Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Piraattipuolue voi nousta valtaan Islannin tämänpäiväisissä vaaleissa

Nykyinen porvarihallitus on kyselyjen perusteella menettämässä enemmistönsä.

Piraattipuolueen jäsenet kampanjoivat Reykjavikissa.
Piraattipuolueen jäsenet kampanjoivat Reykjavikissa torstaina. Kuva: Birgir Thor Hardarson / EPA
Päivi Kerola
Avaa Yle-sovelluksessa

Islantilaiset äänestävät tänään lauantaina ennenaikaisissa parlamenttivaaleissa, joiden voittajaksi voi nousta neljä vuotta sitten perustettu Piraattipuolue.

Islantilaisen Visír-lehden perjantaina julkaisemassa mielipidemittauksessa nykyistä konservatiivihallitusta kannatti noin 36 prosenttia vastaajista ja Piraattipuolueen johtamaa keskusta-vasemmistolaista oppositiota 47 prosenttia.

Vaa'ankielen asemaan voi nousta vastaperustettu liberaali ja EU-myönteinen reformipuolue, jota kyselyssä kannatti 10,5 prosenttia vastaajista.

Vaaleja aikaistettiin Panaman paperien vuoksi

Itsenäisyyspuolueen ja Edistyspuolueen konservatiivinen hallitus joutui lupaamaan ennenaikaiset vaalit niin kutsuttujen Panaman paperien tänä keväänä nostattaman kohun vuoksi.

Panamalaisesta lakitoimistosta vuodetuista asiakirjoista kävi ilmi, että monet johtavat islantilaispoliitikot olivat kiertäneet veroja siirtämällä omaisuuttaan veroparatiiseihin.

Paljastukset johtivat poikkeuksellisen suuriin mielenosoituksiin Islannissa. Kohu pakotti entisen pääministerin Sigmundur Davið Gunnlaugssonin eroamaan.

Piraattipuolue lupaa kitkeä korruptiota

Piraattipuolue on kampanjassaan luvannut muun muassa kitkeä korruptiota, uudistaa hallintoa, lisätä yksilönvapauksia ja harkita poliittisen turvapaikan myöntämistä yhdysvaltalaiselle tietovuotajalle Edward Snowdenille.

Islanti on viime vuosina toipunut hyvää vauhtia vuoden 2008 pankkikriisin aiheuttamasta talousromahduksesta, ja tälle vuodelle ennustetaan yli neljän prosentin talouskasvua.

Pankkikriisin perintönä etenkin nuoret islantilaiset suhtautuvat poliittiseen eliittiin epäluuloisesti, ja Panaman paperien paljastukset ovat lisänneet epäluottamusta entisestään.

Lähteet: AFP, Reuters

Suosittelemme