Hyppää sisältöön

Mysteeripolusta tuli hitti – interaktiivinen kauhutarina vie kokijan pimeään metsään

Miltä kuulostaisi tarina, jonka tapahtumissa olet itse mukana pimeässä metsässä tietämättä mitä seuraavaksi tapahtuu?

Mysteeripolku sai alkunsa vaasalaisesta urbaanilegendasta, josta Marko Hautala on kirjoittanut myös Kuokkamummo-romaanin.
Mysteeripolku sai alkunsa vaasalaisesta urbaanilegendasta, josta Marko Hautala on kirjoittanut myös Kuokkamummo-romaanin. Kuva: Antti Haavisto / Yle
Antti Haavisto

Kun vaasalaiset Mikko Karppi ja Marko Hautala päättivät luoda interaktiivisen kauhutarinan, jossa myös yleisö osallistuu tapahtuminen kulkuun, ja jonka tapahtumapaikkana on pimeä metsä, he tuskin aavistivat miten suosittu siitä tulisikaan.

Kaikki sai alkunsa vaasalaisesta hyytävästä urbaanilegendasta, kuokkamummosta, josta kirjailija Marko Hautala julkaisi pari vuotta sitten kauhuromaanin. Nyt tämä kauhutarina on sijoitettu sen synnyinsijoille vaasalaismetsään jokaisen uskaliaan koettavaksi. Mysteeripolku on siis itse koettu kauhutarina ja elämyspeli, ja mikä harvinaista, ilman mobiililaitteita ja erikoistehosteita.

– Mulla on itselläni ollut jo pidempään toiveena luoda ihmisille tällaisia vaihtoehtoisen todellisuuden pelejä tai kokemuksia, joissa ihmiset eivät ole pelkkiä sivustaseuraajia vaan itsekin tarinan keskiössä, sanoo Mikko Karppi, joka on itsekin julkaissut dekkareita. Karppi toimii työkseen rikospoliisina, mikä sekin auttanee todentuntuisten tarinoiden kehittelyssä.

Kysyntä yllätti

Mysteeripolku on toteutettu pienellä budjetilla ja vain alle 10 hengen työryhmällä, jossa mukana on sekä aikuisia että nuoria. Tapahtuman suosio yllätti kaikki.

– Pieni yllätyshän tämän pilotiksi tarkoitetun jutun suosio oli. Tämäntyyppisille jutuille näyttää olevan selvä tilaus ja ovathan eri puolilla maata toteutetut kauhu- ja pakotalot vetäneet myös hyvin väkeä, Marko Hautala sanoo.

Esitykset ovat vetäneet paikalle paljon nuoria aikuisia, mutta myös uskaliaita vanhempiakin ihmisiä. Varsinainen suositusikäraja on 12 vuotta, sillä yllättävät käänteet saattavat säikäyttää vanhempiakin mukanaolijoita.

Mutta mitä Mysteeripolulla sitten tehdään?

– Aivan kaikkea emme halua paljastaa, mutta tapahtumapaikkana on erään vanhemman kaupunkilähiön metsäpolku, jonne lähdetään pienryhmässä kohti pimeää. Muutamat kulkijat saavat toimia lyhdynkantajina. Metsässä ryhmä saa ratkottavakseen erilaisia nokkeluuttakin vaativia tehtäviä, jotta pääsisivät myös sieltä hengissä pois, Marko Hautala neuvoo.

Kaikki muu halutaankin pitää yllätyksenä ja juuri se onkin hyvän juonenkulun lisäksi tällaisen tapahtuman suola. Ja mikä parasta, ihmiset saadaan pois kotisohvilta tietokoneiden ja televisioiden ääreltä kokemaan jotain uutta ja jännittävää ulos luontoon.

Mysteeripolku sai alkunsa rikospoliisi Mikko Karpin ja kirjailija Marko Hautalan dekkari- ja jännitysharrastuksesta.
Mysteeripolku sai alkunsa rikospoliisi Mikko Karpin ja kirjailija Marko Hautalan dekkari- ja jännitysharrastuksesta. Kuva: Antti Haavisto / Yle

Erilainen hääpäivälahja

Tapahtumaa ei ole sosiaalista mediaa lukuunottamatta edes ihmeemmin markkinoitu, mutta silti kaikki parisenkymmentä esitystä myytiin loppuun muutamissa päivissä. Yhtiön Facebook-sivu on saattanut vetää paikalle myös paljon noin parikymppisiä innokkaita.

– Eräs vähän vanhempi pariskunta oli jopa saanut tämän kokemuksen hääpäivälahjaksi, ja ilahduttavasti ikäjakautumaa on kuitenkin ollut. Mutta ne jotka heti tähän varauksensa varmistivat, ovat olleet niitä noin parikymppisiä, joille tällaiset pakohuoneet ja muut vastaavat elämyspelit ovat jo tuttuja, sanoo Marko Hautala.

Kyselyjä on tullut myös muunmuassa firmaporukoilta ja Hautalan ja Karpin perustama elämysyhtiö Pimeä Productions miettiikin jo mahdollisia muita vastaavia tapahtumia, sillä tilausta niille selvästi on.

– Me kaikki mukanaolijathan teemme tätä kengännauhabudjetilla ja oman työmme ohella, mutta into kaikilla on kova. Kun mukana on kirjailijoita ja poliisin rikostutkijoita sekä myös liikunta- ja elämyspalvelualan yrittäjiä, niin tällaisella porukalla kyllä varmaan saadaan jatkossakin jotain erilaista aikaan, Mikko Karppi uskoo.

Lokakuun mentyä päättyvät myös Mysteeripolun esitykset, vaikka kysyntää lisäesityksille olisi aivan jonoksi asti. Lähestyvä talvi asettaa kuitenkin omat haasteensa, joten vielä on auki, saako kuokkamummon mysteeripolku jatkoa vai keskitytäänkö jo uusiin suunnitelmiin.

Suosittelemme sinulle