Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Tee se itse -testamentissa voi olla muotovirheitä – Asianajaja: "Siinä on katkera lopputulos"

Asianajajan mukaan testamentin laatimisessa itse säästää parisensataa euroa. Riskit ovat kuitenkin suuret, sillä testamentin voi kumota, jos siihen jää virheitä.

Testamentin allekirjoitus.
Kuva: Tiina Kokko / Yle
Jenna Keto-Tokoi
Avaa Yle-sovelluksessa

Pelkkä paperille kirjoitettu viimeinen tahto allekirjoituksineen ei riitä. Testamentin laatiminen on tarkka prosessi, johon vaaditaan myös kaksi todistajaa. Testamentin voi jälkeenpäin kumota, jos asiakirja ei noudata kaikkia testamenttiin liittyviä lakien muotosäännöksiä.

Kajaanilainen asianajaja Antti Kejo kertoo, että muotosäännösten noudattaminen on äärimmäisen tärkeää.

– Testamentti tehdään niin, että kahden esteettömän todistajan läsnäollessa testamentin tekijä allekirjoittaa testamentin. Todistajat todistavat, että tekijä on täydessä ymmärryksessä ja vahvistavat, että testamentti on tekijän omasta vapaasta tahdosta tehty, ja tekijä omaehtoisesti allekirjoittaa testamentin, Kejo sanoo.

Jos testamentti oikeudessa vahvistetaan pätemättömäksi, sillä ei ole oikeusvaikutuksia ja perintö jaetaan perintökaaren mukaisesti ikään kuin testamenttia ei olisi lainkaan. 

Testamentin tekeminen on tärkeää etenkin silloin, jos omia rintaperillisiä ei ole tai jos haluaa testamentata omaisuutensa esimerkiksi jollekin järjestölle hyväntekeväisyyteen tai vaikka julkisyhteisölle tavanomaisesta perimysjärjestyksestä poiketen. Tällöin testamentin sisältö tulee määritellä tarkkaan.

Kuvassa avoin lakikirja, jossa on viihattuja ja korostettuja tekstejä, värikkäitä postit-lappuja
Testamentin tekeminen itse on maallikolle riski, jos ei tunne perimyslainsäädäntöä kokonaisuutena. Kuva: Minna Mustonen / Yle

Tilanteita voi olla monia. Esimerkiksi avopuolisoiden kannalta testamentin teko on tärkeää, sillä ilman testamenttia avopuolisot eivät peri toisiaan. Jos puolisot ovat asuneet vähintään viisi vuotta yhdessä tai heillä on yhteinen lapsi, voi avopuoliso vaatia kuitenkin hyvitystä yhteistalouteen annetusta panoksesta, vaikka testamenttia ei olisikaan.

Avoleskellä ei ole kuitenkaan samanlaista oikeutta jäädä esimerkiksi asumaan kuolleen puolison asuntoon kuin avioleskellä.

Samaa sukupuolta olevien avoparien eloonjäänyt puoliso ei sen sijaan saa perintöä ilman testamenttia, vaikka pari olisi asunut yli viisi vuotta yhdessä.

Tee se itse -asenne on kaatanut monen viimeisen tahdon

Kejo kertoo, että testamenttipohjien leviäminen internetissä näkyy asianajotoimistossa.

– Yllättävää kyllä, muotovirheellisiä testamentteja tulee eteen nykyään jopa enemmän kuin aikaisemmin. Se johtuu siitä, että ihmiset näyttävät kirjoittavan silloin tällöin testamenttejä hakemalla netistä malleja ja periaatteella "tee se itse". Sillä tavalla he tekevät niin sanotusti jotakin, mutta kun eivät kokonaisuutta tunne, eivätkä ota sitä huomioon, että saattaa tulla virheitä, Kejo kertoo.

– Kysymys on tee se itse -hengestä, jossa halutaan säästä pikkuisen rahaa. Ei mennä asiantuntijan luokse, vaan tehdään itse. Säästäähän siinä pari- tai kolmesataa euroa jos sen tekee itse oikein, mutta sittenhän se on paha juttu, jos se menee väärin.

Hietaniemen hautausmaa Helsingissä.
Jotta viimeinen tahto varmasti täyttyisi, kannattaa testamentti laatia huolella. Kuva: Kalevi Rytkölä / Yle

Kejon mukaan ilmiö on yleistynyt.

– Kokemusteni perusteella nettiaikakaudella, yllätys yllätys, näiden virheiden määrä on lisääntynyt verrattuna esimerkiksi 1990-, 80-, 70-lukuihin, jolloin tällaisten virheiden määrä oli selvästi matalampi.

Valtakunnallisesti näkyvä ilmiö

Suomen asianajajaliitosta kerrotaan, että mitätöityjä testamentteja ei tilastoida. Suomen asianajajaliiton perhe- ja perintöoikeuden asiantuntijaryhmän puheenjohtaja Eija Karimaa kuitenkin vahvistaa, että tapauksia tuntuu tulevan aiempaa enemmän vastaan. Aiheesta on keskusteltu myös asianajajien kesken.

Ilmiö näkyy myös Karimaan toimistolla, ja hän kertoo ilmiön koskevan myös laajemmin sopimattomien asiakirjojen lisääntymistä.

Nettiaikakaudella, yllätys yllätys, näiden virheiden määrä on lisääntynyt.

Antti Kejo

Antti Kejo ei täystyrmää testamentin tekemistä itse, vaikka suositteleekin, että testamentin teossa käytetään asiantuntijaa, joka tuntee perimyslainsäädännön oikeusvaikutukset mahdollisimman laajalti. Esimerkiksi testamentin laadinnassa on ehdottoman tärkeää, että valitsee esteettömät todistajat, jotka eivät ole sukulaisia ja että testamentin tekoprosessi tulee kiistatta oikein tehtyä.

Lisäksi testamentin tekoprosessissa voi tulla virheitä esimerkiksi, jos todistajat eivät ole yhtä aikaa läsnä, todistaja on sukulainen vaikka ei saisikaan testamentilla mitään, tai jos tämä avustaa testamentintekijää allekirjoituksen tekemisessä.

Jos haluaa varmistaa testamentin, joka pätee kuoleman jälkeen, asianajaja suosittelee käyttämään asianajajan tai oikeusaputoimiston palveluita, jolloin asianajaja tai oikeusavustaja on vastuussa siitä, että testamentti on muotovirheetön ja muodollisesti pätevä.

– Siinä on silloin katkera lopputulos, jos se on mitätön testamentti, Kejo sanoo.

Suosittelemme