Hyppää sisältöön

Filippiineillä hautausmaat ruuhkautuvat pyhäinpäivänä

Koko suku kerääntyy muistamaan poismenneitä ja syömään eväitä haudoille, kirjoittaa Manilassa asuva toimittaja Kirsi Crowley.

Manilan eteläiselle hautausmaalle odotetaan pyhäinpäivän aikaan miljoonaa vierasta. Kuva: Kirsi Crowley / Yle
Kirsi Crowley

Filippiineillä hautausmaat täyttyvät tänään tiistaina vietettävän pyhäinpäivän takia. Miljoonille filippiiniläisille pyhäinpäivä merkitsee iloista sukujuhlaa, jossa syödään ja seurustellaan yhdessä hautausmaalla. Ruuhkaa on riittänyt viime viikonlopusta saakka.

Manilan eteläinen hautausmaa herää pyhäinpäivänä eloon. Valtavan hautausmaan kymmenientuhansien hautojen ympärillä kuhisee väkeä. Tämän pyhäinpäivän aikana tälle hautausmaalle odotetaan miljoonaa kävijää. Hautausmaan ulkopuolella on markkinameininki. Siellä myydään kukkaseppeleitä, ilmapalloja, muotipaitoja ja paljon muuta.

Pizzakärryt hautuumaalla

Pizza- ja muut ruokakauppiaat ovat kärränneet kojunsa isoimpien hautojen kylkiin pääpoluille, joita pitkin kulkee jatkuva virta ihmisiä läheistensä haudoille. Hautausmaalla vierailevat kantavat isoja pizzalautasia ja eväskoreja kohti läheisensä hautaa.

Jotkut haudat ovat niin isoja, että niiden rakennelmiin on muuttanut asumaan koditonta köyhälistöä. Kuva: Kirsi Crowley / Yle

Jotkut haudat ovat pienen asunnon kokoisia hulppeita rakennelmia, aidattuja korkeita kivestä rakennettuja laatikkoja tai pienien ristien merkitsemiä hautapaikkoja. Isoimmissa rakennelmissa elää vuoden ympäri kodittomia. Pyhäinpäivänä he siirtyvät hetkeksi muualle.

Sheryl  Cumpion perhe on tuonut mukanaan eväät, tuolit ja pöydät. Sukulaiset istahtavat hautoja täynnä olevan seinän edustalle seurustelemaan. Seinän laatikostoissa lepää vainajia kolmessa kerroksessa.

– Olemme täällä käymässä kuolleiden sukulaistemme luona. Ensin rukoilemme rukousnauhan kanssa, koska olemme katolisia. Sen jälkeen syömme eväitä ja vaihdamme kuulumisia, 21-vuotias Sheryl Cumpio kertoo.

Cumpio uskoo monen filippiiniläisen tavoin, että vainajat seuraavat läheistensä puuhia haudan takaa. Siksi on tärkeää käydä näyttäytymässä vainajan hautapaikalla. Suvun kesken muistellaan poismenneitä niin, että suvun tarina siirtyy seuraavalle sukupolvelle.

Iloinen sukujuhla haudalla

Pyhäinpäivä Filippiineillä on sekoitus kristillistä perinnettä ja Meksikosta tunnettua kuolleiden päivää, joka perustuu vuosisatoja vanhoihin pakanarituaaleihin. Filippiinit ja Meksiko olivat vuosisatojen ajan Espanjan siirtomaita ja kävivät kauppaa.

Sheryl Cumpion (vas.) sukulaiset kokoontuvat joka vuosi syömään hautausmaalle. He tuntevat olevansa lähempänä kuolleita sukulaisiaan saapumalla haudalle. Kuva: Kirsi Crowley / Yle

Filippiineillä kuolleiden ja pyhäin päivät sekoittuvat iloisesti katoliseksi sukujuhlaksi, jossa vainajat ovat osa seuruetta. Osa vieraista viipyy koko yön. Menneiden vuosien hauskanpito on nykyisin kielletty. Ei kortinpeluuta, alkoholia eikä karaokea.

Vainajalle puhutaan

Randy Macasujot sytytti kynttilän vaimonsa ja lastensa kanssa isänsä haudalle. Isä kuoli syyskuussa. Macasujot on käynyt joka vuosi sukulaistensa haudalla, mutta tämä vuosi tuntuu kipeämmältä kuin muut.

Randy Masacujotille tämä pyhäinpäivä on vaikea. Hänen isänsä kuoli syyskuussa. Masacujot sanoo puhuvansa isälleen haudalla. Kuva: Kirsi Crowley / Yle

– Minulla oli aina kiire oman perheeni kanssa enkä ehtinyt käydä isän luona, hän murehtii. Macasujot sanoo tuntevansa haudalla isänsä läheisyyden.

– Nyt puhun hänelle asioista, joita en kertonut hänen ollessaan elossa, Macasujot miettii.

Kuolema on ollut tavallista enemmän uutisotsikoissa viime kuukausina. Presidentti Rodrigo Duterten julistamassa huumeiden vastaisessa sodassa on kuollut jo tuhansia köyhiä ihmisiä. Pyhäinpäivä on filippiiniläisille henkilökohtainen perhejuhla, joten huumeiden vastainen sota ei ole näkynyt hautausmailla mielenosoituksina.

Suosittelemme sinulle