Hyppää sisältöön

Säilytä verkkopankkitunnuksesi ja avainlukulistasi huolellisesti – KKO: huolimaton vastuussa nimissään otetuista lainoista

Mies oli ottanut luvatta kuluttajaluoton vaimonsa verkkopankkitunnuksilla. Korkeimman oikeuden mukaan vaimo menetteli huolimattomasti ja oli vastuussa miehen ottamasta lainasta.

Verkkopankin avainlukulista. Kuva: Yle
Mikko Leppänen

Korkein oikeus (KKO) on vahvistanut perjantaina antamallaan tuomiolla, että henkilökohtaiseen verkkopankkitunnukseen liittyvää käyttäjätunnusta ja avainlukulistaa tulee säilyttää erillään myös kotona.

KKO:n mukaan verkkopankkitunnuksen huolellinen säilyttäminen edellyttää, että käyttäjätunnus ja avainlukulista eivät saa olla toisten henkilöiden tiedossa tai helposti löydettävässä paikassa.

Kyseisessä tapauksessa nainen oli säilyttänyt kotonaan verkkopankin käyttäjätunnusta ja avainlukulistaa siten, että hänen miehensä oli tiennyt niiden säilytyspaikan ja päässyt niihin käsiksi.

Mies oli ottanut ilman lupaa vaimonsa nimissä tämän verkkopankkitunnuksilla sadan euron kuluttajaluoton. Mies oli tuomittu petoksesta.

Mies ei maksanut luottoa, joten lainan myöntänyt yhtiö vaati, että vaimon tulee maksaa luotto takaisin kuluineen ja korkoineen.

Korkein oikeus katsoi vaimon menetelleen huolimattomasti ja velvoitti vaimon maksamaan luoton yhtiölle. Käräjä- ja hovioikeus olivat aiemmin hylänneet yhtiön vaatimukset.

KKO:n päätöksen mukaan tunnistusvälineen haltijalta edellytettäviin kohtuullisiin varotoimiin voidaan yleensä katsoa se, että hän säilyttää tunnistusvälinettä ja sen käyttöön liittyviä yksilöiviä tietoja erillään niin, että sivullinen ei voi yhdistää niitä toisiinsa.

KKO:n mukaan huolellisena menettelynä voidaan yleensä pitää esimerkiksi sitä, että tunnistusvälinettä säilytetään lompakossa ja tunnuslukua kotona lipaston laatikossa.

Suosittelemme sinulle