Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Tesla esitteli aurinkosähköä keräävän tiilikaton

Maailmalla rakennetaan miljoonia uusia kattoja joka vuosi. Elon Muskin visiossa ne kaikki voisivat tulevaisuudessa kerätä uusiutuvaa energiaa.

Aurinkosähköä keräävä tiilikatto.
Tesla-yhtiö esiteli tiilikaton, joka kerää aurinkosähköä. Kuva: Reuters-TV
Yrjö Kokkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Sähköautoja kehittävä yhdysvaltalainen Tesla-yhtiö on esitellyt tiilikaton, joka kerää aurinkosähköä. Esittelyn suoritti yhtiön toimitusjohtaja Elon Musk elokuvayhtiö Universalin studioilla Los Angelesissä.

Aurinkosähkökatto koostuu lasitiilistä, jotka toimivat aurinkokeräinten tavoin.

Teslan tuote poistaa yhtiön mukaan tarpeen rakentaa talojen katoille erillinen aurinkopaneeli.

Elon Musk
Elon Musk esittelee tiiltä Kuva: Reuters-TV

Sähköenergiaa keräävän katon hintaa ei täsmälleen kerrottu. Toimitusjohtaja Muskin mukaan hinta on kuitenkin halvempi kuin tavallisen katon ja aurinkopaneelin yhteenlaskettu hinta.

Muskin esittelemään tuotepakettiin kuului myös aiempaa tehokkaampi akkujärjestelmä, nimeltään Powerwall, johon katon keräämä ylimääräinen sähkö voidaan varastoida. Lisäksi Tesla markkinoi sähköautojaan.

– Tämä on eräänlaista integroitua tulevaisuutta. Sähköauto, Powerwall ja aurinkokatto. Tärkeintä on, että ne ovat kauniita, edullisia ja saumattomasti yhteensopivia, Musk kehui.

Tiedotustilaisuudessa jäi auki, kuinka tehokkaasti tiilet keräävät sähköä.

Musk kuitenkin painotti, ettei katoilla kerättävällä sähköllä voida korvata voimalaitoksissa tuotettavaa sähköä, sillä sähkön tarve kasvaa kaiken aikaa.

Asiantuntijat pitävät pään kylmänä

Maailmalla on jo muutaman vuoden toiminut yhtiöitä, jotka ovat valmistaneet kattotiilten kaltaisia aurinkosähkökerääjiä. Niiden kaupallinen menestys on jäänyt pieneksi. Yhdysvaltalainen Dow Chemical ilmoitti aiemmin tänä vuonna lopettavansa omien aurinkosähkökattotiilten valmistuksen, kertoo The Guardian -lehti.

Myös Suomessa toimii yhtiö, joka valmistaa aurinkosähköä kerääviä kattopeltejä.

Teslan vastaus ovat sähköä keräävät kattotiilet, jotka todella muistuttavat tavallisia kattotiiliä. Sen tuotteita voi valmistaa eri muotoisina ja värisinä.

Talousasiantuntijat eivät ole aivan vakuuttuneita Teslan aikeista. Powerwall-akun valmistaa SolarCity-yhtiö, jonka omistaa kaksi Muskin serkkua. Muskin Tesla-yhtiö on ostamassa talousvaikeuksissa olevaa SolarCityä. Sijoittajat pelkäävät, että Musk yrittää pelastaa serkkujensa yhtiötä Teslan rahoilla.

Suosittelemme sinulle