Hyppää sisältöön

Paavi ylisti pakolaisille apuaan tarjonneita suurmessussa Malmössä – video

Paavi Franciscus päätti historiallisen vierailunsa Ruotsissa suurmessuun Malmön stadionilla. Maanantaina paavi osallistui uskonpuhdistuksen alkamisen muistoksi järjestettyyn tilaisuuteen Lundissa.

Uutisvideot: Paavi tervehti katolilaisia Malmön stadionilla
Uutisvideot: Paavi tervehti katolilaisia Malmön stadionilla
Simo Ortamo

Paavi Franciscus ylisti pakolaisia vastaanottaneita ruotsalaisia suurmessussa Malmössä tiistaina. Hän myös kannusti katolilaisia ja protestantteja hautaamaan kiistansa.

– Autuaita ovat he, jotka katsovat hylättyjä ja syrjittyjä silmiin ja näyttävät heille lähimmäisyytensä. Autuaita ovat he, jotka jättävät mukavat olonsa auttaakseen muita, paavi lausui Uuden testamentin vuorisaarnaa mukaillen.

Paavi julisti autuaiksi myös muun muassa ympäristön suojelijat ja kristittyjen lähentymistä edistävät. Noin 15 000 ihmistä osallistui paavin johtamaan katoliseen messuun Malmön Swedbanken-stadionilla kylmässä säässä.

Historiallinen vierailu

Messu päätti paavin kaksipäiväisen vierailun Etelä-Ruotsissa. Hän tapasi vierailun aikana muun muassa pääministeri Stefan Löfvenin ja kuningasperheen. Hänen lentokoneensa on määrä lähteä Malmön kentältä tiistaina iltapäivällä.

Paavin vierailun pääasiallinen tarkoitus oli osallistua uskonpuhdistuksen alkamisen vuosipäivänä järjestettyyn ekumeeniseen tilaisuuteen Lundissa maanantaina. Katolilaiset ja protestantit eivät ole aiemmin viettäneet vuosipäivää yhdessä.

Maanantaina Franciscus allekirjoitti luterilaisten kirkkojen johtajien kanssa julistuksen, jossa he vannoivat jättävänsä menneisyyden virheet taakseen. Johtajat sopivat myös pyrkivänsä siihen, että katolilaiset ja luterilaiset voisivat viettää yhdessä ehtoollista.

Ensi vuonna tulee kuluneeksi 500 vuotta siitä, kun Martin Luther aloitti uskonpuhdistuksen katolisen kirkon epäkohtia vastaan julkistamalla 95 teesiään Wittenbergissä Saksassa.

Suosittelemme sinulle