Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Kitaristi juuttuu helposti kaupungin asuntojonoon, mutta onneksi tulee oma vuokratalo

Helsingin Jätkäsaareen parhaillaan rakentuvan vuokratalon asunnoista kolmannes on varattu musiikkialan ammattilaisille. Taloon tulee äänieristettyjä soittotiloja.

Kärtsy Hatakka soittaa kitaraa sohvalla
Kärtsy Hatakka näkisi itsensä mielellään asukkaana keväällä valmistuvassa muusikkotalossa. Kuva: Ilkka Loikkanen / Yle
Saija Nironen
Avaa Yle-sovelluksessa

Mikäs tässä olisi asuessa, toteaa Waltari-yhtyeestä tunnettu muusikko Kärtsy Hatakka rakennustyömaalla Helsingin Jätkäsaaressa. Muusikko seisoo rakenteilla olevan Jallukka-vuokratalon pihassa. Kyseessä on ensimmäinen musiikkialan ammattilaisille suunnattu muusikkotalo.

– Tartuin tähän jo ensimmäisellä hakukierroksella, koska tämä sopisi sijaintinsa vuoksi täydellisesti minulle. Muusikkotalon pystyyn laittaminen on äärimmäisen hyvä idea siinäkin mielessä, että se luo yhteisöllisyyttä kulttuurialan vaikuttajien välille, sanoo Hatakka.

Hatakka on yksi niistä kahdesta sadasta muusta musiikkialan ammattilaisesta, jotka ovat jo esittäneet kiinnostuksensa asuntoja kohtaan.

Luo yhteisöllisyyttä kulttuurialan vaikuttajien välille

Kärtsy Hatakka

Keväällä valmistuvaan taloon tulee kaikkiaan 74 kohtuuhintaista ARA-vuokra-asuntoa, joista 25 korvamerkitään musiikin ammattilaisille. Vuokrataloon tulee muun muassa myös äänieristettyjä tiloja musiikin soittamiseen.

– Se on äärimmäistä luksusta minkä tahansa taiteenharrastajalle, että uuteen taloon sijoitetaan jo valmiiksi vähän kuin työhuoneita tai tiloja tehdä omaa taidetta, sanoo Hatakka. 

Matka ideasta taloksi kesti liki seitsemän vuotta

Rokkitalo-idean isänä on toiminut Elävän musiikin säätiiö Elmu rs, joka etsi uusia keinoja musiikkialan tukemiseen. Elmun rs:n mukaan etenkin pääkaupunkiseudulla muusikon voi olla välillä vaikea pärjätä vuokramarkkinoilla.

– Erilaisia keikkapaikkoja ja vastaavia on pilvin pimein, mutta asunnoista on jatkuva puute. Kaupunkienkin asuntojonossa kitaristi joutuu taatusti häntäpäähän tai menee ainakin yksinhuoltajaäidin taakse, sanoo Elävän musiikin säätiön hallituksen puheenjohtaja Christian Moustgaard.

Ensimmäinen ajatus talosta syntyi jo liki seitsemän vuotta sitten ja hanke on vuosien varrella rämpinyt useiden haasteiden läpi. Kumppaniksi Elmu-säätiölle mukaan lähti Y-säätiö, jonka kanssa talo lopulta saatiin toteutettua.

Jallukassa on kahdeksan kerrosta ja vain yksi porrashuone. Talon katolla on asukkaiden käytössä oleva viherpiha ja yläkerran saunaosaston yhteydessä erillinen näköalaterassi. 

Musiikkotalo Jallukka
Talon on suunnitellut Arkkitehtuuri- ja muotoilutoimisto Talli Oy Kuva: Talli Oy

"Mitään bailukeskusta ei olla rakentamassa"

Elävän musiikin säätiö uskoi unelmaansa ja talon harjannostajaisia vietettiin torstaina.

– Voin vakuuttaa, että säätiön hallituksellakin on ollut matkan varrella uskonpuutetta. Paketti pidettiin kuitenkin kasassa ja tässä nyt ollaan. Lisäksi luulen, että tämä ei tule jäämään tähän, Moustgaard vihjailee.

Elmun toivookin voivansa toteuttaa vastaavanlaisia kohteita myös muihin suuriin kaupunkeihin. Jätkäsaaren muusikkoasuntojen haku järjestetään joulukuussa, eikä asukasvalinta tule olemaan helppoa.

– Alalla on paljon erilaisia genrejä ja ammattikuntia. Ne kaikki pitäisi olla jollain tavalla edustettuna ensimmäisessä paketissa ihan jo sen takia, että siitä tulee hyvä talo asua. Se on tässä se ydin asia, sillä mitään bailukeskusta ei olla rakentamassa, sanoo Moustgaard.

Korjattu 4.11. klo 09:30 Jallukka on Elävän musiikin säätiö Elmu rs:n hanke. Elävän musiikin yhdistys ELMU ry ei ole mukana hankkeessa, kuten tekstissä aikaisemmin mainittiin.

Suosittelemme