Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Takaisin 1970-luvulle eli kuinka nuoriso juhlii ystävyyttä Moskovassa

Venäläinen säätiö Russki mir kokoontuu torstaina Moskovassa suurtapaamiseen, johon osallistuvat myös säätiön järjestämän nuorisofoorumin osallistujat.

Venäjää puhuvia nuoria eri maista osallistuu foorumiin
Venäjää puhuvia nuoria eri maista osallistuu foorumiin Kuva: Kerstin Kronvall / Yle
Kerstin Kronvall
Avaa Yle-sovelluksessa

Suuren hotellikompleksin sali Moskovan koillisosassa on täynnä herttaisia, hyvin pukeutuneita ja kohteliaita nuoria ihmisiä. He hymyilevät ja juttelevat hiljaa keskenään selvästi hieman jännittäen.

Heidät on tuonut yhteen säätiö Russki mir eli venäläinen maailma.

Russki mir on Venäjän valtion rahoittama säätiö, joka perustettiin vuonna 2007. Säätiön tehtävä on edistää venäjän kielen ja venäläisen kulttuurin tuntemusta ulkomailla.

Säätiön perustamisesta päätti presidentti Vladimir Putin.

Juhlavuoden nuorisofoorumi

Säätiöllä on toinenkin tavoite. Se kannustaa venäläisiä puhumaan ja kirjoittamaan oikeaoppista venäjää. Säätiö on myös ulkomailla asuville venäläisille tarkoitettu yhteisö.

Tänä vuonna Russki mir järjestää ensimmäistä kertaa kansainvälisen nuorisofoorumin samalla, kun järjestö pitää kymmenvuotisjuhlakokoukseensa.

Nuorisofoorumiin osallistuu nuoria yli 30 maasta. Suurin osa heistä on 25–30-vuotiaita.

Keskiviikkona tunnelma nuorisofoorumin avajaisissa oli juhlallinen, jopa vanhanaikainen.

Russki mirin johtohahmot Vladimir Kotšin, Ljudmila Verbitskaja ja Vjatšeslav Nikonov keskustelevat.
Russki mirin johtohahmot Vladimir Kotšin, Ljudmila Verbitskaja ja Vjatšeslav Nikonov keskustelevat. Kuva: Kerstin Kronvall / Yle

Monta tapaa puhua venäjää

Avajaissanat lausui Russki mir -säätiön toimitusjohtaja Vladimir Kotšin. Kotšin mukaa säätiöllä ja nuorisofoorumilla ei ole poliittisia tavoitteita. Ne haluavat vain tukea ihmisiä, jotka rakastavat venäjän kieltä.

– Minusta on upeaa kuunnella, kun esimerkiksi unkarilainen ja espanjalainen keskustelevat venäjäksi. Molemmilla on oma tapansa puhua murtaen. Se kuulostaa hienolta, Kotšin sanoo.

Nuorisofoorumiin osallistuu 24-vuotias Marina Bezpamitnava Liettuasta. Venäjä on hänelle toinen äidinkieli. Bezpamitnava on innoissaan mahdollisuudesta tutustua uusiin ihmisiin ja saada uusia ystäviä.

Liettuan ja Venäjän kireät poliittiset välit painavat mieltä, mutta eivät estä ystävyyttä.

– On ihminen ja on valtio. Kannattaa ottaa etäisyyttä politiikkaan ja yrittää elää maailmankansalaisena, Bezpamitnava sanoo.

Marina Bezpamitnava toivoo löytävänsä foorumilta uusia ystäviä.
Marina Bezpamitnava toivoo löytävänsä foorumilta uusia ystäviä. Kuva: Kerstin Kronvall / Yle

Erinomainen liitto

Nuoret osallistuivat työryhmiin, joissa puhuttiin muun muassa tiedotusvälineistä ja informaatiovaikuttamisesta. Tämän jälkeen he siirtyivät Moskovan ruuhkien läpi Venäjän Duumaan.

Duuman pieneen kokoussaliin kokoontuneet saivat aluksi katsoa elokuvaa Miten erinomainen liittomme on.

Viimeistään tässä vaiheessa tunnelma muistutti Neuvostoliiton aikana pidettyjä nuorisokokouksia.

Myös nuorisofoorumin kirjoituskilpailun palkintojenjako muistutti Neuvostoliiton nuorisokokouksia. Tunnelmaan vaikutti se, että suurin osa palkituista oli kirjoittanut esseensä toisesta maailmansodasta.

On vaikeaa uskoa, että nuoret itse olisivat valinneet aiheekseen juuri toisen maailmansodan.

Nuorisofoorumi kokoontui Duuman pieneen saliin.
Nuorisofoorumi kokoontui Duuman pieneen saliin. Kuva: Kerstin Kronvall / Yle

Vaikuttaa siltä, että järjestäjät eivät uskaltaneet antaa nuorten kirjoittaa nykypäivään ja omaan elämään liittyviä esseitä. Niistä olisi voinut ilmetä asioita, joista aiheuttavat erimielisyyttä.

– Ei ole yhtään eurooppalaista, jota toinen maailmansota ei olisi koskettanut jollakin tavalla, sanoi yksi palkinnonsaajista kiitospuheessaan.

Tämä lause on kuultu tuhansia kertoja. Tilaisuudessa syntyi vaikutelma, että nuoret vain toistivat kuulemiaan kliseitä.

Säätiön nokkamies puhui nuorille

Monet puhuivat venäjän kielestä ja sen merkityksestä. Yksi osallistujista sanoi, että venäjä on pehmeä ja sopimaton vihamieliselle puheelle.

Russki mir -säätiön hallituksen puheenjohtaja Vjatšeslav Nikonov painotti opiskelun merkitystä. Nikonov korosti, että vasta opittuaan paljon, ymmärtää, miten vähän vasta tietää.

– Varjelkaa itseänne. Se on tärkeintä elämässä, hän sanoi puheensa lopuksi.

Nuoret kuuntelivat keskittyneesti Nikonovin puhetta.
Nuoret kuuntelivat keskittyneesti Nikonovin puhetta. Kuva: Kerstin Kronvall / Yle

Nikonov on yksi presidentti Putinin uskotuista, ja hän on johtanut säätiötä sen perustamisesta asti. Nikonovia ärsyttää kysymys Russki mirin poliittisista tavoitteista.

– Minä en puhu niiden kanssa, jotka väittävät meitä informaatiosodan osapuoliksi. Sitä paitsi, näin sanotaan vain Ukrainassa, Baltian maissa ja Englannissa, Nikonov sanoo.

Hänen mukaansa Russki mir toimii, kuten Saksan Goethe-instituutit – eikä niitä pidetä poliittisena vaikutuskanavana.

Nuorisofoorumin jäsenten lisäksi Russki mir -säätiön torstain suurtapaamiseen osallistuu 500 muuta ihmistä. Osallistujia on 87 maasta. Tapaaminen Moskovan keskustassa on mahtipontinen ja juhlallinen esitelmineen ja musiikkiesityksineen.

Suosittelemme sinulle