Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Helsingin Länsimetro-konsulttien työ uhkaa joutua roskiin – laskutusta vain murto-osa suunnitellusta

Apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri esittää tänään kaupunginhallitukselle, että kaupungin teettämä selvitys Länsimetro-sotkusta pannaan hyllylle.

Liukuportaat yhdelle Länsimetron asemista.
Kuva: Yle
Salla Vuorikoski
Avaa Yle-sovelluksessa

Konsulttiyhtiö Deloitte ei ole vielä laskuttanut Helsingin kaupunkia tekemästään Länsimetro-selvitystyöstä. Apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri arvioi Ylelle, että Deloittelle syntyy laskutettavaa tähän mennessä tehdystä työstä “parikymmentätuhatta euroa”.

Käytännössä konsulttityötä on ehditty tehdä alkuperäisiin suunnitelmiin nähden varsin vähän. Saurin mainitsema summa on vain neljäsosa konsulttisopimuksen hinta-arviosta eli noin 80 000 eurosta. Selvityksen aloituspäiväksi on sopimuksessa merkitty 1.9. ja työn piti valmistua viimeistään tänään.

Konsulttien oli määrä muun muassa käydä läpi asiakirjoja ja haastatella Länsimetro-hankkeeseen liittyviä henkilöitä. Miksi työ on edennyt niin hitaasti? Deloitten projektipäällikkö Jussi Vähäkylä ei halunnut kommentoida asiaa Ylelle, koska "asiakkaiden asioita ei koskaan kommentoida julkisesti”.

Apulaiskaupunginjohtaja Sauri perustelee konsulttiselvityksen keskeyttämistä muun muassa Espoon kielteisellä näkemyksellä. Kaupunkien yhteisesti omistama Länsimetro-yhtiö teettää parhaillaan omaa selvitystään.

– Espoon kanta asiassa on, että yhtiön vireille saattaman selvityksen lisäksi erillisen selvityksen tekeminen ei ainakaan tässä vaiheessa ole tarkoituksenmukaista, esityslistassa todetaan.

On epäselvää, haudataanko Deloitten tekemä työ kokonaan. Sauri on todennut, että Länsimetron oman selvityksen jälkeen katsotaan, jääkö Helsingille vielä jotain oleellista selvitettävää.

Konsultti vaihdettiin kalliimpaan

Yle pyysi nähtäväksi Helsingin kaupungin ja Deloitten sopimusasiakirjan. Sopimuksen mukana metroselvitys laskutetaan tuntityönä Deloitten ja Helsingin kaupungin puitesopimushinnoilla. Seniorikonsultin työn hinta on 145 euroa ja juniorikonsultin työn hinta 30 euroa tunnilta. Hinnoissa ei ole mukana arvonlisäveroa.

Sopimuksessa arvioidaan, että seniorikonsultilta selvityksen tekoon menisi 81 työpäivää ja juniorikonsultilta 9 työpäivää.

Alun perin Helsinki valitsi selvityksen tekijäksi BDO-konsulttiyhtiön, mutta tekijää vaihdettiin julkisuudessa esitettyjen eturistiriitaepäilyjen jälkeen. Yhtiön merkittävänä asiakkaana on myös metrohankkeen toinen osakas eli Espoon kaupunki. BDO:n hinnoilla työn hinta-arvio oli 39 000 euroa eli puolet Deloitten hinnasta.

Neljä kysymystä konsulteille

Konsulttisopimuksessa Deloittelle annettiin selvitettäväksi neljä kysymystä. Kaupunki halusi tietää, miksi metrohankkeen aikataulu on pettänyt ja miksi tieto liikennöinnin aloituksen viivästymisestä saatiin niin myöhään.

Deloitten tehtävänä oli myös selvittää joukkoliikenteen järjestäjien kanssa, millaisia lisäkustannuksia niille syntyy metron viivästymisestä. Lisäksi konsulttien oli määrä neuvoa siinä, miten selvityksen tulokset pitäisi ottaa huomioon muissa tulevissa hankkeissa.

Konsulttien piti laatia selvityksen tuloksista loppuraportti ja pdf-muotoinen esitysmateriaali.

Suosittelemme sinulle