Hyppää sisältöön

Paavi saapui historialliselle vierailulle Ruotsiin

Luterilaiset ja katolilaiset viettävät ensi kertaa yhdessä uskonpuhdistuksen alkua juhlistavaa merkkipäivää. Paavi haluaa vierailullaan korostaa kirkollista yhteistyötä.

Paavi saattueensa kanssa Lundissa, Ruotsissa, 31. lokakuuta.
Paavi saattueensa kanssa Lundissa, Ruotsissa, 31. lokakuuta. Kuva: Stefan Lindblom / AOP
Hannele Muilu

Paavi Franciskus on saapunut vierailulle Ruotsiin. Hänet vastaanotti Malmön lentokentällä Ruotsin pääministeri Stefan Löfven.

Paavi tapaa iltapäivällä Ruotsin kuningasparin Lundissa. Ruotsiin saapui Vatikaanista paavin mukana mittava retkikunta.

Toimittajat kysyivät kentällä Löfveniltä, kuinka poliittinen henkilö paavi on. Löfven vastasi paavin olevan uskonnollinen johtaja, joka kuitenkin ottaa kantaa heikkojen puolesta. Ruotsissa paavin odotetaankin kritisoivan rajojen sulkemista pakolaisilta.

Lundin kauniissa 80 000 asukkaan kaupungissa katuja on suljettuja ja poliiseja on vartiossa vierailun alla. Kaduilla tulee vastaan pappismiehiä. Yleisöä odotetaan enemmän kadunvarsille vasta paavin siirtyessä Lundin tuomiokirkkoon ekumeeniseen jumalanpalvelukseen.

Paavi haluaa tavata veljiä ja sisaria

Paavi Franciscus tapasi Ruotsin pääministerin Stefan Löfvenin tervetuliaisseremoniassa Malmön lentokentällä
Paavi Franciscus tapasi Ruotsin pääministerin Stefan Löfvenin tervetuliaisseremoniassa Malmön lentokentällä. Kuva: Emil Langvad / EPA

Paavi vierailee Ruotsissa kirkollisen yhteistyön hengessä. Lundissa hän osallistuu uskonpuhdistuksen merkkipäivän viettoon. Ensi vuonna tähän aikaan tulee kuluneeksi 500 vuotta siitä, kun saksalainen teologi ja uskonpuhdistaja Martti Luther naulasi teesinsä Wittenbergin kirkon oveen.

Juhlavuoden vietto alkaa tänään.

Paavin vierailu merkitsee sitä, että luterilaiset ja katolilaiset viettävät merkkipäivää ensi kertaa yhdessä. Katolilaiset yleensä pahoittelevat kirkon jakautumista.

Paavi korostaa lähentymistä vierailunsa syynä. Dagens Nyheter -lehden julkaisemassa haastattelussa paavi sanoi haluavansa tulla lähemmäs veljiä ja sisaria Ruotsissa.

Lundiin perustettiin vuonna 1947 Luterilainen maailmanliitto, joka on luterilaisten kirkkojen yhteisö. Sillä on merkittävä rooli myös kirkkokuntien yhteistyössä.

Katsojien määrää vaikea arvioida

Paavin odotetaan saavan ruotsalaisia liikkeelle, mutta Ruotsin poliisin on ollut vaikea arvioida ennakolta mahdollisia yleisömääriä.

Katoliseen puolalaiskaupunkiin kerääntyy helposti miljoonakin ihmistä, mutta Ruotsissa katolilaiset ovat pieni vähemmistö. Katolisella kirkolla on satatuhatta rekisteröitynyttä jäsentä, mutta kirkko arvioi, että kaikkiaan maassa on katolilaisia uskovaisia todellisuudessa noin 50 000 enemmän.

Lundissa tuomiokirkkoon mahtuu vain muutama sata ihmistä, mutta jumalanpalvelusta voi seurata Malmö-Arenalla. Myös paavi saapuu myöhemmin Arenalle kohtaamaan kansaa.

Etukäteen myynnissä olleet 6 000 Arena-lippua myytiin alle tunnissa. Yhteensä Arenalle on varattu paikat kymmenelle tuhannelle.

Poliisin suojelutyötä voivat vaikeuttaa paavin spontaanit liikkeet ja kansan parissa liikkuminen. Paavilla on omaakin turvallisuushenkilökuntaa mukana.

Yleisesti Ruotsia pidetään varsin maallistuneena maana, jossa uskonnon rooli yhteiskunnassa on pieni. Luterilaiseen kirkkoon kuuluu kuitenkin kuusi miljoonaa ihmistä.

Viime käynnistä liki 30 vuotta

Tieto paavin vierailusta julkistettiin tammikuussa, mutta vierailusta käyty julkinen keskustelu on ollut niukkaa. Vielä pari viikkoa sitten paavin vierailusta tiesi tuskin kukaan.

Viime viikon mittaan paavi on kuitenkin ollut kiihtyvään tahtiin esillä mediassa. Paavi Franciskuksen vaatimattomat tavat, kuten asuminen Vatikaanin kolmiossa, herättävät sympatiaa.

Toisaalta katolisen kirkon vanhoillisuus, kuten suhtautuminen homoihin, ovat olleet juttujen aiheina.

Edellisen kerran paavi on käynyt Pohjoismaissa liki 30 vuotta sitten. Tuolloin matka ulottui myös Suomeen.

Keskiviikkona paavi pitää Malmössa stadionilla messun, jonne odotetaan 18 000 kävijää.

Ihmisiä paavia vastassa Lundissa, Ruotsissa, 31. lokakuuta.
Ihmisiä paavia vastassa Lundissa, Ruotsissa, 31. lokakuuta. Kuva: Jonas Ekstromer / AOP

Suosittelemme sinulle