Hyppää sisältöön

Kauppajätit pistivät nimet muovikassisopimukseen – Maksuttomat ostoskassit jäämässä historiaan

Suomi aikoo noudattaa EU:n muovikassidirektiiviä lempeästi ketään pakottamatta. Jos vapaaehtoisuus onnistuu, käyttää suomalainen vuonna 2025 enää 40 muovipussia. 

ihminen kulkee muovikassi kädessä
Kuva: Yle
Marcus Ziemann

Ympäristöministeriö, Kaupan liitto ja sen mukana Suomen johtavat kauppaketjut solmivat maanantaina Green deal -sopimuksen toimenpiteistä muovikassien kulutuksen vähentämiseksi.

Sopimus on ainutlaatuinen, sillä tällä kertaa EU:n direktiiviä ei panna täytäntöön lain voimalla, vaan puhtaasti vapaaehtoisuuteen perustuvalla sopimuksella. Sopimuksella pyritään siihen, että vuoden 2025 lopulla käytettäisiin henkeä kohden korkeintaan 40 muovikassia vuodessa. Arvioiden mukaan nykyään jokainen kansalainen vauvasta vaariin käyttää noin 55 kassia vuodessa. Tutkittua tietoa ei kuitenkaan ole.  

– 40 tulee siitä pakkausjätedirektiivistä, jossa se annettiin vaihtoehtona. Toinen vaihtoehto oli, että kaikki kassit olisivat maksullisia, sanoo ympäristöministeriön neuvotteleva virkamies Tarja-Riitta Blauberg.

Blauberg on vapaaehtoisuuteen perustuvaan sopimukseen erittäin tyytyväinen. Myös EU on saanut Suomen vapaaehtoisuuteen perustuvista suunnitelmista jo etukäteen tietoa, eikä tyrmäysääniä ole kuulunut.

Green deal -sopimuksen ensimmäisinä allekirjoittaneet Kesko, Lidl, SOK, Stockmann sekä Tokmanni yrittävät esimerkillään saada muutkin Suomen kaupat sitoutumaan muovikassisopimukseen. Sopimus tarkoittaa lähivuosina myös ilmaisten ostoskassien loppumista sellaisista kaupoista, joissa kassi on tähän saakka annettu mukaan.  

– Kaupat sitoutuvat siihen maksullisuuden varmistamiseen, Blauberg sanoo. 

Kolme vuotta aikaa saada kassit kuriin

Ympäristöministeriö arvioi tasan kolmen vuoden kuluttua, riittävätkö nyt sovitut kevyet keinot muovikassien määrän hillinnässä. Lähtötilanne pitää ensin selvittää, sillä nykyinen 55 kassia vuodessa on pelkkä oletus. Se ei myöskään sisällä pieniä hedelmäpusseja.

Jos lokakuun lopussa 2019 näyttää siltä, että pelkällä vapaehtoisuudella ei saada muovikassien kulutusta riittävästi vähennettyä, lupaa ympäristöministeriö ottaa käyttöön kovempia keinoja. Ministeriön on laadittava seurantaraportti EU:lle vuosittain. Kauppojen täytyy toimittaa tätä varten muovikassien määrätiedot ministeriölle.

Jopa vuosisatoja luonnossa säilyvää muovi roskaa luontoa ja vesistöjä. EU:n direktiivillä ja maanantaina solmitulla Suomen muovikassisopimuksella halutaan ennen kaikkea vähentää muoviroskan aiheuttamia haittoja Itämeren eliöstölle.

Kaupoissa sopimus näkyy aluksi ainakin niin, että kaupat eivät enää anna asiakkaiden ottaa kassoilla itsepalveluna läpinäkyviä pikkupusseja. Hedelmien ja vihannesten irtomyynti pikkupusseihin sallitaan kuitenkin hygieniasyistä.

Kaupat lupaavat myös valistaa ja neuvoa asiakkaita näkyvästi vähentämään muovikassien käyttöä. Ja ympäristöministeriö lupaa kaupoille tätä varten rahaa.      

Suosittelemme sinulle