kuva: Warner Music Finland

"Mä toivon, että pysyn onnellisena"

Suomesta ei ole tapana lähteä henkseleitä paukutellen maailmalle. Jos joku niin tekee, niin täällä vähintään salaa toivotaan, että kotiin palataan maitojunalla. Sellaista suhtautumista odotti myös Alma, mutta yllättyi.

– Mä oon aina ajatellut, että Suomessa on aina se ilmapiiri, että sä et tuu onnistuun, kun joku jotain yrittää. Mutta jotenkin mun kohdalla jengi on ollut enemmän sellaista, että vitsi, me halutaan, että sä onnistut. Sen huomaa keikoillakin. Ei sinne tulla kädet puuskassa tuomitsemaan, vaan ne on mun puolella. Se on ihan sikaihanaa, enkä olettanut sitä.

Ja jos sitä mieletöntä läpimurtoa ei tule, niin sitten ei. Vaikka Almalla on iso haave, hänellä on enemmän pieniä.

– Nyt just mä toivon, että seuraava keikka menee hyvin ja että siellä on jengiä. Iso haave on tietenkin se, että tää juttu räjähtäisi käsistä ja mä pysyisin onnellisena ja kaikki menisi hyvin.

Suosittelemme sinulle