Hyppää sisältöön

S-ryhmä vähensi myynnissä olevien leikkeleiden määrää – hävikki pieneni kymmeniä tuhansia kiloja

Kauppaketjun mukaan asiakkailta oli tullut palautetta, että valikoima oli jo turhankin laaja. Keskolla ja Lidlillä vastaavaa kokemusta ei ole.

Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle
Veli-Pekka Hämäläinen,
Klaudia Käkelä

Suurimmista ruokakaupoista löytyy erilaisia leikkelepaketteja lähes silmänkantamattomiin. Näky on osa kehitystä, jossa kauppaketjut kilpailevat asiakkaista aina vain suuremmilla valikoimilla.

Suurten valikoimien varjopuolena on hävikki. Kaupoissa pidetään valikoiman vuoksi jopa tuotteita, joita kukaan ei osta, ja hävikkinä menee roskiin kymmeniä miljoonia kiloja ruokaa vuodessa.

Nyt ainakin S-ryhmä on näyttänyt, että valikoimia ei tarvitse kasvattaa loputtomiin. Se päätti reilu vuosi sitten vähentää leikkeletarjontaa 20 prosentilla. Hävikki pieneni vuoden aikana 20 000 kilolla.

S-ryhmästä kerrotaan, että valikoiman pienentämisellä ei haettu erityisesti hävikin pienentymistä. Suurempi syy oli se, että asiakkaat vieroksuivat valikoimaa, jossa samankaltaisia tuotteita oli liikaa.

– Asiakkaan oli hankala hahmottaa tuotteita ja syntyi runsaudenpulaa. Halusimme tuoda täsmennystä ja terävöittää valikoimaa, joten samanlaisia tuotteita karsittiin, kertoo lihavalmisteiden valikoimapäällikkö Juha Nieminen S-ryhmästä.

Kesko ja Lidl: Ei syytä karsia tarjontaa

Kesko lähestyy asiaa toisesta näkökulmasta, eikä yhtiöllä ole aikomustakaan vähentää tarjontaa.

– Leikkelehyllyssä on esimerkiksi palvikinkkua noin pariltakymmeneltä eri toimittajalta. Emme ole vuosiin vähentäneet valikoimaamme, eikä sellaista ole nytkään suunnitteilla, Keskon lihajalosteiden ostopäällikkö Jarmo Hyvönen toteaa.

Kesko haluaa edelleen pitää valikoimansa mahdollisimman laajana. Hyvönen korostaa, että yksittäisillä kauppiailla on valtaa vaikuttaa esimerkiksi siihen, että paikallisia ruoantoimittajia voidaan suosia.

Lildistä kerrotaan, että kauppojen leikkeleissä ei juurikaan ole päällekkäisyyttä, joten tarjontaa ei tarvitse karsia.

Tutkija: Todella hienoa, mutta...

Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Juha-Matti Katajajuuri pitää "todella hienona" sitä, että S-ryhmä on saanut vähennettyä ruokahävikkiä tarkastelemalla valikoimiaan. Hän kuitenkin huomauttaa, että muutos on ruoan kokonaishävikkiin suhteutettuna vielä pieni, promillen murto-osia.

– Jos vastaavalla ajatuksella käytäisiin läpi muitakin tuoteryhmiä, puhuttaisiin jo tosi isosta muutoksesta.

Päivittäistavarakauppa on arvioinut (siirryt toiseen palveluun), että hävikkinä menetetään 1,7 prosenttia elintarvikkeista. Katajajuuren mukaan iso osa tuosta luvusta hyödynnetään jo nyt eri muodoin. Kaupat ovat esimerkiksi lisänneet elintarvikkeiden lahjoittamista ruoka-apuun ja tuotteiden hinnanalennuksia parasta ennen -päiväysten lähestyessä.

– Kaupat ovat yleisesti ottaen menossa parempaan suuntaan.

Suosittelemme sinulle