Hyppää sisältöön

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat julkistettiin – mukana myös edesmenneen Seita Vuorelan kirja

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-ehdokkaita on kuusi. Mukana on kuvakirjoja, fantasiaseikkailua, pienoisromaaneja ja kirjailijan kuoleman jälkeen julkaistu teos.

Kuva: Lasten Keskus, Schildts & Söderströms, Otava, WSOY

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnosta kilpailee kuusi teosta. Ehdokkaina ovat Katri Kirkkopellon Piki, Lena Frölander-Ulfin Minä, Muru ja Metsä, Sanna Iston Maan alaiset, Juuli Niemen Et kävele yksin, Siri Kolun Kesän jälkeen kaikki on toisin ja Seita Vuorelan Lumi.

Katri Kirkkopellon Piki (Lasten Keskus) on kuvakirja pienestä Pikistä, joka haluaa mukaan metsän majaleikkiin. Kirja kertoo muun muassa ryhmädynamiikasta ja ystävyyden voimasta. Raadin mukaan kirjan kerronta ja kaunis kuvitus muodostavat saumattoman taideteoksen ja jokainen aukeama avaa rikkaan tutkimisen maailman.

Lena Frölander-Ulfin Minä, Muru ja Metsä (Schildts & Söderströms) on myös kuvakirja. Se kertoo lapsesta, joka voittaa pelkonsa ja lähtee mukaan mökille, vaikka meri, tuuli ja metsäpissalle meno hirvittävät. Metsä ja sen eläimet kuvataan lapsen silmin. Kirja on voimaannuttava. Raatia viehätti kirjan taidokas, tummasävyinen kuvitus, joka on toteutettu raapetekniikalla ja akvarelleilla. Viisaudellaan ja huumorillaan kirja tavoittaa sekä lapsen että aikuisen.

Sanna Iston kirjoittama ja Sami Saramäen kuvittama _Maan alaiset _(WSOY) on muodonmuutoksesta alkava fantasiaseikkailu, joka kasvaa kertomukseksi rohkeuden ja itseluottamuksen löytymisestä.  Isto on luonut kirjaan maailman, joka sukeltaa Suomenlinnan maanalaisiin käytäviin.

Raadin mielestä Maan alaisten idea voi aluksi kuulostaa kummalliselta, mutta lukiessa siihen uskoo täysin. Kehuja tulee myös Sami Saramäen kuvituksesta, joka tukee tekstiä ja jättää tilaa mielikuville. Seikkailu vie tärkeiden kysymysten äärelle: Keitä olemme, millaisia haluamme olla? Miten valintamme vaikuttavat muihin?

Keskiössä nuorten elämä

Juuli Niemen_ Et kävele yksin_ (WSOY) saa aikuisenkin muistamaan, miltä tuntui olla nuori, kokea ensirakkaus, ymmärtää ja tulla ymmärretyksi. Raati kehuu Niemen runollista kieltä, joka vie sisälle nuorten mielenliikkeisiin, keskelle aikuistumisen rytinää. Kirjassa ovat läsnä koulun pihan ahtaat roolit, lapsuusperhe, josta on kasvettava irti, ja sisimmästä kumpuava oma elämä ja omat haaveet.

Siri Kolun _Kesän jälkeen kaikki on toisin _(Otava) on pienoisromaani, jossa sanojen painolla on erityistä voimaa. Raati kiittää kielellisesti ja rakenteellisesti loppuun asti hiottua kertomusta nuoresta suurten elämänvalintojen edessä. Romaani on ilmava ja koskettava kuvaus kasvamisesta aikuisuuteen. Kirjailijan herkkä ote kunnioittaa lukijan oivallusta.

Seita Vuorelan (1971-2015) Lumi  (WSOY) julkaistiin postuumisti kirjailijan kuoleman jälkeen. Lumi-nuortenromaani kertoo vieraudesta, ystävyydestä ja toivosta sekä rakkauden voimasta.

Raadin mielestä Lumi risteyttää nykyhetkeä, historiaa, tarinoita ja satuja vastustamattomalla tavalla. Kirjailija kuvaa maahanmuuttajanuorten maailmaa uskottavasti ja tyylillisesti varmalla otteella. Arkirealismi ja satuaines yhdistyvät luontevasti ja luovat tarinaan taianomaista, symbolistista ja monikerroksista syvyyttä.

Valintalautakuntaan kuuluivat yliopettaja Pekka Vartiainen, taidepedagogi Mervi Riikonen ja tuottaja Sanna Sommers. Voittajan valitsee laulaja Vuokko Hovatta.

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinto on suuruudeltaan 30 000 euroa. Voittaja julkistetaan 24. marraskuuta.

Suosittelemme sinulle