Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Koirissa sankariaineista - Nelli vaistosi isäntänsä infarktin, Rita löysi hankeen tuupertuneen

Kalajokinen labradorinnoutaja Nelli ja sieviläinen saksanpaimenkoira Rita ovat saaneet Kennelliitolta sankarikoiran arvonimen. Pohjoispohjalaiset koirat palkitaan joulukuussa.

Kalajokinen labradorinnoutaja Nelli vaistosi isäntänsä infarktin.
Kennelliitto myöntää vuonna 2016 Sankarikoiran arvon 17. Nelli on yksi sankarikoirista. Kuva: Juha Raudaskoski
Timo Sipola
Avaa Yle-sovelluksessa

Kennelliitto myöntää vuonna 2016 Sankarikoiran arvon 17 koiralle ja yhtä monta saa kunniamaininnan tekemästään urotyöstä. Sankarikoiran arvon voi saada koira, joka on vaikuttanut merkittävästi siihen, että yksi tai useampi ihmishenki on pelastunut.

Sankarikoiran arvo myönnetään Koiramessut-tapahtumassa 11. joulukuuta Messukeskuksessa Helsingissä.

Nelli vaistosi infarktin, Rita löysi hankeen eksyneen

Kalajoella labradorinnoutaja Nelli reagoi perheen isän sairaskohtaukseen ja pelasti hänet.

Nelli oli tullut makuuhuoneeseen herättämään perheen äitiä. Hän luuli koiran haluavan ulos tarpeilleen, mutta koira menikin tökkimään perheen isää hereille. Kun Nelli sai isän hereille, hän kertoi rintakivusta, oli tuskanhiestä märkä ja huonovointinen.

Isä oli saanut nukkuessaan sydäninfarktin ja hänet kuljetettiin ambulanssilla sairaalaan, jossa hänelle tehtiin välittömästi pallolaajennus. Nelli pelasti isän hengen, kun se vaistosi infarktin ja herätti vanhemmat ajoissa.

Metsäpolulla ulkoiluttajansa kanssa lenkillä ollut saksanpaimenkoira Rita pelasti lumihangesta tuupertuneen ihmisen.

Rita vaistosi jotain ja veti ulkoiluttajan noin 50 metriä polulta syvemmälle metsään. Lumihangesta löytyi makaamasta iäkäs henkilö. Ritan ansiosta ulkoiluttaja sai soitettua hätäkeskukseen ja apua saatiin paikalle.

llman Ritaa lumihankeen tuupertunut henkilö olisi jäänyt huomaamatta ja apu olisi tullut paikalle todennäköisesti liian myöhään.

Koirat tehneet urotekoja etenkin tulipalotilanteissa

Kennelliiton hallitus otti käyttöön Sankarikoira-arvonimen ensimmäisen kerran vuonna 1997. Sankarikoira® on Kennelliiton rekisteröimä tavaramerkki. Eniten Sankarikoiran arvoja on tänä vuonna myönnetty koirille, jotka pelastivat ihmisiä tulipalolta.

Koirat myös pelastivat ihmishenkiä varoittamalla ajoissa sairaskohtauksista, löytämällä huonokuntoisia eksyneitä henkilöitä ja pelastamalla hengenvaarallisista tilanteista.

Suosittelemme sinulle